החלטה משותפת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בארצות הברית, החלטה משותפתאנגלית: Joint Resolution) היא אמצעי חקיקה של הקונגרס של ארצות הברית, המחייב את אישורם של שני בתי הקונגרס – הסנאט ובית הנבחרים – ומועבר לאחר מכן אל נשיא ארצות הברית שחותם על ההחלטה או מטיל עליה וטו. באופן כללי, אין הבדל משפטי מהותי בין החלטה משותפת לבין חוק (Act): שניהם חייבים להתקבל, באותו נוסח בדיוק, בשני בתי הקונגרס, ולאחר מכן להיחתם בידי הנשיא (או, לחלופין, להתקבל באישור נוסף לאחר וטו נשיאותי, או להישאר לא חתימה במשך עשרה ימים כאשר הקונגרס נמצא בהתכנסות) על מנת לקבל מיסוד כחוק פורמלי.

החריג היחיד לכל האמור לעיל הוא החלטה משותפת המציעה תיקון לחוקת ארצות הברית. החלטה כזו אינה דורשת את אישור הנשיא. רק באמצעות החלטה משותפת ניתן להציע תיקון לחוקה. חוקים הנחקקים באמצעות החלטות משותפות אינם מובחנים מבחינה משפטית מחוקים שנחקקו באמצעות הצעות חוק רגילות, למעט בהגדרתן הפורמלית גרידא (למשל חוק סמכויות המלחמה, המוגדר כהחלטה משותפת אך הוא שווה במעמדו לחוק רגיל).

אף שהן הצעות חוק והן החלטות משותפות עשויות להוות בסיס ליצירת חוק, בפועל נוהגים להשתמש בהן לצרכים שונים. הצעות חוק נועדו בעיקר להוסיף, לשנות או לבטל חוקים המקודדים בקודקס של ארצות הברית (United States Code) או בקובץ החוקים הכללי (Statutes at Large), ולהעניק סמכויות או לאשר מדיניות ותוכניות פדרליות. גם חוקי התקציב השנתיים הרגילים (המכונים "Appropriations", משמע "הקצבות") נחקקים לרוב באמצעות הצעות חוק.

לעומת זאת, החלטות משותפות משמשות פעמים תכופות ככלי ייעודי למטרות שלא שבשגרה, כגון:

הערות שוליים

  1. Bills & Resolutions, באתר בית הנבחרים של ארצות הברית (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

החלטה משותפת41363160Q1475062