בסטה יה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית ארגון ריקה. בסטה יהספרדית: ¡Basta Ya!; בתרגום לעברית: מספיק ודי) היה תנועה שורשית ספרדית שאיגדה אזרחים לפעילות דיפלומטית נגד טרור ואלימות.

היסטוריה

הארגון הוקם כיוזמה אזרחית בחבל הבסקים שבצפון ספרד על מנת להגן על תושבי האזור מאט"א, ארגון טרור בסקי לאומני חמוש המעורב בפעולות אלימות במסגרת מאבקו לעצמאות מדינית לחבל הבסקים. המאבק על עצמאות חבל הבסקים התחיל כבר במאה ה-19, אך הסכסוך הפך לאלים רק עם היווסדותו והתערבותו של ארגון אט"א בשנת 1959, והוא הסכסוך האלים הארוך ביותר בתולדות מערב אירופה המודרנית. אף על פי שממשלות ספרד, צרפת, בריטניה וארצות הברית הגדירו את אט"א כארגון טרור, פעולותיהן כנגדו היו מעטות ולא מועילות לדעת מייסדי ארגון בסטה יה, ועל כן הוא נוסד. כמו כן, משמעות שמו של הארגון, "מספיק ודי", מבטאת את הייאוש של אזרחי ספרד ומערב אירופה כולו מהמאבק הארוך והמתמשך על עצמאות חבל הבסקים.

פרס סחרוב

הארגון זכה בפרס סחרוב לחופש המחשבה על שלוש יוזמות בסן סבסטיאן בשנת 2000: התכנסויות אזרחיות פתוחות בעיר סאן סבסטיאן ביום חמישי הראשון בכל חודש החל מיוני, שמטרתן הבעת הזדהות עם אזרחים המאוימים ומותקפים בשל תמיכתם בערכים דמוקרטיים. מחאה שקטה באוקטובר שנערכה תחת הסיסמה: "Por la libertad, ETA kampora" ("למען החופש, הוציאו את אט"א") ונכחו בה מעל ל-100,000 אנשים. הפגנה באוקטובר תחת הכותרת: "Por la vida y la libertad. Defendamos lo que nos une: Estatuto y Constitución" ("למען החיים והחופש, תנו לנו להגן על מה שמאחד אותנו: המשפט והחוקה"). הייתה זו הזכייה הראשונה של ארגון אירופאי בפרס סחרוב המוענק על ידי הפרלמנט האירופי.

התנהלות פנימית

הארגון מגדיר את עצמו בתור ארגון א-פוליטי ואינו שואף להתאגד לכדי מפלגה ולהתמודד בבחירות, זאת על מנת שלא להתחרות עם מפלגות וקבוצות אזרחיות אחרות המעוניינות להשיג את אותן המטרות בהן מעוניין הארגון. יתר על כן, לארגון אין הנהגה קבועה ואין בתוכו היררכיה מקצועית. במקום זאת, בכל פעם שיש צורך לייצג את הארגון בפומבי, חברי הארגון ממנים דובר מטעמם בעזרת שיטת הסכמת הרוב[1]. לדוגמה, בעת הזכייה בפרס סחרוב, מייצג הארגון היה פרננדו סאוואטר[2], פילוסוף פעיל בארגון[3].

התנהלות חיצונית

לצד פעולותיו הנרחבות כנגד הטרור בספרד ובייחוד בחבל הבסקים, ארגון בסטה יה פועל בעוד מספר מדינות דוברות ספרדית, ומטרותיו העיקריות משתנות ממדינה למדינה. למשל, בפוארטו ריקו ובגואטמלה מטרותיו העיקריות של הארגון הן ייעול מערכת המשפט ומערכת החינוך במדינות הללו ושינוי הרגלי התרבות של תושביהן[4]. זאת על מנת להביא למיגור השחיתות השלטונית[5] והפשיעה ברחובות. כמו כן, בקולומביה מטרתו העיקרית של הארגון היא לעודד ולתמוך כלכלית באזרחים המארגנים מחאות נגד השלטון במדינה[6]. לעומת זאת, פעילות הארגון בעיר מלגה הנמצאת בדרום ספרד מתמקדת בשיפור שירותי הבריאות והרווחה לתושבי האזור[7].

מטרה נוספת אותה שואף להשיג הארגון בכל המדינות בהן הוא פועל היא הפסקת ההתעללות בחיות, בעיקר מלחמות השוורים. כדי לעשות זאת, הארגון יוזם הפגנות והתכנסויות אזרחיות הקוראות להפסקת ההתעללות, מגייס כספים למען עמותות בעלי חיים ומפעיל מתנדבים בשטח. אחת מהפעולות הבולטות והמצליחות ביותר שננקטו בנושא זה על ידי הארגון הייתה הקמפיין "קולומביה ללא מלחמות שוורים" (Colombia sin toreo) באוקטובר 2017, בו השתתפו עשרות ידוענים דוברי ספרדית[8].

מימון

הארגון ממומן כולו על ידי תרומות של אזרחים פרטיים ושל עמותת מיגל אנג'ל בלנקו (Miguel Angel Blanco foundation's) שמימנה הפגנה שערך הארגון בספטמבר 2000 למען הגנה על המשפט והחוקה בספרד. ארגונים אזרחיים כגון: "The Gregorio Ordoñez Foundation",‏ "White Hands"‏ ו-"Denon Artean" תרמו לבסטה יה[9].

יחס לישראל

הארגון מחזיק בדעה שלילית על התנהלות ישראל בסכסוך הישראלי-פלסטיני, וטוען כי פעולותיה בשטחים, כדוגמת הריסת בתי מחבלים, משליטות טרור על הפלסטינים ושוללות מהם זכויות אדם בסיסיות. לפיכך הארגון פועל בשיתוף פעולה עם ארגונים פרו-פלסטינים שונים ומעודד חרם מדיני וכלכלי על ישראל[10].

פירוק הארגון

הארגון התפרק בשנת 2007 ומייצגיו באותו הזמן ייסדו את המפלגה Unión Progreso y Democracia (איחוד, התקדמות ודמוקרטיה) ב-26 בספטמבר באותה השנה, בספרד[11]. מייסדי המפלגה מגדירים אותה כמפלגה סוציאל-ליברלית, הדוגלת בשימור הערכים הדמוקרטיים בחוקה ואיחוד ספרד, בדומה לארגון ממנו נוסדה[12]. כמו כן, המפלגה ממשיכה להילחם למען מטרות רבות שבסטה יה פעל להשיגן, כגון המאבק במלחמות השוורים[13].

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0