גזע חג המולד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גזע חג המולד, גזע יול או גזע העץ של היול הוא מנהג של חג המולד הנוצרי להדליק באח הבית גזע עץ קשה במיוחד. מנהג זה אופייני למדינות צפון אירופה הקרות, בהם מכונה החג בשם "יול", אך גם מקובל בארצות הברית ובבריטניה. בתקופת האימפריה הבריטית, מתיישבים בריטיים הביאו מנהג זה גם לארצות בהם חג המולד חל בחודשי הקיץ (כגון אוסטרליה וניו זילנד).

גזע חג המולד הוא גם שמו של קינוח צרפתי הנאכל ביום זה, אשר שמו בתעתיק מצרפתית הוא בוש דה נואל.

בעבר נהגו המאמינים הנוצרים לשרוף גזע עץ שלם שהוכנס אל הבית ברוב טקס לפני החג, ובכך איפשר את חימום הבית במהלך ימי החג הקרים. ההיסטוריון הבריטי הנרי בורן סבר כי מקורו של המנהג במאה השישית או במאה השביעית, והוא מבוסס על מנהג פגאני שקדם לנצרות, וכך גם כתב רוברט צ'יימברס בספרו משנת 1864[1].

כינויים

גזע העץ מכונה "Yule log" או "Yule Clog" באנגליה, ו-"Christklotz", "Christbrand" או "Weihnachtsscheit" בגרמניה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גזע חג המולד בוויקישיתוף

הערות שוליים