החיים במקפיא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
החיים במקפיא
מנחים דייוויד אטנבורו
מספר פרקים 6
הפקה
אורך פרק 30 דקות
שידור
רשת שידור BBC
תקופת שידור מקורית 18 בנובמבר 199323 בדצמבר 1993 (5 שבועות ויום)
לובודוני סרטנים על הקרחונים.
פינגווינים קיסריים גולשים על הקרח.

החיים במקפיא (Life in the Freezer) היא סדרת-טבע תיעודית שהופקה על ידי ה-BBC במהלך נובמבר עד דצמבר 1993. הסדרה כוללת 6 פרקים בני חצי שעה והיא מקוריינת בידי דייוויד אטנבורו. סדרה זו היא חלק מסרטי הטבע של ה-BBC תחת הכותרת "החיים עלי אדמות", והיא קרובה לסדרות הטבע: מעגל החיים מ-1990 חייהם הנסתרים של הצמחים מ-1995.

סדרה זו עוסקת בבעלי החיים והטבע באזורי הקטבים ביבשת הקפואה אנטארקטיקה ובדרכי ההישרדות הייחודיות שלהם.

פרקי הסדרה

  1. הים המופלא: הפרק מציג את החיים השופעים סביב האוקיינוס הדרומי בינות לקרחוני ענק ימיים. אוקיינוס זה משתנה תדיר כל קיץ וחורף, אז הוא קופא ומכפיל את שטחו ויוצר את "השינוי העונתי הגדול ביותר שמתרחש בכדור הארץ". האוקיינוס בקיץ מלא ביצורי ים ונודדים לעברו כלבי ים, אריות ים ולווייתנאים גדולים. הללו ניזונים מלהקות של קריל ולווייתנים גדולי סנפיר פועלים בעבודת צוות כדי לקבץ יחדיו את הסרטנונים. עופות ימיים כמו האלבטרוסיים ניזונים גם הם מקריל אותו הם מחפשים לאורך קילומטרים. נראים גם קטלנים הניזונים מלווייתנים ומשאירים פגרים עבור יסעורי ענק. עופות הים גם מתרבים סביב אנטארקטיקה בקיץ, בעיקר סיבב חופי ג'ורג'יה הדרומית, שם נראים ברבייה אלבטרוסים ופינגווין מלכותי.
  2. הקרח הנסוג: פרק זה עוסק באיים הסוב-אנטארקטיים שסביב מימי אנטארקטיקה. אזורים אלה סוערים מאוד אך לא קופאים גם לא באמצע החורף. על החופים נראים פילי ים בבלהקות גדולות, פינגווין הסלעים מקנן על איים מבודדים לצד אלבטרוסים. בחצי האי האנטארקטי מצויים רוב היצורים האנטארקטיים אפילו בקיץ. אז מתרבים פינגווין גנטו במושבות על החוף בעוד פינגווין אדלי נודד הרחק ללב היבשת לקנן. יסעור שלג מחפש על פני אנטארקטיקה אזורים חפים מקרח לקנן ולובודון הסרטנים מתרבה במושבות הגדולות ביותר של כלב ים בין הקרחונים הצפים. בים נראה לווייתן גדול-סנפיר מחפש קריל.
  3. המירוץ לרבייה: לקראת סוף היץ רוב החיות מתחילות להתרבות. בג'ורג'יה הדרומית מושבות של דובי ים מתרבות ומזינות את גוריהם בחלב עתיר שומן, פינגוויני רצועת הסנטר מתקבצים סביב האי דספשן הנקיים מקרח, וביבשת הקיץ גורם להפשרת מים מתוקים סביב החוף והופעת טחבים וצמחים ועליהם מצויות אקריות מותאמות לקור, בים קורמורנים כחולי-עין בדיג ויסעוריים מעופפים בהמוניהם להתרבות במונולית סקאלין הנקיים מקרח.
  4. הדלת נסגרת: לקראת סוף הקיץ הקרחונים גדלים והים מצטמצם בהדרגה, מה שגורר להמוני חיות ימיות לנדוד צפונה. סביב כף רוידס מתרוקנת מושבה גדולה של פינגוויני אדלי בעוד אפרוחיהם משילים את פלומתם ולומדים לשחות בים, אך רבים מהם יפלו קורבן לכלב הים הנמרי ופגריהם יזינו המוני איזופודים ותולעי חוטם. בג'ורג'יה הדרומית החורף אינו קיצוני כמו ביבשת וצעירים של כלבי ים ושל פילי ים ננטשים עליו, תוך שהם שורדים על מלאי השומן שלהם. גם אלבטרוסים מקננים ואף מזדווגים באיים אלה, כשהחלשים נופלים טרף לחמסנים וליסעורי ענק. עופות אחרים מעדיפים לנדוד צפונה.
  5. הקיפאון הגדול: בעוד חיות רבות נודדות צפונה בחורף, מינים מעטים נשארים אפילו בחורף הקשה ביותר בעולם. רובם יצורים ימיים קטנים שניזונים מפיסות מזדמנות, אך גם מין של כלב ים - כלב ים ודל. נקבות כלב הים מתרבות ביבשה אך בחורף כלבי הים חיים מתחת למים ומסתמכים על חורים כדי לנשום. חזזיות מצליחות להתקיים רדומות בעמקים קפואים ונידחים ועל הרמה האנטארקטית נשאר עוף אחד כל החורף - פינגווין קיסרי, כשהזכרים נשארים עם ביציהם לדגור אחד לצד השני כדי לשרוד בטמפרטורה של מתחת מינוס 70 מעלות.
  6. טביעות רגליים בשלג: פרק זה עוסק במחקר האנושי של אנטארקטיקה. מגילויה בידי רוברט פלקון סקוט והצלם הרברט פונטינג כשהגיעו ליבשת מלויים במזחלת וכלבי שלג. כיום התנאים באנטארקטיקה פשוטים יותר מאחר שמגיעים אליה במסוקים ומדענים עובדים בתחנות מחקר כמו תחנת מאווסון (Mawson Station). הפרק מראה גם תגליות חדשות שנעשו על מושבות פינגוויני אדלי עם מכשירי מעקב אך עדיין יש מעט מאוד אנשים ומחקר פעיל באזור.

קישורים חיצוניים