גלנפידיך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גלנפידיך
GlenFiddich
חביות גלנפידיך בחצר מזקקה
סוג ויסקי ספייסייד
אחוז אלכוהול 43
מוצא סקוטלנדסקוטלנד סקוטלנד
מועד הכנה ראשוני 1886
צבע חום

גלנפידיך או גלן פידיך (GlenFiddich) הוא ויסקי ספייסייד סינגל-מאלט המיוצר בסקוטלנד.

היסטוריה

מזקקות גלנפידיך נוסדו בשנת 1886 על ידי ויליאם גראנט בעיירה דאפטאון. שם הוויסקי ניתן לו על שם העמק שבו שכנה המזקקה, בתרגום לאנגלית: "עמק (Glen) האיילים (Fiddich)". שנה לאחר הקמת המזקקה החלו לשווק את מותג הוויסקי בחג המולד של 1887. אחד מהמרכיבים בויסקי גלנפידיך הם המים מהמעינות רובי דו הנמצאים סמוכים למזקקות. בשנת 1957 עיצב האנס שלגר את הבקבוקים המשולשים של גלנפידיך. בניסיון לשפר את המכירות, חברת William Grant & Sons החלה לשווק את הוויסקי אל מחוץ לסקוטלנד בשנת 1963, בין היתר לאור הקשיים שענף הוויסקי בסקוטלנד היה נתון בהם בשנות ה-60. עד לפני 1963 לא שווקו לאירופה מותגי סינגל מאלט. בניגוד לדעה שרווחה אז בתעשייה כי "זרים לא יוכלו להבין את איכותו המיוחדת של ויסקי סינגל-מאלט", הצליח המהלך השיווקי של החברה, ופתח בכך שוק גדול לוויסקי מסוג זה בעולם. כיום גלנפידיך הוא הוויסקי מאלט הנמכר ביותר בעולם והוא נמכר בכ-180 מדינות וכל בקבוק ויסקי מאלט חמישי שנמכר הוא גלנפידיך (כ-20% מנתח השוק העולמי).

מותגים נמכרים

בקבוקי וויסקי גלנפידיך שונים
  • גלנפידיך 12 ספיישל ריזרב - מותג הוויסקי פרימיום של גלנפידיך הנמכר ביותר, הוא מיושן בחביות עץ אלון במשך 12 שנה ומתאים לשתיין המאלט המתחיל (43% אלכוהול).
  • גלנפידיך 12 קוראן ריזרב - מותג הוויסקי פרימיום של גלנפידיך בגרסה החדשה שלו כאשר ההבדל הוא שמותג זה מיושן בחביות עץ אלון מהאי איילה. ולבסוף מתקבל ויסקי כבד יותר ומעושן יותר (43% אלכוהול).
  • גלנפידיך 15 סולרה ריזרב - מותג ויסקי המיושן 15 שנים, בתחילה מיושן הוויסקי בחביות שרי (חביות עץ אלון שקודם לכן יישנו בהן יין) ולאחר מכן מועבר ליישון בחביות עץ בורבון (חביות עץ אלון שישנו בהם קודם לכן ויסקי על בסיס תירס) ולאחר מכן מועבר הוויסקי להתיישן בחביות עץ אלון חדשות ומשם הוא מועבר להתיישן במכל עץ הנקרא "סולרה ואט". כל 4 שלבי היישון השונים נותנים לויסקי זה טעם וארומה מיוחדים (43% אלכוהול).
  • גלנפידיך 18 איינשנט ריזרב - מותג ויסקי המיושן 18 שנים, תחילה בחביות שרי מזן אולורוסו ולאחר מכן בחביות בורבון. ויסקי זה מיועד לשתייני הוויסקי המתקדמים (43% אלכוהול).
  • גלנפידיך 21 גראן רזרבה - מותג ויסקי המיושן 21 שנים, בסוף יישונו נותנת לו חברת גלנפידיך להתיישן עוד כחודשיים בחביות עץ אלון ששימשו קודם לכן להכנת רום קובני. הוויסקי סופג אליו את טעם הרום ולבסוף מתקבל ויסקי בן 21 שנה בטעם גימורי של רום קובני קליל (40% אלכוהול).
  • גלנפידיך 30 - מותג היוקרה של חברת גלנפידיך. ויסקי זה מיושן בחביות שרי במשך 30 שנים ולבסוף מתקבל ויסקי מתקתק אך דיי מעושן.
  • גלנפידיך מאלט ויסקי ליקר - זהו מותג קצת שונה מהמותגים האחרים. ההבדל הוא שמותג זה אינו ויסקי, אלא ליקר המיוצר כתוצר לוואי מהשריית ויסקי גלנפידיך. טעמו לא מתוק מידי ובניגוד לליקר פשוט, ליקר זה סופח את הטעם של חביות עץ האלון הנותן לליקר ארומטיות ועישון קל (40% אלכוהול).
  • גלנפידיך ipa - סינגל מאלט העובר יישון בחביות בירת IPA (אינדייה פייל אייל - בירה חזקה וכשותית).
  • גלנפידיך xx - עשרים מאנשי המקצוע המנוסים והיצירתיים ביותר בתעשיית הוויסקי התקבצו יחדיו כדי ליצור את מהדורת גלנפידיך פרויקט XX - 20

מותגים לאספנים

  • סנואו פיניקס - ויסקי במהדורה מוגבלת שהנציח את ההתמוטטות של מחסן במזקקת גלנפידיך בשל השלג הרב בחורף 2010.
  • גלנפידיך 40 - ויסקי לאספנים המיושן בחביות עץ אלון במשך 40 שנה, כמו כן ויסקי זה זכה לתואר "הסינגל מאלט הסקוטי הטוב ביותר" בטעימה עיוורת שערך המגזין Whisky Magazine. סך הכול בוקבקו 600 בקבוקים, והמחיר מרקיע שחקים (43.6% אלכוהול).
  • גלנפידיך 50 - ויסקי לאספנים המיושן במשך 50 שנים, ויסקי זה יושן לכבוד 9 בניו של מקים המזקקה ויליאם גראנט. 9 חביות יושנו ולבסוף בתאריך 26.7.1991 בוקבק הוויסקי. לפני כמה שנים נמכר בקבוק של גלנפידיך 50 במכירה פומבית במחיר של 300,000 ש"ח.
  • גלנפידיך וינטג' ריזרב 1973 - גם כן ויסקי במהדורה מיוחדת. בוקבק בהיותו בן 33, והוא הראשון והיחידי מסוגו במזקקה שהוחלט לבקבקו אחרי שהתבגר אך ורק בחביות שרי.
  • גלנפידיך 1937 רייר קולקשן - ויסקי יוקרה לאספנים המיושן במשך 64 שנים, לויסקי זה בוקבקו רק 61 בקבוקים ומתוכם נשארו ארבעה. בשנת 2007 הוציאה המזקקה אחד מהם למכירה מיוחדת.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גלנפידיך בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0