ברוך מינקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברוך מינקה
פרסים והוקרה פרס נסיך אסטוריאס
פרס א.מ.ת.
תרומות עיקריות
גילוי תעלות ה-TRP

ברוך מינקה (נולד ב-1940) הוא ביוכימאי וגנטיקאי ישראלי, פרופסור אמריטוס באוניברסיטה העברית בירושלים. מינקה גילה את תעלות ה-TRP ‏(Transient Receptor Potential), המעורבות בתחושות הכאב.

ביוגרפיה

מינקה נולד בתל אביב.

בין השנים 1964 ל-1967 למד לתואר ראשון בפיזיולוגיה וביוכימיה, באוניברסיטה העברית. והמשיך לתואר שני ולדוקטורט, אותו כתב בהדרכתו של פרופסור פיטר הילמן, ושאותו סיים בשנת 1973. בשנים 1973 עד 1975 שהה באוניברסיטת פרדו לצורך פוסט דוקטורט שעסק בגנטיקה ואלקטרופיזיולוגיה של מערכת הראייה.

החל מ-1975 שימש כמרצה במחלקה לפיזיולוגיה בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית ומרכז רפואי הדסה (ושימש בתפקיד ראש המחלקה בשנים 1989 עד 1992). במקביל שימש כמרצה אורח באוניברסיטאות בשווייץ, גרמניה וארצות הברית. במהלך השנים הדריך כ-30 תלמידי דוקטורט.

מחקריו

מינקה גילה, יחד עם שותפים, סוג חדש של תעלת יונים, שלהם קרא פוטנציאל קולטני חולף (Transient Receptor Potential) או בקיצור ערוץ TRP, כתוצאה ממחקריו על פוטוטרנסדוקציה (התמרת אור) וראייה בזבובי פירות (Drosophila melanogaster). הוא חקר את המאפיינים הביופיזיים והביוכימיים של תעלות ה-TRP בעיני זבוב הפירות (דרוזופילה) וזיהה יחד עם פרופסור צבי זלינגר פוספוליפאז C כמרכיב מכריע במסלול האיתות של דרוזופילה TRP. העקרונות שהם מצאו משותפים למספר רב של תחושות (למשל תחושות טמפרטורה, כאב וטעם) ומערכות מוטוריות (תכונות של נוירונים פורקינז'ה במוח הקטן), ובכך הניחו את הבסיס לחקר מולקולות העומדות בבסיס מנגנוני TRP וכאב, במקור ביוזמתו של פרופסור דייוויד יוליוס. אחר כך הרחיבו את המחקר לנושא אובדן המוטציה התפקודי הראשון שזוהה בערוץ TRPV1 האנושי, השולט לפחות בכמה מהתהליכים הרגולטוריים של גוף האדם הקשורים לכאב דלקתי ולזיהוי חום מזיק. המטרה העיקרית במחקר הייתה לפענח את התפקידים הקריטיים של ערוצי TRP בראייה ושל TRPV1 בפיזיולוגיה הסומטוסנסורית האנושית[1].

פרסים והוקרה

  • תוכנית פולברייט, קרן החינוך ארצות הברית-ישראל, 1973
  • פרס על מחקר מצטיין בנושא פוטו-טרנסדוקציה, מקרן בת שבע דה רוטשילד, 1976
  • מענק למחקר מצטיין (יחד עם צבי זלינגר) קרן וולף, 1985
  • פרס נסיך אסטוריאס לשנת 2010 למחקר טכני ומדעי (יחד עם ד"ר דייוויד יוליוס וד"ר לינדה ווטקינס)[2]
  • פרס א.מ.ת. במדעי החיים לשנת 2010 על חקר המוח[3]
  • חבר כבוד בעמותה הישראלית למדעי המוח (ISFN)‏2017

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0