בול מס שבתון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בול מס שבתון הוא בול דואר שהונפק על ידי דואר בולגריה בין השנים 1925 - 1941, ונועד לשלם את המס שהוטל על משלוח מכתבים בימי שבת וחג.

בולגריה, 1926, בול מס דואר שנגבה עבור טיפול במכתבים ביום השבתון

הרקע להנפקת הבול

ברבות ממדינות אירופה היה מקובל בתקופה שקדמה למלחמת העולם הראשונה להפעיל את שירותי הדואר שבעה ימים בשבוע, כולל בימי ראשון (יום המנוחה בעולם הנוצרי) ובחגים. נוהג זה היה טבוע עמוק בתודעת השירות לה ציפו לקוחות הדואר, ובמדינות בהן התנגדו הלקוחות מטעמי דת לקבל שירות ביום השבתון המקודש להם, היה צורך לקבוע נוהל מיוחד שיאפשר להם להימנע מקבלת דואר ביום המנוחה. בבלגיה יזם הדואר הנפקה של בול יום שבתון מיוחד על מנת לאפשר ללקוחותיו את היכולת לשלוט על אופי השירות שיקבלו.

בתום מלחמת העולם הראשונה בוטלה בחלק מן המדינות פעילות הדואר בימי המנוחה.

בולגריה - בול מס שבתון

התייחסות מיוחדת אל עבודת אנשי הדואר ביום השבתון השבועי באה לידי ביטוי בפעילותו של דואר בולגריה בתקופה שבין מלחמת העולם הראשונה ומלחמת העולם השנייה. ככלל, אנשי הדואר בבולגריה לא עבדו ביום השבתון השבועי, ולא עסקו במיון וחלוקת דברי הדואר. עם זאת, הדואר הציע למעוניינים בכך לזרז, תמורת תוספת תשלום, את הטיפול בדברי הדואר שלהם, והעסיק לצורך כך תורנים שעבדו בימי השבתון.

על דברי דואר שטופלו בימי ראשון ובימי חג הוטל מס מיוחד אותו נדרש השולח לשלם. דואר בולגריה הנפיק לצורך כך בול מס דואר מיוחד אותו חייב היה השולח להדביק על המכתב, בנוסף לבולי הדואר הרגילים, כדי להוכיח את תשלום המס.[1]

ההכנסות ממכירת בולי מס השבתון שימשו לתחזוקת בית ההבראה שהוקם לרווחת עובדי שירות הדואר, הטלגרף והטלפון של בולגריה.[2][1] בסך הכול הנפיק דואר בולגריה בין שנת 1925 לשנת 1941 18 בולי מס שבתון.[3]

לקריאה נוספת

  • Mackay Robin(Ed), Dominical Stamps, International Encyclopedia of Stamps, IPC, 1970, p. 621
  • James Mackay, Sunday Delivery Stamps, The Guinness Book of Stamps, 1988, p. 171

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Guinness Book of Stamps, p. 171
  2. ^ Scott Standard Postage Stamp Catalogue, 2013, Volume 1, p. 1369
  3. ^ Scott Standard Postage Stamp Catalogue, 2013, Volume 1, p. 1370
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0