משפחת פוטוצקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גראף פוטוצקי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל האצולה של משפחת פוטוצקי
ארמון לנצוט שהיה בבעלות משפחת פוטוצקי
ארמון משפחת פוטוצקי בראדזין

משפחת פוטוצקיפולנית: Potocki,‏ Potoccy,‏ Potocka,‏ Patoka) היא משפחת אצולה (שְלַכְטַה) פולנית, מהגדולות והמשפיעות לאורך השנים.

מקורה של המשפחה ומקור שמה מהכפר פוטוק ויילקי (אנ') שבמחוז קרקוב שבפולין.

תיעוד על משפחה זו מופיע החל במאה ה-12. יאקוב פוטוצקי היה המגנאט הראשון במשפחה, אשר ענפיה השונים קיימים עד היום עם נציגות בארצות שונות. השם "פוטוק" הוא אמריקניזציה של שם המשפחה פוטוצקי.

בתום "המלחמה הארוכה" כנגד האימפריה העות'מאנית זכה נציג אחד מענפי המשפחה בתואר רוזן ב-1606 מידי שליטי האימפריה הרומית הקדושה ששלטו אז בדרום ומערב פולין. אחרי חלוקת פולין אימצו כל ענפי המשפחה את התואר.

בזכות נאמנותם ושירותם ליאן זמויסקימשפחת זמויסקי) והמלך זיגמונד השלישי הפכה המשפחה לבעלת השפעה ומעמד גבוה. הפוטוקיס מילאו תפקיד משמעותי בהיסטוריה האוקראינית כקציני צבא וכפיגורות משמעותיות בחייה הכלכליים של אוקראינה.

באותה תקופה הפכו בני המשפחה לבעלי עיירות רבות (למשל, ברודי, קריסטינופיל, נמריב, סטניסלביב, זבאראץ'), מאות כפרים ולטיפונדיה ענקית בגליציה, פודיליה ובמערב אוקראינה. משם היו אחת המשפחות העשירות והמשפיעות ביותר על קהילת הפולנים.[1] מאחוזותיה של משפחת פוטוצקי: הכפר בוצ'אץ', החל מסוף המאה ה-17.

המסורת מצביעה על אחד מבני המשפחה, ולנטין פוטוצקי, שהתגייר ושינה את שמו ל"אברהם בן אברהם". לאחר שנתפס בעקבות הלשנה ועמד בסירובו לחזור לנצרות, הוא הוצא להורג בשריפה. יש הטוענים כי מסיבה זאת, ענף אחד בסמל האצולה של המשפחה חסר.[2]

השם "גרף פוטוצקי" הפך גם למושג בפי יהודי פולין כשם של אדם בעל עושר רב. מקובל היה לשמוע מפי ותיקי היישוב מעולי העלייה הרביעית והחמישית, ביטויים כגון "עשיר כגרף פוטוצקי" (לגבי עשיר מופלג) או "מתנהג כגרף פוטוצקי" (לגבי אדם החי מעבר לאמצעיו הכספיים) ודומיהם.

מסופר שלאחד ממשפחת פוטוצקי היו בבעלותו 999 כפרים, הוא לא רצה את כפר ה1000 כיון שהמילה אלף נאמרת בנשימה אחת ואינה מדגישה את עושרו הגדול[3].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משפחת פוטוצקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Arkadii Zhukovsky, Potocki, INTERNET ENCYCLOPEDIA OF UKRAINE, ‏1993
  2. ^ מותו של אברהם בן אברהם, מתוך אתר זושא[דרושה הבהרה]
  3. ^ רבי מרדכי חיים סלונים סיפורי הרמ"ח בסוף בחלק הסיפורים על שאר הצדיקים, על אביו של גר הצדק הנודע אברהם בן אברהם.


P history.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה ובנושא פולנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0