הדסה (גופן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כרזה מתערוכה בבצלאל לכבוד אות הדסה של הנרי פרידלנדר. בדברי ההסבר נאמר: " "הדסה" היא אות שעוצבה ולוטשה במשך ארבעה עשורים תחת ידיו האמונות של הנרי פרידלנדר. הפוסטר הוא מטפורה לעבודה הקשה והסיזיפית מאחורי אות זו. הצורה הברורה של האות פ"ה המתקבלת בחומר המצולם ממש מכריחה את הצופה לשים לב לניואנסים הקטנים שעושים את כל האות - הסריף הזוויתי למעלה, החלל המעניין שנוצר בין כניסת ה"חוטם" לבין גב האות, החיסור המאפיין את הפינה התחתונה הימנית וכיוצא בזה". עיצוב הכרזה: מיטל גואטה (2005).
פרידלנדר בודק מתארים של גופן הדסה. צולם בחדר עבודתו במוצא עילית, 1978

הדסה הוא גופן עברי בעל "סריף" שנוצר על ידי הנרי פרידלנדר בשנים 1932 עד 1958. הגופן נקרא לכבוד מכללת הדסה בה לימד פרידלנדר שנים רבות. באופן נדיר בתחום פיתוח הגופנים פותח הגופן במשך שנים רבות (כארבעה עשורים) וללא מטרה מיידית (כגון הדפסת יצירה מסוימת, הזמנה של יצרן מכונות כתיבה או מכונות דפוס וכדומה). עקב כך זוכה הגופן להערכה כ"מלאכת חיים" ו"מלאכת אהבה". האות שואבת מעיצוב עתיק של אותיות עבריות לספרי קודש אך תוך הקפדה רבה על בהירות וקריאות ומשלבת את מחקריו של פרידלנדר הן בתחום הכתב העברי והן בתחום העיצוב הגרפי המודרני. על פיתוח הגופן אמר פרידלנדר:

הרבה סבלנות ועקשנות היו כרוכים בביצועו. המפתיע הוא שיצרתי כתב בעוד שבשעה שהתחלתי לעבוד בו לא יכולתי לתאר לעצמי מה יהיה מראהו הסופי, לא כיצד הוא חייב להיות ולא כיצד יהיה. היה זה דו-שיח תמידי. ציירתי. הצורה שנתהוותה לימדה אותי אם הלכתי בדרך הנכונה. אם לא - נאלצתי לתור לי דרך חדשה.

איך יצרתי את האות "הדסה"

תחילה שימש הגופן בסדר יד. גרסה ראשונה של הגופן שולבה בשנת 1964 במכונת כתיבה "הרמס", ומאוחר יותר גם במסדרת יבמ.

לקריאה נוספת

  • הנרי פרידלנדר, איך יצרתי את האות "הדסה"‬ בתוך: משה שפיצר, אות היא לעולם, ירושלים תש"ן עמודים 67 - 84.
  • Grafici in ballingschap: Henri Friedlaender en Paul Urban, Duitse grafisch vormgevers in het Nederlandse exil 1932-1950 / inl. van Kurt Löb. Amsterdam: Universiteitsbibliotheek Amsterdam, 1997. (Catalogus van een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, 21 maart t/m 16 mei 1997.)
  • Leila Avrin. The art of the Hebrew book in the twentieth century. In [49], pages 125–139.
  • Henri Friedlaender, in Scriptura, Hans A. Halbey (Ed.) Harenberg Edition, 1990 מסת"ב 3-88379-599-2

קישורים חיצוניים