בנק אינטרנטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בנק אינטרנטי או "בנק ישיר", (באנגלית: Direct Bank) הוא בנק המקיים את התקשורת עם לקוחותיו בעיקר באמצעות האינטרנט והטלפון. לחלק מהבנקים האינטרנטיים יש גם סניפים פיזיים אך מספרם קטן בהרבה ביחס לבנקים רגילים. בנק אינטרנטי מתאפיין בהוצאות תפעול נמוכות יותר שמאפשרות לו להעניק תנאים טובים יותר ללקוחותיו.

שוני ביחס לבנק רגיל

יתרונו העיקרי של הבנק האינטרנטי הוא בעלויות התפעול הנמוכות – הוצאות נמוכות בהרבה על מבנים וכוח אדם. מתוך כך הוא יכול להציע שירותי בנקאות כמו הלוואות, פיקדונות, חשבונות עו"ש ופעולות שונות בחשבון במחירים נמוכים יותר.

חסרונו של הבנק האינטרנטי הוא בהיעדר הקשר פנים אל פנים בין עובדי הבנק ובין הלקוחות. לקשר זה חשיבות בתחושת השייכות והאמון של הלקוח וגם ביכולת הבנק להעריך את סיכוני האשראי בהלוואה ללקוח.

בנק אינטרנטי בעולם

הבנק הראשון שהציע בנקאות ישירה באמצעות הטלפון וללא סניפים היה "First Direct" הבריטי באוקטובר 1989. בתוך שנתיים שירת הבנק כ-100,000 לקוחות ובתוך חמש שנים הגיע לאיזון כלכלי תוך שהוא משרת מעל חצי מיליון לקוחות. כיום משרת הבנק מעל מיליון לקוחות.

בנקים בולטים נוספים בתחום הבנקאות האינטרנטית הם ING Direct (לאחרונה שינה את שמו ל - Capital One) הבנקים Discover Bank ו-Ally Bank שפועלים בצפון אמריקה ו-Rabodirect מקבוצת Rabobank שפועל באירלנד, אוסטרליה, גרמניה וניו זילנד, N26, Starling bank ו-Monzo הבריטים, Nubank מברזיל ו- Bunq ההולנדי.

במדינות רבות בעולם החלו לפעול בשנים האחרונות בנקים דיגיטליים (לעיתים נקראים Challengers או Neobanks) שמאתגרים את המודלים הבנקאיים המסורתיים והמיושנים. אנגליה נחשבת למובילה בתחום הבנקאות הדיגיטלית עם תמיכה מדינתית ורגולטורית חזקה ובמדינות נוספות בעולם הולכים הבנקים הדיגיטליים וצוברים תאוצה ומאיימים על מודל הבנקאות המסורתי.

משבר הקורונה העצים את כניסתם של הבנקים האינטרנטיים למגרש התחרותי, כאשר הסגרים שהוטלו במדינות ברחבי העולם הקשו על הלקוחות להגיע לסניפי הבנק והגבירו את הצורך בפתרונות אינטרנטיים.

בנק אינטרנטי בישראל

"הבנק הישיר הראשון" הוקם על ידי בנק לאומי ב-1994 כבנק ישיר (למעשה סניף של בנק לאומי). ב-2001 הושק אתר האינטרנט של הבנק[1] וכיום עיקר פעילותו מתבצעת בערוץ זה. הבנק הגיע לרווחיות תוך 3 שנים ול-100 אלף לקוחות תוך קצת יותר מ-5 שנים[2] אך בשלב זה ירדה מאוד הנוכחות התקשורתית שלו והוא הפסיק להתרחב.

משנת 2007 פועלת קבוצת יזמים בראשות שלמה פיוטרקובסקי, מנכ"ל הבנק הבינלאומי הראשון לשעבר, להקמת בנק אינטרנטי והיא עובדת עם הרגולטורים השונים להסרה הדרגתית של החסמים הרלוונטיים.[3] במסגרת דו"ח הועדה להגברת התחרותיות בין הבנקים ממליצה הוועדה להקים בנק אינטרנטי ולדו"ח אף מצורף תהליך ההקמה מול הפיקוח על הבנקים.[4]

ב-2017 הבנק הדיגיטלי Pepper הוקם על ידי בנק לאומי כבנק ישיר.[5]

בשנת 2019 אישר בנק ישראל את הקמת "הבנק הדיגיטלי הראשון" על ידי מריוס נכט ואמנון שעשוע.[6]

בשנת 2022 אישר בנק ישראל את הקמת "בנק אש ישראל" על ידי ניר צוק, יובל אלוני, אלכס ליברנט ואלון שיין.[7]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הישיר הראשון הופך לבנק אינטרנט: מאפשר צ'ט עם יועצי השקעות, 24 שעות ביממה - גלובס
  2. ^ נתונים פנימיים בלאומי: הכנסות הישיר הראשון בשנת 2000 - 55.1 מיליון שקל - גלובס
  3. ^ http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000766230
  4. ^ העתק דו"ח הוועדה
  5. ^ "הבנק הדיגיטלי PEPPER של לאומי זמין מהבוקר לכלל הציבור". כלכליסט - www.calcalist.co.il. 2017-06-26. נבדק ב-2017-07-04.
  6. ^ הודעות לעיתונות - בנק ישראל אישר הקמה של בנק חדש, באתר בנק ישראל
  7. ^ בנק ישראל אישר הקמה של בנק חדש נוסף: בנק אש ישראל, ‏25 בדצמבר 2022
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0