ג'יין לובצ'נקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. ג'יין לובצ'נקואנגלית: Jane Lubchenco; נולדה ב-4 בדצמבר 1947) היא אקולוגית וביולוגית ימית אמריקאית, המרצה באוניברסיטת אורגון. מחקריה עוסקים באינטראקציה בין אדם לסביבה, מגוון ביולוגי, שינויי אקלים ושימוש בן קיימא בימים ואוקיינוסים. בין השנים 2009–2013 הייתה המנהלת של מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA), והאישה הראשונה בתפקיד זה בארגון.

קורות חיים

ג'יין לובצ'נקו נולדה בשנת 1947 בעיר דנוור שבקולורדו, ארצות הברית, אחות בכורה לחמש אחיות. אביה מייקל לובצ'נקו, היה מנתח מדרום קרוליינה, ואמה לאמטה דאל לובצ'נקו, הייתה רופאת ילדים מדקוטה הדרומית ומינסוטה. את לימודיה התיכוניים רכשה באקדמיית סנט מארי, תיכון לבנות קתוליות[1]. בשנת 1969, קיבלה תואר ראשון בביולוגיה ממכללת קולורדו. בזמן לימודיה לתואר ראשון, השתתפה בקורס שעסק בחסרי חוליות במעבדה לביולוגיה ימית בוודס הול, מסצ'וסטס, מה שגרם לה להתעניין בביולוגיה ימית ובחקר האוקיינוס[1]. בשנת 1971 קיבלה תואר שני בזואולוגיה מאוניברסיטת וושינגטון, ובשנת 1975 קיבלה תואר דוקטור באקולוגיה ימית מאוניברסיטת הארוורד. בעבודת הדוקטורט שלה, לובצ'נקו התמקדה במבנים החברתיים של האורגניזמים בבריכות גאות בחוף הסלעי[2].

בין השנים 1975–1977, שימשה כמרצה באוניברסיטת הארוורד. בשנת 1977, ביחד עם בעלה ברוס מנג', עברה למדינת אורגון, והתחילה ללמד ביולוגיה ימית באוניברסיטת אורגון, שם עבדה כמרצה בכירה (1977–1982) וכפרופסור חבר (1982-1988)[1]. בו בזמן, בין השנים 1978–1984 לובצ'נקו הייתה עמיתת מחקר במכון סמית'סוניאן, וחקרה נושאים שונים בתחום האקולוגיה הימית, ביניהם: אקולוגיה של האצות, יחסי טורף-נטרף ויחסי הרביבור-צמחים בחוף הסלעי, ושינויים גלובליים במבנים החברתיים של אורגניזמים ימיים[2].

בין השנים 1989–1992 כיהנה כראש המחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת אורגון, ובשנת 1993, הפכה לפרופסור בכירה. לאחר מכן, לובצ'נקו כיהנה שנים רבות בתור נשיאה של ארגונים מדעיים וסביבתיים באמריקה, ביניהם היו האגודה האמריקאית לקידום המדע (AAASׁ), המועצה הבינלאומית למדע (ICSU), האגודה האקולוגית של אמריקה (ESA), ועוד[2].

פעילות ציבורית

בידיעה כי שינוי סביבתי בחברה לא יתרחש ללא השתתפות משמעותית של הציבור, ג'יין לובצ'נקו חיפשה דרכים ליידע את הציבור בנושאים מדעיים ולגשר על הפער שבין חוקרים לכלל הציבור. בנאום שנשאה בשנת 1997, היא הציגה את הרעיון של אמנה חברתית בין מדענים לחברה. בשנת 1998 לובצ'נקו ייסדה את התוכנית למנהיגות על שם אלדו לאופולד, שתפקידה לשפר את יכולתם של חוקרים להעביר את הממצאים שלהם לקהל הרחב, ובשנת 1999 היא עזרה להקים את ארגון COMPASS, המייצר שיתופי פעולה בין חוקרים ואנשי תקשורת, כדי להעביר את הידע והמחקר על הים לכלל הציבור[2].

