החלקה יפנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

החלקה יפנית היא שם כולל למספר תערובות המשמשות לשינוי כימי של השיער, במסגרת החלקת שיער הנעשית לרוב, במכונים לעיצוב שיער. החלקה יפנית נבדלת מרוב ההחלקות האחרות בכך שהיא קבועה, ולא דועכת עם הזמן.

היסטוריה

המתכון הבסיסי של תערובת זו פותח במקור על ידי חברת יוקו (Yuko), שהיא חברת בת של חברת פייטן (Phiten) היפנית, המפתחת מוצרי אופנה, בריאות, וקוסמטיקה[1], ואשר רשמה עליו פטנט[1]. במרוצת השנים, חברה זו, וכן, חברות אחרות, פיתחו מהמתכון הבסיסי תתי-מתכונים שונים (כלומר, פורמולות שונות הנבדלות מעט זו מזו בהרכבן הכימי) והן משמשות להחלקת שיער מסוגים שונים (כגון שיער יבש במיוחד, שיער צבוע, שיער חלק-יחסית וכו'). כך קרה שבעידן הנוכחי כל חברה למעשה מציעה סדרה אחת או יותר של פורמולות החלקה אשר כל אחת מהפורמולות שבסדרה מתאימה לסוגי שיער שונים.

פיתוחי יוקו

חברת יוקו פיתחה את סדרת "G-Cream"[2][3] (המכונה בארץ בקרב ספרים "יוקו סיסטם", כלומר, "מערכת יוקו") הכוללות שתי פורמולות המשמשות להחלקת שיער. האחת, הפורמולה "H1"[2] (הנקראת בעגת הספרים "יוקו סילבר") ומיועדת לשיער בריא ועקשן במיוחד[4], כלומר שלא עבר חמצון, צביעה, או תהליכים דומים; השנייה, הפורמולה "S1"[5] (הנקראת בעגת הספרים "יוקו גולד"), שהיא חלשה הרבה יותר באפקט שלה, ומיועדת לשיער מעובד או פגום, או לשיער חלק יחסית[6]. לשתי הפורמולות הללו של סדרת G-Cream יש חומר-מנטרל המתאים לכל אחת מהן, H2, וS2-, בהתאמה ל-H1, ו-S1, וכל הכיתובים הללו מופיעים על שפופרות החומרים.

פיתוח נוסף וחדש יותר של חברת יוקו נקרא "Straight Duo" (שפופרת סגולה-ורודה).

תחליפים

במרוצת השנים הסדרה של חברת יוקו הועתקה ושונתה, על ידי חברות כגון Q8 cosmetics (שפיתחה למשל את סדרת ה-"Nutristraight") הכוללת מספר מוצרים[7], ו-Zotos international (שפיתחה את סדרת ה-"Quantom thermal Straightener"), הכוללת, את הפורמולות "Normal/Resistant Formula" ו-"Color Treated Formula"[8]. תערובת Q8 נחשבת לתחליף העיקרי למוצרי יוקו, וספרים רבים מעדיפים להשתמש בו כאשר עלותו נמוכה יותר להם (על אף שייתכן וידרשו את אותו המחיר אותו היו דורשים לשימוש באחת מפורמולות יוקו).

בטיחות ואתיקה בביצוע החלקה יפנית

החלקה יפנית (ובכלל זה גם כל החלקת שיער אחרת) אמורה להתבצע במכונים מקצועיים אשר צוות מעצבי השיער בהן מוסמך ומאומן היטב בביצוע החלקות שיער (מסוג ספציפי או בכלל), והוא משתמש בתערובות חומרים קונבנציונליות ומוכרות כבטוחות (תחת שימוש נכון) על ידי רשויות הבריאות של אותה מדינה (במקרה זה משרד הבריאות הישראלי). ראוי כי אריזות החומר יהיו גלויות לעיני הלקוחות, ותוכנן יעורבב בסמוך ללקוח, ולא מאחורי דלתיים סגורות (הן שפופרת החומר המחליק והן שפופרת החומר המנטרל, אשר תמיד צריכות להתאים זו לזו). אין סיבה שמספרה מסוימת תסטה מדפוס פעולה זה. חלק ממכוני עיצוב השיער אף נותנים תעודת אחריות על החלקה יפנית.

לחברות השונות המפתחות את פורמולות ההחלקה היפנית (כגון חברת יוקו), נציגויות במדינות השונות (לרוב מדובר ביבואן הרשמי באותה מדינה) ויבואן זה מאגד תחתו מכוני עיצוב שיער העובדים עמו ישירות.

כאמור קיימים מכוני עיצוב שיער אשר שירותם העיקרי הוא ביצוע החלקות שיער. לא אחת, כאשר ספרים לא מקצועיים שאינם מיומנים בביצוע החלקה (זו ואחרות כגון החלקת קרטין) או, השתמשו בחומרים מחתרתיים כאלה ואחרים, או אסורים, התוצאה הייתה רחוקה מזו שהייתה מתקבלת בעשייה נאותה, והדבר גרר תביעה משפטית מצד הלקוח[9].

החלקה יפנית אף פעם לא אמורה להתבצע כאשר הספר עוטה מסכה על פניו, ואין צורך שהלקוח יעטה מסכה או מגבת על פניו שלו.

