גלידרייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ג'לאטו בגלידרייה ברומא
מגוון כלי גלידה בגלידרייה בפירנצה: בכד מימין גביעי ופלה, במעמד משמאל גביעי ופל, מאחור על המדפים "כוסות" חד-פעמיות להגשת גלידה ומכלי קלקר לקניית גלידה במשקל

גְּלִידֶרִיָּה היא מסעדה המתמחה בגלידות ומגישה לעיתים קינוחים נוספים כגון ופל, פרוזן יוגורט, משקאות קלים ומשקאות חמים כגון קפה ושוקו. ישנן גם גלידריות המגישות ארוחות קלות, כמו בבתי קפה. חלק מהגלידריות מציעות מקומות ישיבה, חלקן הן מזנונים המוכרים את מרכולתם מעבר לדלפק.

בית הקפה Le Procope,[1] שנפתח בפריז בשנת 1686 על ידי פרנצ'סקו פרוקופיו דה קולטלי (Francesco Procopio de Coltelli) הסיציליאני, (שהיה השף לשעבר של לואי הארבעה עשר, מלך צרפת) נחשב כגלידרייה הראשונה משום שכלל מנות עשויות קרח ופירות.[2]

גלידריות מציעות גלידה בתפזורת, בין שהיא גלידה אמריקאית רכה הנמזגת ממכונה, גלידה שנמכרת מתוך אריזות היצרן או גלידה המיוצרת במקום. גלידה אמריקאית נמכרת לרוב רק בטעמי שוקולד, וניל או שניהם יחד ("חצי-חצי"). גלידה רגילה נמכרת בגלידריות במגוון טעמים ומרקמים, לרוב במנה אישית שטעמיה נבחרים על ידי הלקוח, המוגשת בגביע גלידה אכיל או בקערית (המכונה "כוס"). יש גלידריות המציעות תוספות למנה האישית - טבילת הגלידה בשוקולד חם המתקרר ומתקשה, מזיגת סירופ על הגלידה, ציפויה בסוכריות צבעוניות זעירות או בפירורי אגוזים.

בנוסף מוצעת הגלידה בגלידריות למכירה לצריכה ביתית, והיא נארזת לשם כך במקום באריזה חד-פעמית (מקלקר, למשל). הטעמים נבחרים על ידי הלקוח והאריזות קיימות במספר מידות. בגלידריות בישראל נפוצות אריזות של קילוגרם וחצי קילוגרם.

פרוזן יוגורט או גלידת יוגורט משווקים בגלידריות לרוב בטעם בסיסי יחיד. לתוך הפרוזן יוגורט נטחנות במקום תוספות לפי בחירת הלקוח; בגלידת יוגורט התוספות מוגשות מעל הגלידה.

בחלק מהגלידריות קיים תפריט של מנות המבוססות על גלידה כגון מילקשייק, בננה ספליט, פנקייק או ופל עם גלידה, עוגת-גלידה, גלידת סנדיי (Sundae) - גביע גלידה גדול (לרוב מזכוכית שקופה) עם תוספות - פירות, אגוזים, סירופ, קצפת וכדומה.

בישראל חטיפי גלידה כגון שלגון, קרחון, טילון וכדומה אינם נמכרים לרוב בגלידריות אלא בקיוסקים, אך ישנן מדינות בהן הם נמכרים גם בגלידריות. בישראל מוצרי גלידה נמכרים גם במזנונים ניידים - כלי רכב המותאמים לכך, המכונים בסלנג "גזלן". כמו כן הם נמכרים בקיץ על שפת הים על ידי סוחרי רחוב, המוכרים אותם מתוך ארגזי קלקר.

במדינות חמות גלידריות פעילות כל השנה אך במדינות קרות חלקן נסגרות בחודשי החורף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Le Procope
  2. ^ Legends and Myths of Ices & Ice Cream, באתר what's cooking America
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0