אתר הראשונים בנגב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבאר (1913) באתר הראשונים בנגב ברוחמה
שיחזור המשאבה

אתר הראשונים בנגב הוא אתר מורשת שהוקם בקיבוץ רוחמה בנגב הצפוני. האתר מספר את סיפורה של ההתיישבות המקורית ברוחמה ב-1912. האתר כולל מוזאון, את הבאר המקורית של היישוב, אוסף של כלי חקלאות מראשית המאה העשרים ומספר משוריינים ממלחמת העצמאות.

על המרכז

המוזאון

האתר הוא אתר פתוח, עם שולחנות, נגישות לנכים ושירותים.

אתר המבקרים כולל ביקור במוזאון האתר. המוזאון הוקם בתוך מבנה ביטחון ישן, הכולל חדר מעצר (למסתננים) וכן ארון עץ ששימש לכליאת העצור במהלך חקירתו.

במוזאון יש תמונות, מפות ומיצג אור-קולי.

האתר כולל גם את הבאר העתיקה שנחפרה ב-1913 והיא השריד היחיד ששרד מחוות רוחמה המקורית. בשנים האחרונות נוקתה הבאר ושוחזרו המנוע והמשאבה המדמים שאיבת מים מהבאר. לצד הבאר יש גן פסלים, של כלי חקלאות ישנים.

סיפורה של ההתיישבות

האתר ברוחמה מתאר את סיפורם של המתיישבים הראשונים, קבוצת צעירים שעלתה מרוסיה, התמודדותם עם קשיי החקלאות והיחסים עם השכנים מעזה.

קהילת הסוחרים בראשותו של יחיאל צ'לנוב החליטה לשלוח לארץ ישראל את צעיריה על מנת לסלול את הדרך לכולם. הצעירים נתקלו בקשיים רבים, וזכו לכינויי גנאי- מוסקווים. על מנת להתקיים הקבוצה קנתה שטח משל עצמה וביקשה מהאגרונום צבי הירשפלד לעמוד בראשו.

הקבוצה קנתה שטח בנגב מתוך אמונה (שהקדימה את זמנה), שהדבר יסייע לקבוע את גבולות המדינה שבדרך[1]. בשנת היישוב הראשונה המתיישבים הביאו מים מרחוק.

ב-1913 נחפרה באר בעומק 38 מטרים. למרות כל הקשיים החווה הקפידה על עבודה עברית.

בין המתיישבים היו גם ציפורה זייד, ויוסף לישנסקי. בפרעות 1917 היישוב ננטש.

היו ניסיונות נוספים ליישב מחדש את רוחמה, אך המצב הביטחוני גרם לכשלונותיהם. לבסוף השומר הצעיר עלה על הקרקע והקים את הקיבוץ מחדש ב-1943.

לקריאה נוספת

  • גרשון גרא, חמדת אבות, הוצאת משרד הביטחון.
  • מרדכי אלקיים, 40 שנות ישוב יהודי בעזה ובאר שבע, והקמת חוות רוחמה, הוצאת המחבר בשיתוף המרכז למורשת יהודי עזה, בשנת 1994

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אתר הראשונים בנגב בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מרדכי אלקיים. 40 שנות ישוב יהודי בעזה ובאר שבע, והקמת חוות רוחמה, הוצאת המחבר בשיתוף המרכז למורשת יהודי עזה, בשנת 1994


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0