דלקת מוח מקרציות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דלקת מוח מקרציות
Tick-borne encephalitis
תמונת מיקרוסקופ אלקטרונים של נגיף ה-TBEV
תמונת מיקרוסקופ אלקטרונים של נגיף ה-TBEV
קישורים ומאגרי מידע
MeSH D004675
סיווגים
ICD-10 A84.0

דלקת מוח מקרציותאנגלית - Tick-borne Encephalitis או בקיצור - TBE) היא מחלה נגרמת על ידי הנגיף TBEV (ראשי תיבות של Tick-borne Encephalitis Virus) המועבר על ידי קרציות ותוקף את המוח וקרומיו.

אפידמיולוגיה

הקרציה מהמין Ixodes ricinus הגורמת ל-TBE באירופה
מהלך מחלת דלקת מוח מקרציות

הנגיף הוא ממשפחת הפלביווירוס. זה נגיף המורכב מסליל אחד של RNA ובו שלושה תת-סוגים:אירופאי, רוסי והמזרח הרחוק. הוא מועבר בעקיצת מספר סוגים של קרציות. באירופה שכיח המין Ixodes ricinus ובסיביר והמזרח הרחוק המין Ixodes persculatus. במקרים בודדים הייתה הדבקה על ידי מוצרי חלב בלתי מפוסטר של פרות, כבשים ועיזים נגועות בנגיף.

המחלה נפוצה באזורים מיוערים וכפריים באירופה - דרום גרמניה, מרכז אירופה, הארצות הבלטיות, רוסיה, סין וצפון יפן.

בישראל לא נמצאות הקרציות המדבקות אבל היו מספר מקרים של מטיילים שנעקצו באזורים אנדמים למחלה[1][2].

מהלך המחלה

לאחר העקיצה יש תקופת דגירה של 1-2 שבועות שבהם אין כל סימני מחלה. לאחר מכן מופיע חום וסימנים דמויי שפעת החולפים כעבור מספר ימים ולאחר תקופה קצרה ללא סימנים מופיע ב-20%-30% הגל השני של המחלה המאופיין בסימני דלקת במערכת העצבים - בלבול, שנויים במצב ההכרה ושיתוקים. בשלב זה התמותה מגיעה עד 2%.

עקיצה על ידי תת-המין האירופאי גורמת למחלה קלה יותר מאשר זו במזרח הרחוק שם מגיעה התמותה ל-20%-40% עם פגיעה עצבית קשה יותר.

אבחנה

האבחנה נעשית על ידי קבלת נתונים מדויקים מהחולה (מקומות שביקר, צורת התמגנות וכו') ונקבעת על ידי שימוש בשיטת ELISA לקביעת כיל הנוגדנים הספציפיים לנגיף.

מניעה וטיפול

אין טיפול ספציפי למחלה כשהיא מופיעה. הטיפול הוא בעיקרו טיפול תומך בסימני המחלה, בחום ובהפרעות העצביות. חשובה בעיקר מניעת המחלה.

  • יש להתעניין אם המקום אנדמי לקרציות המדביקות ולהתמגן נגדן על ידי לבישת בגדים מתאימים, נעליים גבוהות וסגורות, תכשירים דוחי קרציות והימנעות מפיקניקים ושינה באזורים מיוערים הידועים כנגועים.
  • יש חיסון ספציפי נגד הווירוס והוא ניתן לפי הצורך בשלוש זריקות בתקופה של 21 יום. ההחלטה על חיוניות החיסון ניתנת במרפאות מטיילים או בלשכות הבריאות המחוזיות של משרד הבריאות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלקת מוח מקרציות בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0