ארתחששתא השלישי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ארתחשסתא השלישי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארתחשסתא השלישי

אַרְתַּחְשַׁסְתְּא השלישיפרסית: اردشير سوم; כ-425 לפנה"ס - 338 לפנה"ס) היה המלך הגדול של פרס והקיסר האחד עשרה באמפרית השושלת האחמנית, וכיהן גם כפרעה הראשון של השושלת ה-31 של מצרים העתיקה. הוא היה בנו ויורשו של ארתחשסתא השני והוחלף על ידי בנו, ארסס (הידוע גם ארתחשסתא הרביעי). שלטונו חפף לתקופת שלטונו של פיליפוס השני במוקדון ונכתנבו השני (Nectanebo) במצרים.

לפני עלייתו לכס היה ארתחשסתא אחשדרפן ומפקד בצבאו של אביו. ארתחשסתא התגלגל לשלטון לאחר שאחד מאחיו הוצא להורג, אח אחר התאבד, האח האחרון נרצח ואביו, ארתחשסתא השני נפטר בגיל 86. מיד לאחר שהוכתר למלך, ארתחשסתא רצח את כל משפחת המלוכה כדי להבטיח את שלטונו כקיסר. הוא התחיל שני מסעות מלחמה גדולים נגד מצרים. המסע הראשון נכשל, ולאחריו פרץ מרד ברחבי האימפריה המערבית. ב-343 לפנה"ס, ארתחששתא הביס את נכתנבו השני, פרעה מצרים, הגלה אותו ממצרים, ועצר מרד בפניקיה בדרך.

בשנות שלטונו המאוחרות, כוחו של פיליפוס השני ממקדוניה התגבר ביוון, והוא ניסה לשכנע את היוונים למרוד בפרס האחמנית. ארתחשסתא התנגד נחרצות לפעילות זו, ובתמיכתו, העיר פרינתוס (Perinthus) הצליחה לעמוד בפני מצור מקדוני. יש ראיות למדיניות בנייה מחודשת בפרספוליס, בה ארתחשסתא הקים ארמון חדש, נבנה בה קברו שלו, והתחילו פרויקטים ארוכי טווח כמו "השער שלא הושלם". לדברי מקור יווני, דיודורוס סיקולוס, בגואס (Bagoas) הרעיל את ארתחששתא,[1] אבל לוח בכתב יתדות (המצוי כעת במוזיאון הבריטי) מרמז על כך שהמלך מת מסיבות טבעיות.[2]

האפוס הפרסי שאהנאמה מספר שאלכסנדר הגדול היה בנו של ארתחשסתא השלישי, שקיבל את בתו של פיליפוס השני לאחר שניצח את האחרון בקרב. בלילה הראשון לנישואים הבחין ארתחשסתא בריח הרע שיצא מפיה של בתו של פיליפוס והחזירה בחזרה למוקדון. רק לאחר החזרתה למוקדון התגלה כי האחרונה בהריון והדבר לא נמסר לארתחשסתא. על-מנת לשמור על כבוד משפחת המלוכה ובתו, הסתיר פיליפוס את דבר הגירושים וההיריון, ולאחר היוולדו של אלכסנדר גידל אותו כבנו שלו. כך שלפי סיפור זה היה אלכסנדר פרסי, וכן אחיו החורג של דריווש השלישי.[3][4]

לקריאה נוספת

  • Matt Waters, Ancient Persia - A Concise History of the Achaemenid Empire, 550–330 BCE, Cambridge University Press, 2014.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארתחששתא השלישי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דיודורוס, 17.5.3-6
  2. ^ ראו להשוואה Matt Waters chapter: Twilight of the Achaemenids
  3. ^ Abolqasem Ferdowsi. Shahnameh. The Persian Book of Kings. Tr. D. Davis. New York Viking.
  4. ^ פרדוסי. 2010. שאה נאמה. בתרגום כגן אליעזר. ירושלים: מוסד ביאליק.


הקודם:
ארתחשסתא השני
השושלת האחמנית הבא:
ארתחשסתא הרביעי


Flag of Iran.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא איראן ובנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.