ברוך פודולסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברוך פודולסקי
Барух Подольский
Baruch Podolsky.jpg
לידה 1940
פטירה 21 בפברואר 2011 (בגיל 71 בערך)
ענף מדעי בלשנות
מקום מגורים ברית המועצות, ישראל
תרומות עיקריות
כתיבת מילונים של עברית, רוסית, יידיש ואמהרית, הפצת הלשון העברית בקרב יהדות ברית המועצות

ברוך פּוֹדוֹלְסקירוסית: Барух Подольский;‏ 1940, מוסקבה21 בפברואר 2011, חולון) היה בלשן ומילונאי ישראלי יליד ברית המועצות, בעבר אסיר ציון.

ביוגרפיה

פודולסקי נולד למשפחה יהודית במוסקבה בשנת 1940 בשם בוריס סמיונוביץ' (Борис Семёнович) פודולסקי. הוריו התעניינו בתרבות יהודית; שפת הדיבור העיקרית שלהם הייתה רוסית, אך הוא למד ממשפחתו גם יידיש ועברית. מגיל צעיר התעניין בפעילות ציונית, אך הציונות נרדפה בברית המועצות, ובגיל 18 הוא נעצר וישב חמש שנים במחנה מאסר במורדוביה. ב-1967 נאסר שוב לשנתיים.

פודולסקי למד בשנים 1956–1958 באוניברסיטת המדינה במוסקבה את שפת ההינדי. בשנים 1964–1966 למד אנגלית במוסד לשפות זרות במוסקבה. בשנת 1971, אחרי שנים של סירוב, עלה לישראל. הוא סיים את לימודי התואר הראשון בבלשנות ובבלשנות שמית ב-1974 באוניברסיטת תל אביב, והמשיך ללימודי תואר שני בבלשנות שמית, אותם סיים ב-1976. במקביל החל להרצות בקורסים לבלשנות באוניברסיטה זו, החל מ-1973. את עבודת הדוקטור, אותה סיים ב-1985, כתב על תולדות הלשון האמהרית.

בשנות התשעים התפרסם בקרב העולים מברית המועצות כשהעביר שיעורי עברית בתחנת הרדיו רק"ע (מ-1992), והוציא מילון עברי־רוסי וספר דקדוק של השפה העברית ברוסית. כמו כן הוציא מילון אמהרי־עברי לשימוש העולים מאתיופיה.

פודולסקי לימד בלשנות שמית באוניברסיטת תל אביב עד סוף ימיו, ועסק בהכנת מהדורה חדשה ומורחבת של המילון העברי־רוסי. היה חבר מערכת כתב העת המדעי "Israel Oriental Studies".

תחומי המחקר והכתיבה שבהם עסק היו בלשנות השוואתית, מילונאות, אטימולוגיה, היסטוריה של הכתיבה, בלשנות נוסטרטית, מורפולוגיה ומורפו-פונולוגיה של שפות שמיות, ומבנה שפות כגון עברית מודרנית, הינדי, שפות סינו-טיבטיות ושפות האינדיאנים באמריקה.

פודולסקי התגורר בעיקר בעיר חולון. היה נשוי ללידה. נפטר ממחלת הסרטן בשנת 2011.

קישורים חיצוניים


Stub Israelis.png ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0