תחזוק החלקה יפנית

ספציפית בהחלקה יפנית, תהליך התחזוק והשמירה של ההחלקה מתחלק לשני שלבים:

  1. שלב זה אורך מרגע סיום ההחלקה, למשך שלושה ימים (בתוכם היום בו בוצעה ההחלקה): בשלב זה, בדרך כלל, יש להימנע מלאסוף את השיער איסוף קבוע אל מאחורי האוזניים, או לבצע איסוף אינסטרומנטאלי (כלומר בעזרת, גומיה לקוקו, או בעזרת קליפסים, סיכות, וכיוצא באלו), וכן רצוי להימנע גם משטיפתו (ניתן לשטוף השיער אך רצוי לייבשו עם מייבש שיער לאחר מכן ולמנוע ממנו לחות, וכן לסרקו). פעולות אלה עלולות לגרום לעיוות קבוע של תוצאת ההחלקה (כלפי הצורה בה נאסף השיער), ודבר זה מכונה בלשון ספרים רבים "השארת סימן". יש ללכת עם השיער פזור בלבד ולהימנע מאיסוף כאמור.
  2. שלב זה מתחיל מסיום השלב הראשון וראוי להקפיד עליו עד לביצוע ההחלקה הבאה (אם קיים תכנון לבצעה); בשלב זה עדיף להימנע (אם כי הדבר אינו מאד קריטי), מחפיפה של השיער בשמפואים שאינם מיועדים להחלקת שיער (שמפואים המכילים מלחים בכמות ניכרת, אותם מכנים ספרים מסוימים "שמפואים ללא מלחים" - בפועל כמעט ולא קיימים שמפואים שאין בהם אפילו מידה מזערית של מליחות, גם כזו שלא גורמת שום נזק שהוא, ורכיבי כל שמפו חייבים להיות מצוינים עליו).

כמובן שכן יש להשתמש בשמפואים רפואיים המכילים מלחים בצורה ניכרת במקרים של מחלת עור (כגון פסוריאזיס קרקפת, סבוראה, מחלות גורמות קשקשת, ואחרות) הדורשים זאת. כאמור, עיקרון זה אינו מאד קריטי וספרים מסוימים נוטים להגזים מאד בחשיבותו, לעיתים מתוקף אינטרס כלכלי שיש להם במכירת שמפואים נטולי מלחים כביכול.

גם תמרוקים לשיער עדיפים להיות כאלה המיועדים לשיער שעבר החלקה יפנית (לדוגמה, מסכת שיער ללא מלחים וסרום המכיל כמות נדיבה של קרטין וסיליקון ושהוא מועט יחסית בשומן או שמן העלולים לפגום מעט באיכות פיזורו של השיער.

שיפוץ החלקה יפנית כושלת

כאשר ספרים שאינם מקצועיים מספיק מבצעים החלקה יפנית, או בפרט כאשר הם משתמשים בחומרים הנחשבים זולים יותר מחומרים מסורתיים, או אף מחתרתיים, התוצאה יכולה להיות הרת-אסון. גידול שיער אורך חודשים רבים ואף שנה ויותר וקבלת שירותיו של ספר אשר אינו בעל מומחיות וידע בנושא החלקות שיער יכול לפגוע בתוצאה של גידול ממושך זה (אשר אינו תמיד נעים לחלק מהאנשים, ודורש משאבים שונים). כאשר ניתן לשפץ החלקה יפנית (לא תמיד הדבר אפשרי), ניתן לנקוט שתי גישות לצורך זאת:

  1. לבצע החלקה יפנית חוזרת כאשר הפורמלה הנבחרת נחשבת לחלשה יותר מזאת שבה השתמשו בה תחילה. גם זמן ההמתנה (מרגע סיום מריחת החומר), אמור יהיה להיות קצר יותר, ולדוגמה, אם בפעם הראשונה, החומר שהה על השיער (מרגע סיום מריחת), לצורך הדוגמה, שעה שלמה, כעת עליו יהיה להישאר על השיער 30 או 20 דקות בלבד (או יותר, כל מקרה לגופו)[10]
  1. לבצע החלקת שיער אחרת, כלומר, בעזרת חומר שאינו משמש להחלקה יפנית אלא להחלקות חלשות הרבה יותר (כמו "החלקה" מסוג "פתיחת תלתלים", או חומרים המשמשים להחלקה זמנית. החלקה כזאת, בניגוד להחלקה יפנית בדרך כלל אינה קבועה, והיא מחזיקה בצורתה לכל היותר עד שלושה חודשים לערך (אצל אנשים בעלי שיער מקורזל מאד או מתולתל אולי תחזיק אף לחודש בודד ואף לפחות מכך).

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 אודות המחלקה, אתר יוקו.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 דף המוצר באתר החברה.
  3. ^ דף מידע נוסף המסביר על סדרת ה G-Cream.
  4. ^ דהיינו שיער מתולתל ומקורזל, כמו גם יבש מעט למגע.
  5. ^ [2]
  6. ^ הכוונה לשיער בעל מרקם סימטרי יחסית כמו הנפוץ בקרב קבוצות אתניות ממרכז, ומזרח אסיה, וכן בקרב אינדיאנים-אתניים רבים
  7. ^ מידע מדף באתר החברה העוסק בכל המוצרים המשמשים להחלקת שיער אותן פיתחה החברה.
  8. ^ דף מוצרים, באתר החברה.
  9. ^ אתר ynet, "החלקת השיער לא הצליחה - המספרה תפצה", מערכת PsakDin.co.il. פורסם ב-4 בספטמבר 2011.
  10. ^ להרחבה על תהליך החלקת שיער דה-פקטו, ראו נא החלק הרלוונטי העוסק בכך בערך החלקת שיער.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0