היכל התרבות - יד לבנים כפר סבא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
היכל התרבות - יד לבנים כפר סבא
מידע כללי
כתובת ירושלים 33, כפר סבא

היכל התרבות העירוני - יד לבנים כפר סבא הוא מפעל הנצחה לבני כפר סבא שנפלו במערכות ישראל. ההיכל הוקם בשנת 1976, במטרה להיות מבנה תרבות עירוני. היכל התרבות נחנך בטקס חגיגי, במאי 1976 על ידי זאב גלר, ראש עיריית כפר סבא. היכל התרבות הוא אחד המבנים הגדולים בכפר סבא, ומסמל את התפתחות המושבה והפיכתה לעיר. המבנה משמש לאירועי תרבות שונים, כמו קונצרטים, מופעים והצגות תיאטרון.

ההיסטוריה והקמת המבנה

"נושאי האור" - תבליט מאת נפתלי בזם בחזית היכל התרבות

את המקום הקימו פרנסי העיר בהנהגתו של ראש העיר דאז זאב גלר. הקרקע להקמת המבנה נרכשה על - ידי הנהלת העירייה בשנת 1953. בנייתו החלה בשנת 1965, על פי התכנון של אריה אלחנני וניסן כנען, שנבחר בתחרות תכנונים, שהתקיימה בין השנים 19631964. המבנה נבנה משתי קומות, בסגנון מודרני-ברוטליסטי. רוב משאבי העירייה הושקעו בהקמת ההיכל. פנחס ספיר, שהיה שר האוצר דאז ותושב כפר סבא (על שמו נקרא "בית - ספיר"), מימן רבות, ותמך בהקמת המבנה, אך לא זכה לראות אותו בשלמותו עקב פטירתו. יצחק ולד, ממשיכו של זאב גלר הוסיף לתמוך ולבסס את היכל התרבות.

מפעל המינויים שפעל במסגרת היכל התרבות לצעירים, קיבל תנופה גדולה בניגוד למצופה, מכיוון שלפתע היה ביקוש רב להופעות התרבותיות שנחשבו אז כרמה הגבוהה ביותר, גם מתושבי העיר וגם מתושבי יישובי השרון הקרובים. במהלך השנים, כמה מגדולי הנגנים בעולם הופיעו באולם מספר פעמים. באולם היו בראשיתו 800 מושבים וחללים נוספים. מאחר שהיכל התרבות כפר סבא היה הראשון מסוגו בארץ, הוא שימש מודל לחיקוי להיכלים דומים, שהוקמו בערים שונות ברחבי הארץ. האתר הוכרז כמבנה לשימור.

אילנה ברנע, יקירת העיר, ניהלה ותיווכה מופעי תרבות רבים, והוסיפה רבות לכבוד ההיכל והעיר. היא תרמה רבות בפעולותיה לתרבות העיר, והייתה מנהלת אגף התרבות של כפר סבא עד שנת 2003.[1]

כיום

בהיכל התרבות מתקיימים אירועים סגורים, כנסים וימי עיון לחברות וארגונים. בבניין משולבים מספר מוסדות תרבותיים שבהם אולם להצגות וקונצרטים, ספרייה עירונית, מרכז פדגוגי, אולם ראשונים המציג את ראשיתה של כפר סבא, אולם הרצאות ואולם זיכרון המשמש כאנדרטה לנופלים. בספרייה העירונית, ישנו תבליט קרמיקה של האמן משה סעידי, כפר מנחם.

מבנה ההיכל

הבמה, מבנה האולם והמושבים המרופדים מאפשרים צפייה והאזנה מיטביות מכל מושב. ההיכל מכיל 745 מקומות ישיבה. באולם 555 מקומות ישיבה וביציע 190 מקומות ישיבה. בנוסף קיימים בהיכל עזרים טכניים ומערכות שמע מתקדמות. בכניסה לאולם היכל התרבות ישנו לובי רחב המתאים להתכנסויות וקבלות פנים. בצמוד להיכל, מול חזיתו הראשית, ניצב פסל של הצייר והפסל נפתלי בזם. שם התבליט "נושאי האור", והוא מתאר את ייחוד הלוחם הישראלי. סיפור הלחימה העברית מתואר באמצעות הסולם והצמח הענק, המסמלים עלייה אשר החדירה שורשים עמוקים בארץ ככלל ובכפר סבא בפרט.

יד לבנים

אולם הזיכרון יד לבנים הוא חלל זיכרון, שנמצא כחלק מהיכל התרבות, ומוסיף למבנה משמעות וחשיבות חברתית גבוהה. האולם הוא אנדרטה, שהוקמה להנצחת בני כפר סבא שנפלו במערכות ישראל. הוא מבטא את המשכיות חיי הנופלים. האולם עוצב על ידי רודא ריילינגר. הוא נבנה בין השנים 19681973.

תיאור האולם

היצירה המרכזית באולם הוא קיר ההנצחה, והוא משתרע לאורך של 12 מטרים. הוא מורכב מלוחות ברזל, המייצגים שריון בלתי-חדיר ועוצמתי. בנוסף, הוא מדמה את ההגנה של הבנים הנופלים על המולדת. הנופלים מונצחים כאנשים חיים בעלי לב פועם מאחורי שריון הברזל. חלק מהלוחות נראים פגועי-מלחמה, אך מאחוריהם יש לוחות המגנים עליהם. לקיר ההנצחה מן חיים משלו, הוא "נושם" באמצעות תאורה קינטית.

לקריאה נוספת

  • "ימי כפר סבא", דן גלעדי, 2011.
  • תיק תעוד "היכל התרבות כפר סבא", עדי כיטוב, אוגוסט 2012.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אירית מרק, יקירת העיר כפר סבא אילנה ברנע נפטרה הלילה, באתר "local",‏ 6 בפברואר 2013
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0