פעילות מחקרית

בשלהי המאה ה-20, ג'יין לובצ'נקו הייתה מהחוקרים הבולטים בתחומי האקולוגיה ומדעי הים, ופרסמה מאמרים רבים שעסקו במערכות אקולוגיות והשפעת האדם עליהן. הנושאים הבולטים עליהם חקרה היו דיג, שינויי אקלים, מגוון ביולוגי, ושימור ערכי טבע[3].

משנת 2009 ועד לשנת 2013, לובצ'נקו כיהנה בתור הנשיאה של מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA), האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד זה[1].

במסגרת הסוכנות המדעית NOAA בהובלתה של ג'יין לובצ'נקו, מתבצעים מחקרים רבים על הסביבה הימית, על האקלים ועל מזג האוויר, שמטרתם להבין את המערכות האקולוגיות המורכבות בכדור הארץ, לספק תחזיות מדויקות יותר, להזהיר מפני אסונות טבע, ובכך לשמור על הסביבה הטבעית ועל בני האדם[4]. לאורך השנים בהם כיהנה לובצ'נקו כנשיאת הארגון, היא הובילה את NOAA לכמה פעולות והישגים חשובים[3].

דליפת הנפט מהאסדה דיפווטר הורייזן

ב - 20 באפריל 2010, אסדת הקידוח דיפווטר הורייזן (Deepwater Horizon), שהוצבה מול חופי לואיזיאנה, התפוצצה במפתיע, מה שגרם לנפט לזרום לתוך מפרץ מקסיקו במשך 87 ימים. בהובלתה של ג'יין לובצ'נקו, ה-NOAA הגיבה לזיהום, וסיפקה נתונים בשביל לעקוב אחר התקדמות הנפט, ייעוץ מדעי למשמר החופים של ארצות הברית, הפסקת הדיג במימי ארצות הברית באזורים המזוהמים בנפט, שמירה על מינים בסכנת הכחדה והערכת ההשפעה של דליפת הנפט על משאבי המפרץ הגישה אליהם[5].

weather-ready nation

בין השנים 2009–2013, ארצות הברית חוותה מזג אוויר קיצוני; מאות סופות טורנדו, עשרות סופות טרופיות, 6 שיטפונות גדולים, 3 גלי צונאמי, בצורת קשה, גלי חום וסופת שלג הרסנית. ד"ר לובצ'נקו הגיבה לכך בציטוט מפורסם שלה: "bizarre, crazy weather" (תרגום: "מוזר, מזג אוויר מטורף")[6].

בשנת 2011, NOAA השיקה את היוזמה "weather-ready nation", במטרה לשפר את העמידות ואת התגובה כלפי מזג אוויר קיצוני ותופעות טבע. במרץ באותה שנה, NOAA הפעילה לראשונה את NEXRAD (אנ'), רשת ארצית של 160 רדארי דופלר, אשר משפרת בהרבה את הדיוק ואת העיתוי של תחזיות מזג האוויר במדינה[6].

הוריקן סנדי

בסוף אוקטובר 2012, סופת ההוריקן סנדי פגעה בחוף המזרחי של ארצות הברית. הסופה גרמה למחיר גדול בחיים וברכוש, ומבחינת נזק לרכוש, הייתה השנייה בהיסטוריה (אחרי הוריקן קתרינה). המדענים והטכנולוגיה של NOAA, בהובלת ג'יין לובצ'נקו הצליחו לחזות במדויק את נתיב הסופה ולהתריע בהקדם, ובכך יותר אזרחים פונו וניצלו חיי אדם[7].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'יין לובצ'נקו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 David Wallechinsky, Jane Lubchenco, AllGov, ‏2016
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 Jane Lubchenco, Encyclopaedia Britannica
  3. ^ 3.0 3.1 Richard Monastresky, Newsmaker of the year: In the eye of the storm, Nature, ‏19.12.2010
  4. ^ research, National Oceanic and Atmospheric Administration
  5. ^ J. Lubchenco, T. Hunter et al., Science in support of the Deepwater Horizon response, PNAS
  6. ^ 6.0 6.1 Budget Cuts Threaten Weather Forecasts, NOAA’s Jane Lubchenco Warns, Huffpost, ‏2.15.2013
  7. ^ Barry Bergman, "NOAA's Jane Lubchenco on 'society's wicked problems, UC Berkeley News Center, ‏10.12.2013
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0