המינהל הפדרלי לאחסון בטוח והשמדת כלי נשק כימיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המינהל הפדרלי לאחסון בטוח והשמדת כלי נשק כימיים
Федеральное управление по безопасному хранению и уничтожению химического оружия (эмблема).png
סמל

המינהל הפדרלי לאחסון בטוח והשמדת כלי נשק כימיים (ברוסית: Федера́льное управле́ние по безопа́сному хране́нию и уничтоже́нию хими́ческого ору́жия) הוא גוף ממשלתי של הפדרציה הרוסית, שמטרתו ארגון עבודות בתחום אחסון והשמדת נשק כימי.

המחלקה עוסקת בנושאים הקשורים לשירות צבאי ולתמיכה כלכלית בביצוע משימות לאחסון והשמדת כלי נשק כימיים והיא כפופה למשרד ההגנה של הפדרציה הרוסית, אך פועלת בצמוד למשרד התעשייה והמסחר של הפדרציה הרוסית[1].

מטרות עיקריות

על פי התקנות שאושרן על פי צו של ממשלת הפדרציה הרוסית מה-5 בפברואר 2001, המשימות העיקריות הן[2]:

  • ארגון העבודות לאחסון בטוח, הובלה והרס מאגרי נשק כימי;
  • השמדת אמצעי לחימה כימיים במקומות אחסונם;
  • יצירת מתקנים להשמדת נשק כימי;
  • השתתפות במכרזים בקרב ארגונים המציעים טכנולוגיות להשמדת נשק כימי וסילוק פסולת שנוצרה במהלך השמדתם, בייצור ציוד טכנולוגי לא סטנדרטי ומיוחד, מכשירי בקרה, וכן בקרב ארגונים המבצעים עבודות בנייה, התקנה והזמנה בעת יצירת מתקנים להשמדת נשק כימי ותשתית חברתית והנדסית;
  • כריתת חוזים לאספקת סחורות, ביצוע עבודות ומתן שירותים לצורכי המדינה כאשר יש צורך במעורבות משרד התעשייה והמסחר של הפדרציה הרוסית לביצוע מכרזים;
  • שיתוף פעולה עם משלחות זרות בנושאים שבסמכות הממשל הפדרלי;
  • השתתפות בארגון הכשרת כוח אדם לעבודה במתקנים לאחסון והרס נשק כימי;
  • הכנת מתקנים לאחסון והרס כלי נשק כימיים לבדיקות בינלאומיות והשתתפות בהבטחת ביצוע הבדיקות;
  • יידוע האוכלוסייה והארגונים הציבוריים במחוזות על מיקומם של מתקנים לאחסון והרס של נשק כימי בנושאי הבטחת בטיחות האוכלוסייה והגנה על הסביבה בעבודה עם נשק כימי;
  • יישום צעדים למניעת מצבי חירום במהלך אחסון, הובלה והרס של כלי נשק כימיים, חיסול השלכות חירום במקרה של התרחשותם, ופעולות חילוץ בשיתוף פעולה עם המשרד למצבי חירום והגנה אזרחית של רוסיה.

היסטוריה

הניסיון הראשון לפתור את בעיית השמדת הנשק הכימי נעשה על ידי ברית המועצות בשנות השמונים. כתוצאה מכך נוצר מתחם נייד להשמדה של תחמושת כימית לשעת חירום. הטכנולוגיה של ניקוי רעלים כימי של חומרים רעילים המשמשים במתחם זה אומצה כטכנולוגית הבסיסית ובהמשך שימשה במתקנים להשמדת נשק כימי.

בשנת 1986, הנהגת המדינה הורתה למשרד ההגנה של ברית המועצות ליצור אובייקט להשמדת נשק כימי באזור העיר צ'פייבסק, אזור קויבישב. המתקן שנוצר לא הופעל מסיבות חברתיות-פוליטיות. עם זאת, הוא מילא תפקיד מסוים בשלב ההכנה להשמדה מלאה של כלי נשק כימיים.

בשנת 1992 הוקמה מחלקה חדשה כחלק מכוחות ההגנה מפני קרינה כימית וביולוגית של משרד ההגנה הרוסי - המינהל להשמדת נשק כימי. בשנת 1993 בפריס חתמה הפדרציה הרוסית על האמנה בדבר איסור פיתוח, ייצור, אגירה ושימוש בנשק כימי ועל השמדתם.

בשנת 1996, על פי צו ממשלת הפדרציה הרוסית מיום 21 במרץ 1996, מספר 305, אושרה תוכנית היעד הפדרלית "השמדת מצבורי נשק כימי בפדרציה הרוסית" שקיבלה מעמד נשיאותי.

התוכנית מספקת בנייה של שבעה מתקנים להשמדת נשק כימי במקומות האחסון שלהם: בכפר גורני (אזור סרטוב), בעיירה קמברקה (רפובליקת אודמורטיה), בכפר מירני (מראדיקובו, אזור קירוב), בעיירה שצ'וצ'יה (אזור קורגאן), בכפר ליאונידובקה (אזור פנזה), בעיר פוצ'פ (אזור בריאנסק), בכפר קיזנר (רפובליקת אודמורטיה).

לאחר מכן נערכו שינויים בתוכנית. בהתאם לתוכנית שנקבעה על ידי ממשלת הפדרציה הרוסית מה-9 בדצמבר 2010, נקבע המועד האחרון להשמדת כל מלאי הנשק הכימי: 31 בדצמבר 2015.

בשנת 2000 נוסד המינהל הפדרלי לאחסון בטוח והשמדת כלי נשק כימיים. בזמן זה הועברו עבודות השטח לידי סוכנות התחמושת הרוסית, שבראשה עמד דוקטור למדעי הכימיה זינוביי פטרוביץ' פאק. בהנהגתו פותחה תוכנית חדשה לפירוק הנשק הכימי של הפדרציה הרוסית, נוצרה מערכת ממלכתית לניהול פירוק כימי ונבנו המפעלים הראשונים בהיקף מלא להשמדת נשק כימי. על פי הצעתו של זינוביי פאק, נשיא הפדרציה הרוסית ולדימיר פוטין הורה להעביר את כל הארסנל עם מלאי הנשק הכימי ממשרד ההגנה של הפדרציה הרוסית. כמו כן, יחידות צבאיות גדולות לאחסון והרס אמצעי לחימה כימיים (כ-10,000 איש) הועברו לכפיפותו של זינוביי פאק. ביוזמת זינוביי פאק, הוקמה ועדה ממלכתית לפירוק נשק כימי, כאשר הנציג הנשיאותי במחוז הפדרלי של הוולגה סרגיי קיריינקו מונה לעמוד בראשה. משימתה העיקרית של הוועדה הייתה אינטראקציה עם האזורים בהם בוצעה בניית מפעלים. זינוביי פאק היה היחיד מבין כל ראשי התוכנית הממלכתית לפירוק נשק כימי, שהצליח לשכנע את המדינות החברות באמנת הנשק הכימי ביכולתה של הפדרציה הרוסית לממש אותה. חובותיה על פי האמנה, שהביאה להקצאת סיוע לתורמים לרוסיה, שהסתכמה במאות מיליוני דולרים אמריקאיים ואפשרה ליישם הליך לפירוק נשק כימי בפדרציה הרוסית.

מאז 12 במאי 2008, על ביצוע העבודות אחראי משרד התעשייה והמסחר של הפדרציה הרוסית. ב-27 בספטמבר 2017 (עם הפרה גדולה של רבים מהתנאים שקבעה האמנה) רוסיה הודיעה כי הרסה לחלוטין את כלל מלאי הנשק הכימי שלה[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0