המבורגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המבורגר
Burger King double cheeseburger.jpg

המבורגראנגלית: Hamburger) הוא שמה של קציצה העשויה לרוב מבשר בקר ושמו של כריך המורכב מקציצה כזו, בדרך כלל בלחמנייה עגולה פרוסה לשניים, לעיתים עם תוספת כגון: ירקות, רטבים, ובייקון.

היסטוריה

ישנו ויכוח על זהות ממציאו של כריך ההמבורגר, ומספר רב של טבחים ובעלי מסעדות טוענים להמצאתו, בעיקר באמריקה ובגרמניה, אך רוב החוקרים מאמינים שמקורו באמצע המאה ה-19 בארצות הברית. שמו לקוח משם מאכל אחר, סטייק המבורג, מאכל הדומה לסטייק טרטר אותו הביאו עימם מהגרים גרמניים לאמריקה. גרסאות צלויות של מאכל זה החלו להופיע בספרי בישול ומסעדות אמריקאיות במאה ה-18 ואילך, לעיתים בין שתי פרוסות לחם. כיום ההמבורגר מוגש בדיינרים ובמזללות מזון מהיר, ובמסעדות בכל רחבי ארצות הברית והעולם.

ההמבורגר, כמו המאכל עליו הוא מבוסס, נקרא על שם העיר הגרמנית המבורג.[1]

הכנה והגשה

הקציצה מטוגנת במחבת או צלוייה על גריל. מעל לקציצה נהוג להוסיף רטבים שונים כגון קטשופ ומיונז, וכן ירקות, בדרך כלל עגבנייה, בצל, מלפפון חמוץ וחסה. נהוג להגיש לצד ההמבורגר צ'יפס, תפוחי אדמה, או טבעות בצל כתוספות.

קיימות חברות מזון המהיר שמוכרות בהיקף רחב מנות המבורגר, אך גם קיימות מסעדות רבות אשר מתמחות בהכנת המבורגר ואינן נחשבות לרשתות מזון מהיר, ההבדלים העיקריים בין אלו לרשתות המזון המהיר הם באיכות המרכיבים, רמת ההגשה והבישול, אופי השירות והמחיר.

הפצתו בעולם של ההמבורגר

המבורגר נחשב לאחד ממאכלי המזון המהיר המוכרים ביותר בעולם. כיום המאכל משמש כמנת הדגל של רשת המזון המהיר האמריקאית מקדונלד'ס וגם של מתחרתה ברגר קינג

ושל עוד רשתות מזון מהיר רבות. גם בישראל המאכל נחשב כפופולרי ביותר וגם החברה הישראלית בורגראנץ'.

צ'יזבורגר

צ'יזבורגר

צ'יזבורגר הוא הלחם בסיסים באנגלית של גבינה (Cheese) והמבורגר, והמושג מתאר המבורגר בתוספת גבינה. בארצות הברית משתמשים לרוב בגבינה אמריקאית להכנת צ'יזבורגר, שהיא גבינה מעובדת, זולה וזמינה המכילה צ'דר. בישראל נהוג להשתמש בסוגים שונים של גבינה צהובה, ביניהם צ'דר, אמנטל או גבינה תוצרת הארץ הדומה לאלו. מאכל זה נחשב לבשר בחלב ואסור לפי ההלכה.

בהמבורגריות נהוג להניח את הגבינה על הקציצה לאחר הפיכתה על הגריל ולפני הורדתה ממנו כדי לאפשר לה להינתך על הקציצה.

המבורגר מהונדס

ההמבורגר המתורבת הראשון, באוגוסט 2013

מספר מיזמי מחקר עדכניים מגדלים בשר במעבדה באופן ניסויי, אך בשר מהונדס עדיין לא זמין באופן מסחרי.[2] באפריל 2013 נחשף לראשונה הציבור להמבורגר הראשון שהוכן מבשר בקר שגדל במעבדה.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המבורגר, במילון מרים-ובסטר
  2. ^ Siegelbaum, D. J. (2008-04-23). "Breaking News, Analysis, Politics, Blogs, News Photos, Video, Tech Reviews". Time (באנגלית אמריקאית). ISSN 0040-781X. נבדק ב-2021-07-22.
  3. ^ לאכול בשר בלי להרוג חיות, באתר לאכול בשר בלי להרוג חיות, ‏2016-09-01


Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0