המוזיאון היהודי בדרום אפריקה
קואורדינטות | 33°55′47″S 18°25′01″E / 33.92985829565731°S 18.416979946637067°E |
---|
המוזיאון היהודי של דרום אפריקה הוא מוזיאון לתולדות יהדות דרום אפריקה. הממוקם בשכונת "הגנים" במרכז העיר קייפטאון. הוא נמצא באותו מתחם עם בית הכנסת הגדול, מרכז השואה של קייפטאון והמרכז הקהילתי היהודי (המכיל את ספריית יעקב גיטלין). הוא גם קרוב לגלריה הלאומית הדרום אפריקאית ולבתי הפרלמנט[1]. המוזיאון נוסד על ידי הנדבן מנדל קפלן. הוא מתעד את השורשים ההיסטוריים של יהדות דרום אפריקה בליטא (מקום מוצאם של חלק ניכר מיהודי דרום אפריקה) ובמקומות אחרים, את תפקידה של הקהילה בחברה הדרום אפריקאית ואת תרומתה למדינה במספר תחומים מגוונים. בנוסף עורך המוזיאון תערוכות מתחלפות בנושאים שונים.
היסטוריה
בשנת 1996, הפילנתרופ מנדל קפלן קיבל את ההחלטה להקים מוזיאון לאומי על הקהילה היהודית בדרום אפריקה, אותו מימן באמצעות קרן קפלן-קושליק. הקרן יזמה את הקמתו של בניין מוזיאון ייעודי חדש, שנבנה תוך ייעודו מחדש של "בית הכנסת הישן" (בית הכנסת העתיק ביותר בדרום אפריקה) ככניסה למוזיאון[2]. משנת 1958 היה בבית הכנסת הישן מוזיאון יהודי קטן יותר. את המוזיאון החדש פתח הנשיא נלסון מנדלה בשנת 2000, וליוו אותו הלן סוזמן ומנדל קפלן[3]. "בית הכנסת הישן" קיבל מענק מקרן השגרירות של מחלקת המדינה של ארצות הברית לשימור תרבות עבור שיפוצו. הוא נפתח מחדש בשנת 2023, בטקס בהשתתפות ראובן בריגטי, שגריר ארצות הברית בדרום אפריקה.
תערוכות
תערוכה הקבע של המוזיאון כוללת שחזור של "שטעטל" ליטאי, המציג את חייהם ותנאיהם של המהגרים היהודים לפני הגעתם לדרום אפריקה. ותערוכה על יהודים שפעלו נגד המשטר האפרטהייד הגזעני בדרום אפריקה[4].
בשנת 2010, המוזיאון הציג תערוכה על מיוזנברג, עיירת חוף באזור הכף המערבי, שהייתה בעבר יעד מוביל לחופשות קיץ בקרב יהודי דרום אפריקה וכן ביתם של בית כנסת ו-600 משפחות יהודיות[5]. בשנת 2011 הוצגה התערוכה, "Jiving with Madiba" של הקריקטוריסט זפירו (יונתן שפירו)[6].
בשנת 2012 נפתחה התערוכה "יהודי מחוז שש: זמן אחר, מקום אחר", על אוכלוסיית התושבים היהודיים ברובע שש בקייפטאון לפני שנהרס על ידי משטר האפרטהייד[7].
בשנת 2015, המוזיאון הציג את התערוכה "הלן סוזמן: לוחמת למען זכויות אדם", המתעדת את האקטיביזם שלה נגד האפרטהייד[8]. בשנת 2020 נפתחה בתערוכה, "פורצי דרך: ההיסטוריה של היהדות המתקדמת בדרום אפריקה" על ההיסטוריה והתפקיד של היהדות הרפורמית במדינה[9]. בשנת 2021 נפתחה תערוכה חדשה, "חיי עלי באכר: משדה הקריקט", המתארת את חייו של שחקן הקריקט היהודי, עלי באכר מיוהנסבורג[10].
בדצמבר 2023 הציג המוזיאון תערוכה של האמנית מורן קליגר, שהייתה הישראלית הראשונה להציג בו[11].
תמונות
-
בית הכנסת הישן, המשמש ככניסה למוזיאון מ
-
פנים בית הכנסת העתיק
-
פנים בית הכנסת העתיק
-
שחזור היישוב היהודי המסורתי בליטא
-
פנים בית עץ בשטעטל ליטאי מסורתי
-
תערוכת קבע
-
גביע נורדן, הוענק לבנג'מין נורדן, המייסד המוביל של הקהילה היהודית הראשונה בדרום אפריקה, כשחזר לאנגליה ב-1858
-
אבן הפינה
-
תערוכה במוזיאון
-
ספר התורה הראשון, שהובא לדרום אפריקה על ידי אהרון דה פאס
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
הערות שוליים
- ↑ לגלות את הקסם של דרום אפריקה – הפנינה של היבשת השחורה, באתר ynet, 13 בינואר 2020
- ↑ יאיר שלג, היהודים, כמו כל הלבנים, מסתגרים בשכונות משלהם, באתר הארץ, 7 באוקטובר 2001
- ↑ Mandela: New Museum Will Record Jews' Contribution to South Africa, Jewish Telegraphic Agency, 18 Dec 2000
- ↑ יאיר שלג, יהודים בדרום אפריקה: הכיבוש הישראלי דומה לאפרטהייד, באתר הארץ, 19 בדצמבר 2001
כולנו אשמים, באתר הארץ, 24 במרץ 2002 - ↑ By JERUSALEM POST STAFF, Memories of Muizenberg, The Jerusalem Post, 4 April 2012
- ↑ Zapiro:Jiving with Madiba at the South African Jewish Museum Magazine, ART AFRICA Magazine, 31 במאי 2011
- ↑ The Jews of District Six exhibition opens, Cape Jewish Chronicle, December 1, 2012
- ↑ Opening of Helen Suzman: Fighter for Human Rights exhibition at the SA Jewish Museum, Cape Jewish Chronicle, February 4, 2016
- ↑ Impactful story of Progressive Jewry told in new SAJM exhibition, Cape Jewish Chronicle, December 1, 2020
- ↑ Bernelee Vollmer, Cricket legend Ali Bacher is the star of SA Jewish Museum’s summer exhibition, IOL | News that Connects South Africans, 7 February 2022
- ↑ נעמה ריבה, מורן קליגר היא הישראלית הראשונה להציג במוזיאון היהודי בקייפטאון. התגובה ל–7 באוקטובר מנעה את הגעתה, באתר הארץ, 28 בינואר 2024
המוזיאון היהודי בדרום אפריקה41117666Q55978914