בית המדרש גולדרס גרין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית המדרש גולדרס גריןאנגלית: Golders Green Beit Hamidrash) הידוע גם בשם "בית הכנסת מונק'ס" (Munk's Synagogue) הוא בית מדרש בשכונת גולדרס גרין בלונדון, המשתייך לקהילה חרדית עצמאית, יהודית-גרמנית במקור. המקימים עצמם ברובם היו מיוצאי גרמניה בזמן מלחמת העולם השנייה, ביניהם החבר, ר׳ היינריך אהרון מאיר רוזנפלדר.

הקהילה הוקמה בשנת 1934 והתמקמה במשך שנה בבית כנסת ברחוב קינג אלפרד ("קינג אלפרד שול"). בשנים 1935-1956 חבריה התפללו בבית כנסת בברודווק ליין על יד גולדרס גרין רוד. הקהילה עברה בשנת 1956 למקום החדש ברחוב ריידינג.

בית הכנסת היה חבר בשנותיו הראשונות בהתאחדות קהילות החרדים, והיה קשור בצורה רופפת ל"עדת ישראל". הוא נפרד והפך לעצמאי בסוף שנות ה-30 של המאה ה-20. עם זאת יש לקהילה הסדר עם האיגוד לגבי זכויות קבורה. בני הקהילה אינם מכירים בכשרות העירוב ומקפידים על משמעת, כולל איסור שיחות בעת התפילה. הם נמנו עם מקימי "כדתיא כשרות" (Kedassia Kashrus), מחלקת הכשרות של "התאחדות קהילות החרדים" ו"עדת ישראל" באנגליה. כמו כן, הקהילה הקימה בתי חינוך רבים, כיום הגדולים והמוכרים בלונדון. ביניהם מנורה פאונדיישן סקול (Menorah Foundation School), מנורה פריימרי סקול (Menorah Primary School) ועוד רבים.

הדמות שהטביעה את חותמה על בית המדרש משנות ה-30 ועד שנות ה-70 היה הרב ד"ר אליהו מונק (1978-1900), בעל דוקטורט בספרות אנגלית, נציג של אסכולת 'תורה עם דרך ארץ' מיסודו של הרב שמשון רפאל הירש. כעדותו של הרב לואיס ג'ייקובס שהתחיל שם את הקריירה הרבנית שלו (בשנים 1947-1944), פקדו את בית הכנסת בעיקר יהודים ילידי גרמניה, אורתודוקסים אדוקים, שהיו בו זמנית בקיאים בתרבות האירופית, ביניהם לא מעט אקדמאים - עורכי דין, מדענים, פרופסורים באוניברסיטה, סופרים וכו'. בבית הכנסת הם נהגו לחבוש מגבעות מעל הכיפות. רק הרב הורשה להניח את הטלית על ראשו. אם מישהו אחר היה נוהג כך היה נחשב ליהיר. בחגים ומועדים הקפידו על אמירת כל הפיוטים. אבלים היו צריכים לומר קדיש בפני ארון הקודש כל אחד בנפרד.

כעת המנהיג הרוחני של הקהילה הוא הרב ישראל מאיר גרינברג.

לקריאה נוספת

  • Rachel Kolsky, Roslyn Rawson - Jewish London, New Holland, 2012

קישורים חיצוניים

Scroll 2 (PSF).png ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0