הבריחה הגדולה (סרט)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:סרט

פרמטרים [ קישור ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

הבריחה הגדולה
The Great Escape
מדינה ארצות הברית
הקרנת בכורה 4 ביולי 1963
משך הקרנה 172 דקות
שפת הסרט אנגלית
תקציב 4 מיליון דולר
הכנסות 5.5 מיליון דולר (בארצות הברית)
מסלול המנהרה דרכה נמלטו האסירים

הבריחה הגדולה הוא סרט קולנוע אמריקאי משנת 1963, המבוסס על בריחתם של שבויי בעלות הברית ממחנה השבויים הגרמני סטלאג לופט III במלחמת העולם השנייה במרץ 1944.

הסרט בכיכובם של סטיב מקווין, ג'יימס גארנר וריצ'רד אטנבורו מבוסס על ספר בעל שם זהה מאת פול בריקהיל המתאר את הבריחה ההמונית ממחנה השבויים סטלאג לופט III בז'אגאן שהייתה אז חלק מגרמניה. הדמויות בסרט מבוססות על אנשים אמיתיים.

תקציר העלילה

שבויי מלחמה מצבאות בעלות הברית מרוכזים במחנה מעצר חדש ובו סדרי שמירה קפדניים. בתוכם נמצאים שבויים שניסו להימלט פעמים רבות ממחנות מעצר גרמניים וצברו ידע וניסיון רב בתחום הבריחות. עם הגיעם למחנה הם מתחילים לארגן בריחה המונית דרך מנהרות. במקביל לחפירת המנהרות נעשית עבודת הכנה של זיוף מסמכים ואגירת ציוד עבור הנמלטים.

המנהרה הראשונה באורך מאות מטרים מתגלית במקרה על ידי השומרים הגרמנים. גילוי המנהרה בשלב מתקדם כל כך גורם לארצ'יבלד אייבס שכבר נכשל בניסיונות בריחה קודמים לאבד תקווה. הוא רץ לעבר גדר המחנה והשומרים יורים בו למוות. באותו לילה מצליח קפטן הילטס לברוח כדי להשיג מידע על הסביבה, ולמחרת הוא מסגיר את עצמו ומוחזר למחנה. האסירים עוברים לחפור את המנהרה השנייה הנמשכת לאורך מאות מטרים ומגיעה עד לחורשה הסמוכה למחנה.

בליל הבריחה מצליחים 76 אסירים לצאת דרך המנהרה עד שהיא מתגלה. הם מתפצלים ומתחילים לברוח, אך רובם נתפסים או נהרגים. 50 מהאסירים שנתפסו נורים למוות על ידי אנשי הגסטפו.

צוות השחקנים

התגובות לסרט

הסרט זכה להצלחה רבה עם יציאתו לאקרנים, ואף היה מועמד לפרס גלובוס הזהב בקטגוריית סרט הדרמה הטוב ביותר לשנת 1963.

גם בשנים שלאחר מכן נחשב הסרט כמבוקש. הוא זוכה להקרנות בטלוויזיה הבריטית במיוחד בתקופת חג המולד. בסקר שנערך בבריטניה בשנת 2006 נבחר הסרט כאחד המועדפים לצפייה כסרט משפחתי בחג המולד.

ב-2009 חזרו שבעה מהשבויים למחנה לציון 65 שנה לבריחה וצפו בסרט. לדבריהם, המחצית הראשונה של הסרט מתארת בצורה אותנטית את החיים במחנה אם כי אחד מהם מתח ביקורת על הצגת דמותו של הילטס בצורה זוהרת ומשועשעת מדי בעוד שהאירועים עצמם היו קשים וכואבים עבור אלו שחוו אותם.[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הבריחה הגדולה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0