הגבירה מאוסר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"הגבירה מאוסר" (באנגלית: Lady of Auxerre) או "קורה מאוסר" (באנגלית: Kore of Auxerre) הוא פסל עשוי אבן גיר, מיוון העתיקה, ייתכן מאזור כרתים, המציג דמות נשית ומתוארך לתקופה הארכאית, בין השנים 650-625 לפנה"ס.

הפסל, המוצג במוזיאון הלובר בפריז, נמצא בשנת 1907 על ידי מקסים קוליניון (Maxime Collignon) במחסן של מוזיאון בעיר אוסר, מזרחית לעיר פריז. המסתורין שאפף את מוצאו של הפסל יצר באותה תקופה התעניינות עיתונאית רבה בו. מניחים כי מקורו של הפסל הוא בכרתים.

הפסל, אשר גובהו 65 ס"מ, רוחבו 24 ס"מ ואורכו 16 ס"מ, מציג דמות נשית צעירה, ידה השמאלת צמודה לגופה ואילו ידה הימנית מונחת על החזה. לדמות שיער דקורטיבי ועיניה וכפות ידיה מוגדלות מאוד ביחס לשאר הגוף. מעל כתפיה היא לובשת צעיף או שכמיה. על הבגד חרוטים דגמים גאומטריים מרובעים. הצד השמאלי של פניה, כמו גם בכתפה השמאלית ניכרים נזקים. הפסל היה צבוע בצבעים עזים, כמו שאר הפיסול היוון העתיקה. בעיצוב התנוחה דומה הפסל לדמות הקורה היוונית. השוני מקאנון תיאור דמויות הקורוי (korai) על ידי היד המונחת על החזה, עשויה להיות דרכה של אמנות הפיסול הדאידיאלי לסמן את הושטת היד קדימה כמו בפסלי הקורוי המאוחרים יותר. של תחילת התקופה הארכאית.

סגנונו של הפסל האופייני לפיסול מן התקופה הארכאית המוקדמת. מכונה כ-"Xoana" או "Daidala". בין מאפייניו המרכזיים של הפיסול הדאידיאלי (Daedalic) היא הנטייה לגאומטריות. חלקי הגוף בנויים ממשטחים גאומטריים שונים. לדמויות נטייה רבה לחזיתיות אל מול הצופה, כמעט ללא התייחסות לעומק. פני הדמות הם כפני מסכה ואילו גופה הוא מעין לוחית שטוחה.[1] עיצובה של דמות זו דומה לעיצוב פני אישה בתבליט שנמצא במלאזין (Malesina) והעשוי גם הוא מאבן גיר והמתוארך לשנים 650-580 לפנה"ס.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Spivey, Nigel, Understanding Greek Sculpture, Thames and Hudson, London, 1996, p.62
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0