הארי פ. בירד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הארי פ. בירד

הארי פלאד בירד האב (באנגלית: Harry Flood Byrd, Sr.;‏ 10 ביוני 188720 באוקטובר 1966) היה פוליטיקאי ומוציא לאור אמריקאי, סנאטור, מושל וירג'יניה, ומנהיג המפלגה הדמוקרטית בווירג'יניה. הוא תפקד כמנהיג "הקואליציה השמרנית"[1] בסנאט של ארצות הברית, שמנע את מרבית החקיקה הליברלית מ-1937.

ביוגרפיה

בירד נולד בעיירה בריוויל שבמחוז קלארק בווירג'יניה. הוא היה צאצא לאחת המשפחות הראשונות שיישבו את וירג'יניה והקימו בה מטעים רחבי ידיים במאה ה-17. אחיו היה חלוץ התעופה האמריקאי ריצ'רד בירד, חוקר הקוטב הצפוני והדרומי, ומהראשונים שחצו את האוקיינוס האטלנטי בטיסה ישירה.

בירד החל תחילה כמוציא לאור של העיתון של אביו, "Winchester Star", ב-1903, ובהמשך רכש מספר עיתונים נוספים. בתקופה זו עוצבו עמדותיו הכלכליות, שליוו אותו בהמשך דרכו הפוליטית. ב-1908 הפך לנשיא חברת הכבישים "Valley Turnpike". ב-1915 נבחר לראשונה לסנאט של וירג'יניה.

בירד נחשב דמות משמעותית בתהליך הארגון-מחדש והמודרניזציה שעברה ממשלת וירג'יניה, ומהדמויות הדומיננטיות ביותר במפלגה הדמוקרטית של וירג'יניה במחצית הראשונה של המאה ה-20. ב-1925 נבחר למושל וירג'יניה, וב-1933 נבחר לסנאט האמריקאי, שם כיהן עד 1965. הוא הפעיל בסנאט שיטת קבלנות-קולות יעילה, שהשפיעה מאד על החקיקה והפוליטיקה בתקופתו; היא כונתה על שמו "Byrd Organization".

בירד נודע גם בשל עמדותיו הפוליטיות הגזעניות, והוא תמך בין השאר בהפרדה גזעית בין שחורים ללבנים. הוא התנגד בתוקף לאינטגרציה גזעית בבתי הספר הציבוריים, ודווקא לאחר פסק דין בראון נגד מועצת החינוך פעל במהירות לסגירתם של מספר מערכות בתי ספר ציבוריים מעורבים בווירג'יניה בשנים 1959-1964 (עד שבית המשפט עצר זאת בסוף שנות ה-60, בטענה שהמהלך מנוגד לחוקת ארצות הברית). בעקבות זאת נמנעו לימודים ממספר רב של תלמידים שחורים במחוזות אחדים בווירג'יניה, והם כונו "הדור האבוד".

בירד פרש מהסנאט ב-1965 מסיבות בריאותיות. בנו, הארי פ. בירד הבן, המשיך בעקבותיו והחליף אותו כמייצג וירג'יניה בסנאט.

בירד היה נשוי לאן דגלאס בוורלי, והיו לו 4 ילדים. הוא מת מסרטן המוח ב-1966, בגיל 79.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הארי פ. בירד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "הקואליציה השמרנית" הוא שיתוף פעולה שהתקיים בין הרוב השמרני במפלגה הרפובליקנית לבין סנאטורים שמרנים במפלגה הדמוקרטית (בעיקר סנאטורים מדרום ארצות הברית), משנות ה-30 עד שנות ה-90 של המאה ה-20.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0