המועדון היהודי להתעמלות, קונסטנטינופול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המועדון היהודי להתעמלות, קונסטנטינופולגרמנית: Israelitischer Turnverein Konstantinopel) או בשמו המאוחר יותר "מכבי קונסטנטינופול" היה המועדון היהודי הראשון בעולם, לספורט[1][2]. הוקם ב-7 בינואר 1895 ופעל במשך כ-20 שנה עד מלחמת העולם הראשונה.

היסטוריה

האימפריה העות'מאנית של סוף המאה ה-19 התנגדה עקרונית להתאגדויות ספורט למיניהן מחשש שיאפשרו להסוות מאחוריהן הכנות צבאיות למרד נגד השלטון. עם זאת, האירופאים יכלו להקים מועדונים שכאלה בקלות רבה יחסית ובייחוד אזרחי האימפריה האוסטרו-הונגרית והקיסרות הגרמנית, בנות בריתה של טורקיה. בעייתם של היהודים שבקרב אותם אירופאים, בעיקר אזרחי גרמניה הייתה האנטישמיות, שהגבילה מאוד את זכותם להשתתף במועדוני הספורט האירופאים שהוקמו בטורקיה[3].

ב-7 בינואר 1895 הקימה קבוצת יהודים צעירים, אזרחי גרמניה ואוסטריה בראשות ו. שוורץ[4], מועדון ספורט ליהודים בלבד, באיסטנבול, ששמה הרשמי, אשר רווח בשפות המערב, היה קונסטנטינופול.

מוסדות המועדון כללו אספה כללית של כל החברים, שהתכנסה פעם בשנה וועד מנהל בן כעשרה חברים, שהתכנס פעמיים בחודש. כמו כן התקיימו שלוש וועדות לענייני נשים, נוער ולעניינים מיוחדים. שוורץ היה יושב הראש עד 1905 ומחליפו לאחר מכן היה ל. שונמן.

את העובדה שהיה זה מועדון ספורט הם הסוו על ידי שיוך לרשת בתי ספר יהודית גרמנית בשם "קרן גולדשמידט" ובשל החשש הזה מהשלטונות הטורקיים הם גם נמנעו מהצגות ציבוריות של יכולותיהם. כתוצאה מכך מספר החברים במועדון בשנותיו הראשונות ועד מהפכת הטורקים הצעירים ב-1908 נע סביב 150 חברים ופחות.

מכבי קונסטנטינופול

ההיבט הלאומי יהודי של המועדון הוסתר או אף לא היה קיים בשנותיו הראשונות, אך הוא הלך וגבר עם השנים. באספה הכללית של מאי 1908 השתתף גם אחד מראשי "מכבי בולגריה", שהיה גם מבעליה של חברת יצוא - יבוא גדולה בשם ה"האחים פררס", חיים אברהם, לימים בעלה של שרה אהרנסון[5]. הוא היה מיועד להיבחר לתפקיד סגן יו"ר המועדון, אך בטרם נבחר הוא הציב מעין אולטימטום לחברים - הוא יסכים לכהן בתפקיד שייעדו לו רק אם יוחלט להציב את החזון הציוני באופן רשמי כחלק ממטרות המועדון. האולטימטום של אברהם התקבל, החזון הציוני הוכנס למטרות המוצהרות וכחלק מכך השתנה גם שם המועדון ל"מכבי קונסטנטינופול".

חודשיים אחר כך פרצה מהפכת הטורקים הצעירים ומצב זכויותיהם של היהודים בכל האימפריה העות'מאנית השתפר דרמטית וכמוהו החל להשתפר גם מצב המועדון. בתוך שנתיים קפץ מספר החברים לכ-1000 איש ויותר ונוספו לו סניפים ברובעי איסטנבול השונים ופרבריה. ב-1910 הפכה שפת האימונים לעברית בלבד, מועדון הספורט היהודי לאומי הראשון בעולם שעשה זאת ומעבר לספורט ניתנו גם הרצאות רבות בנושאים ציוניים.

ביוני 1914, סמוך לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, בפסטיבל ההתעמלות שערכה מכבי קונסטנטינופול (מצעד, משחק כדורגל, התעמלות על מכשירים שונים ועוד) השתתפו לא פחות מ-250 חברים ונכחו כ-2,500 אורחים, בהם שגריר ארצות הברית, קציני צבא ופקידי ממשל טורקים בכירים. עם זאת, שיאו של המועדון היהודי היה גם סופו ועם פרוץ המלחמה הוא נעלם.

ראו גם

  • מכבי (ספורט)

לקריאה נוספת

  • מטין דה לוי, Jewish Athletes in the History of Sports in Turkey, Libra Publications[6], שנת 2019

קישורים חיצוניים

  • יאיר גלילי, The contribution of the Maccabiah Games to the development of sport in the State of Israel

הערות שוליים

  1. ^ San Charles Haddad, The File: Origins of the Munich Massacre
  2. ^ The Jews in the Secret Nazi Reports on Popular Opinion in Germany, 1933-1945
  3. ^ יצחק רם, תולדות התפתחות הרעיונות בתרבות הגוף בעם ישראל בעת החדשה
  4. ^ [1],Israelitischer Turnverein Constantinopel, עמ' 306
  5. ^ חיים אברהם
  6. ^ [2]
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0