דונלה מדוז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה.

דונלה הגר "דנה" מדוזאנגלית: Donella Hager "Dana" Meadows;‏ 13 במרץ 194120 בפברואר 2001) הייתה מדענית סביבתית, סופרת ומורה אמריקאית, שפעלה בתחום הקיימות[1]. דונלה מדוז פעלה לרוב בארצות הברית, אם כי מחקריה השפיעו ברמה הבינלאומית. תחום המחקר שלה היה קיימות ואיכות הסביבה. דונלה מדוז כתבה ספרים ומאמרים ואף זכתה בתואר דוקטור לשם כבוד על פועלה בתחום הקיימות.

קורות חיים

דונלה מדוז נולדה ב-13 במרץ 1941 באלג'ין, אילינוי שבארצות הברית. היא למדה מקצועות מדעיים וקיבלה תואר ראשון בכימיה ממכללת קרלטון ב-1963, ותואר דוקטור בביופיזיקה מאוניברסיטת הרווארד ב-1968. לאחר טיול בסרי לנקה היא הצטרפה לצוות - MIT - Massachusetts Institute of Technology, כעמיתת מחקר בניהולו של ג'יי פורסטר, שהיה מממציאי הזיכרון המגנטי, האנימציה הממוחשבת הראשונה ותורת המידול (system dynamic)[1]. דונלה מדוז לימדה במכללת דארטמות' החל משנת 1972, במשך 29 שנים.

דונלה מדוז הייתה נשואה לדניס מדוז, שהיה גם שותפה לכתיבת חלק מספריה ומחקריה. השניים חיו בחווה אורגנית בכפר בניו המפשייר שבארצות הברית, תוך שהם מהווים דוגמה אישית בכל הקשור לקיימות ואיכות הסביבה[2]. דונלה מדוז נפטרה בגיל 59 מדלקת קרום המוח.

פעילות מחקרית

Limits to Growth (מגבלות הצמיחה)

בשנת 1972 דונלה מדוז הייתה חלק מצוות MIT שייצר את סימולציית המחשוב הנקראת World3. World3 הינה סימולציה המדמה את הקשרים בין אוכלוסייה, גידול תעשייתי, ייצור מזון, זיהום ומשאבי טבע, מתחדשים ולא מתחדשים. World3 היה הבסיס ל-The Limits to Growth – ספר שכתבו דונלה מדוז, דניס מדוז, יורגן רנדרס וויליאם וו, שדיווח על מחקר של שינויים גלובליים ארוכי טווח באוכלוסייה, בכלכלה ובסביבה. הספר עורר סערה ברחבי העולם ובעקבותיו החל ויכוח על היכולת של כדור הארץ לתמוך בצמיחת האוכלוסייה והכלכלה העולמית[3].

The Balaton Group (קבוצת בלטון)

קבוצת Balaton היא קבוצה שנוסדה ב-1982 על ידי דונלה ודניס מדוז, המהווה פורום גלובלי רב תחומי למנהיגים והוגים העוסקים בתחום הקיימות. מאז הקמתה, חברי הקבוצה קידמו את המחקר והאסטרטגיה בנושא קיימות באמצעות ספרים, כנסים, מודלים ממוחשבים, תוכניות הדרכה, שיטות תכנון ומשחקים חינוכיים. הם גם הובילו ארגונים רבים המקדמים את תחום הקיימות, כגון: הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC), ארגון הנותן הערכות כמותיות להתחממות הגלובלית. חברי הקבוצה נהגו להיפגש כל סתיו באגם Balaton שבהונגריה, ולכן היא נקראת קבוצת Balaton. דונלה מדוז ניהלה את הקבוצה 18 שנים[4].

Beyond the Limits (מעבר לגבולות)

בשנת 1992, עשרים שנה לאחר פרסום הספר Limits to Growth (מגבלות הצמיחה), דונלה מדוז, דניס מדוז ויורגן רנדרס פרסמו ספר חדש הנקרא Beyond the Limits (מעבר לגבולות). ספר זה בחן את ההשלכות של הגידול המהיר באוכלוסיית העולם בהמשך לדוח שהחל בספר Limits to Growth בשנת 1972. הממצא העיקרי שעלה מהספר הוא שלמרות שהטכנולוגיה בעולם השתפרה, המודעות לשמירה על איכות הסביבה עלתה והמדיניות כלפי נושא זה הוחמרה, עדיין נוצרו זיהום משמעותי ופגיעה בכדור הארץ[1].

בשנת 1992 העניק לה המכון הפדרלי השווייצרי לטכנולוגיה (ETH) תואר דוקטור לשם כבוד על הישגיה, למרות שהיא קיבלה דוקטורט יותר משני עשורים קודם לכן[1].

The Center for a New American Dream (המרכז לחלום אמריקאי חדש)

דונלה מדוז ניהלה את המרכז לחלום אמריקאי חדש - ארגון ללא מטרות רווח המתמקד בתרבות הצריכה בחברה האמריקאית, שהמוטו שלו הוא: "פחות דברים, יותר כיף". החברה האמריקאית ידועה כחברה שנוהגת לצרוך מוצרים רבים. מטרת ארגון זה היא להפחית צריכה זו למען איכות הסביבה, קיימות ושיפור איכות החיים. לייצר "חלום אמריקאי חדש" – כלומר חלום שאינו ממוקד בערכים חומריים, כגון כסף ומותרות, אלא בערכים שאינם חומריים, כגון קיימות, קהילה וצדק חברתי[1].

בשנת 1996 הקימה דונלה מדוז את המכון לקיימות. המכון משלב מחקר רב תחומי על מערכות גלובליות ואקולוגיות עם יישום של חיים המבוססים על קיימות, כולל הקמת כפר אקולוגי וחווה אורגנית בשם Cobb Hill, בורמונט בארצות הברית[1]. בשנת 2011 עשר שנים לאחר מותה, שונה שם המכון, למכון דונלה מדוז, כאות הערכה לפועלה ולתרומתה החשובה בנושא הקיימות ואיכות הסביבה[3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Kindle Loomis, Donella Meadows – A Tribute, The Academy for Systems Change, ‏2001-07-01 (ב־American English)
  2. ^ Rauner Library, Rauner Special Collections Library: Donella Meadows, Rauner Special Collections Library, ‏2011-09-20
  3. ^ 3.0 3.1 Donella Meadows, Econation (ב־American English)
  4. ^ The Balaton Group (ב־American English)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0