האגודה הישראלית למחקר תחבורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האגודה הישראלית למחקר תחבורה
תחום תחבורה
מייסדים שלום רייכמן
יושב ראש ערן פייטלסון
מזכיר כללי בני ניסים
תקופת הפעילות 1979–הווה (כ־46 שנים)
https://www.transit.org.il/

האגודה הישראלית למחקר תחבורה (איל"ת) היא עמותה ישראלית שנוסדה בשנות ה-70 של המאה ה-20, המאגדת אנשי מקצוע, חוקרים ומומחים מכל תחומי התחבורה. האגודה מהווה פלטפורמה מקצועית לשיתוף ידע, מחקר ופיתוח בתחום התחבורה בישראל, ומשמשת כגוף מוביל בקידום חשיבה מתקדמת ופתרונות חדשניים לאתגרי התחבורה המקומיים והגלובליים.

נכון לשנת 2025, האגודה מונה כ-1,100 חברים ממגוון תחומי עיסוק, ביניהם אנשי אקדמיה, מתכנני תחבורה וערים, מהנדסי תנועה ותחבורה, מפעילי שירותי תחבורה, נציגי ממשל ורשויות מקומיות, ויועצים מקצועיים. פעילותה העיקרית של האגודה כוללת ארגון כנסים וימי עיון להצגת חידושים וקידום שיח מקצועי בתחומי התחבורה השונים, תוך דגש על מחקר, תכנון ויישום מערכות תחבורה מתקדמות בישראל.

היסטוריה

האגודה הישראלית למחקר תחבורה נוסדה בשנות השבעים של המאה העשרים על ידי פרופסור שלום רייכמן אשר היה ליו"ר הראשון שלה[1], כתוצאה מהצורך הגובר בגוף מקצועי שירכז את המחקר והפיתוח בתחום התחבורה בישראל. בתקופה זו החלה ישראל להתמודד עם אתגרי תחבורה מורכבים עקב הגידול המהיר באוכלוסייה, העיור המואץ והעלייה ברמת המינוע.

מייסדי האגודה היו קבוצה של אנשי אקדמיה, מהנדסים ומתכננים שזיהו את הצורך בפלטפורמה לשיתוף ידע מקצועי ומחקרי בתחום התחבורה. במהלך השנים התרחבה האגודה באופן משמעותי, מקבוצה קטנה של מומחים לארגון המונה כיום כ-1,100 חברים ממגוון רחב של תחומי עיסוק.

אחד האירועים המשמעותיים בתולדות האגודה היה ייסוד הכנס השנתי על שם ביל ארד ז"ל, שהפך למסורת ולאירוע מרכזי בקהילת התחבורה הישראלית. לאורך השנים, האגודה התפתחה והרחיבה את פעילותה והפכה לגורם משמעותי בשיח המקצועי והציבורי בנושאי תחבורה בישראל.

מטרות

האגודה הישראלית למחקר תחבורה פועלת למימוש ארבע מטרות עיקריות:

  1. הפצת מידע מחקרי ותוצאות מחקרים תחבורתיים והגברת המודעות לנושאי תחבורה - האגודה מהווה מוקד למפגש וחילופי מידע בין כל העוסקים בענפי התחבורה השונים, כולל אנשי אקדמיה, בעלי תפקידים ברשויות המקומיות, מפעילי שירותי תחבורה, מתכננים, יועצים ופעילים בארגונים חברתיים ובעמותות העוסקות בתחום התחבורה.
  2. עידוד וייזום מחקרי תחבורה בישראל - האגודה פועלת באופן אקטיבי לקידום מחקר התחבורה בישראל ולעידוד לימודים אקדמיים והתמחויות במקצועות התחבורה השונים, תוך הבנת חשיבותם לפיתוח ידע מקומי בתחום.
  3. ארגון כנס שנתי של חברי האגודה על שם ביל ארד ז"ל - האגודה מקיימת במה לדיון במחקרים ויוזמות חדשות, בסקירות מהפעילות בשטח, ובסוגיות תחבורתיות עכשוויות, הן בישראל והן בעולם, במסגרת כנס שנתי מרכזי.
  4. קיום קשר עם אגודות דומות בארץ ובעולם - האגודה מפתחת שיתופי פעולה עם ארגונים מקבילים בישראל ובעולם, מתוך הבנה שלאתגרי התחבורה יש היבטים גלובליים המחייבים שיתוף ידע וניסיון בינלאומי.

פרויקטים עיקריים

האגודה הישראלית למחקר תחבורה מעורבת במגוון פרויקטים ופעילויות שמטרתם לקדם את מחקר התחבורה בישראל ולשפר את מערכות התחבורה במדינה:

הכנס השנתי

האגודה מקיימת באופן סדיר מדי שנה את הכנס המרכזי על שם ביל ארד ז"ל מהווה במה מרכזית להצגת מחקרים חדשים ולדיון בסוגיות תחבורתיות עדכניות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. פרופ׳ שלום רייכמן, באתר גלעד זיכרון לגאוגרפים ישראליים
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

האגודה הישראלית למחקר תחבורה41358267Q134719618