האנוי האנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טרינה טאי נגו (בווייטנאמית: Trịnh Thị Ngọ‏; 193130 בספטמבר 2016) אשר נודעה בכינוי "האנוי האנה" (Hanoi Hannah) הייתה וייטנאמית אשר התפרסמה כאשר שידרה ברדיו של צפון וייטנאם במהלך מלחמת וייטנאם. שידוריה נעשו בשפה האנגלית ונועדו לפגוע במורל האמריקני.

ביוגרפיה

נגו נולדה בהאנוי ב-1931. אביה היה איש עסקים מצליח שניהל את מפעל הזכוכית הגדול ביותר בהודו-סין הצרפתית.[1] היא סיפרה לימים שרצתה ללמוד אנגלית כדי לצפות בסרטים האהובים עליה. משפחתה מימנה לה שיעורים פרטיים עד שידעה אנגלית שוטפת. ב-1955 היא החלה לעבוד בתחנת הרדיו "קול וייטנאם" והקריאה את מהדורת החדשות באנגלית שנועדה עבור מאזיני התחנה שאינם דוברים וייטנאמית. המנטור שלה בשלב זה היה העיתונאי האוסטרלי וילפריד בורצ'ט. בתקופה זו היא אימצה את הכינוי "טאו הואונג" ("ניחוח הסתיו") שהיה קל וקצר יותר עבור מאזיניה.

במהלך מלחמת וייטנאם, נגו התפרסמה בקרב חיילי צבא ארצות הברית בזכות שידורי התעמולה שלה ברדיו האנוי. התשדירים שלה נכתבו על ידי צבא צפון וייטנאם ונועדו להפחיד ולבייש את החיילים האמריקנים. היא ערכה שלושה שידורים ביום, קראה רשימה של אמריקאים שזה עתה נהרגו או שנכלאו, והשמיעה שירים פופולריים נגד מלחמת העולם השנייה במאמץ לעורר רגשות של נוסטלגיה וגעגועים הביתה, תוך ניסיון לשכנע את אנשי הממשל של ארצות הברית שהמעורבות האמריקנית במלחמת וייטנאם היא לא צודקת ולא מוסרית. ספינות חיל הים האמריקני היו גם כן מטרות בשידוריה. היא נהגה לקרוא את שמות אנשי הצוות ואיימה שכולם עומדים למות. היא גם קיבלה והשמיעה הודעות מוקלטות מאמריקנים שהיו נגד המלחמה, ואמרה מאוחר יותר שלדעתה הודעות אלו היו היעילות מכולן.[2]

שידוריה של נגו היו פופולריים מאוד בקרב החיילים האמריקנים, שכינו אותה "האנוי האנה" בדומה ל"שושנת טוקיו" ול"אקסיס סאלי" מימי מלחמת העולם השנייה. לעיתים קרובות היא נקבה במדויק בשמות היחידות האמריקניות ומיקומן, וכן סיפקה מועדים מדויקים על הגעתן של ספינות אמריקניות. מקרים אלו תרמו לביסוסה של אגדה על פיה "האנוי האנה" יודעת הכל, והיא אף נותנת בין השירות מידע על מתקפות עתידיות של צבא צפון וייטנאם ועל בוגדים בשורות הצבא האמריקני. במציאות, רוב המידע ששידרה הגיע מפרסומים אמריקניים רשמיים.

שידוריה של נגו נמשכו ברציפות במשך 28 שנים. היא סיימה לשדר ב-1973, לאחר שמרבית החיילים האמריקנים כבר עזבו את וייטנאם. לימים היא הצהירה שהיא אכן האמינה בשידורים שלה, וסברה שההתערבות האמריקנית במלחמה מיותרת.[3] לאחר המלחמה, עברה נגו להו צ'י מין סיטי יחד עם בעלה. היא נפטרה ב-30 בספטמבר 2016.

לקריאה נוספת

  • North, Don (1991). The Search for Hanoi Hannah. Sixties Project. Tucson, Arizona: Viet Nam Generation, Inc. אורכב מהמקור ב-28 בינואר 2002. נבדק ב-28 בינואר 2002. {{cite book}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: bot: original URL status unknown (link)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא האנוי האנה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0