המכון למדע המדינה פריז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המכון למדע המדינה פריז
Logo Sciences Po.svg
גרנד אקול
מוטו Excellence, Innovation, Diversité
תקופת הפעילות 1872–הווה (כ־152 שנים)
בעלי תפקידים
נשיא רישאר דקואה
סגל 900
תלמידים
10,000
מיקום
מיקום פריז, צרפת
www.sciencespo.fr
(למפת פריז רגילה)
Paris department land cover location map.svg
 
המכון למדע המדינה פריז
המכון למדע המדינה פריז

המכון למדע המדינה פריז (צרפתית: Institut d'études politiques de Paris; מכונה לרוב כסיאנס פו, Sciences Po), הוא מוסד להשכלה גבוהה בפריז, צרפת, הנחשב לגרנד אקול. רבים מאנשי האליטה החברתית, התרבותית והכלכלית בצרפת התחנכו בסיאנס פו, ובאופן מסורתי המכון נחשב לאחת מאבני הדרך שעל סטודנט צעיר לעבור כדי להיכנס לחיים הפוליטיים בצרפת.

סמלילו הקודם של המכון

למרות שמו, המכון מציע תוכניות לימודים במגוון תחומים הקשורים במדעי החברה, מעבר למדע המדינה: כלכלה, משפטים, עיתונות, תקשורת, ניהול, מימון ועוד. כחלק מהתמחותו במדע המדינה, מציע המכון גם תוכניות לימודים ספציפיות בתתי נושאים של מדע המדינה, כגון: מנהל ציבורי, יחסים בינלאומיים, אורבניזם ופיתוח עירוני, מדיניות כלכלית ואף ממשל מקומי.

הקמפוס המרכזי של סיאנס פו מתפרש על פני כעשרה בניינים בגדה השמאלית של פריז, כאשר המרכזי מביניהם נמצא ב-27 rue St. Guillaume. לסיאנס פו גם שישה קמפוסי משנה המפוזרים בערים שונות בצרפת, המתמקדים כל אחד מהם בלימודים הנוגעים לאזור גאוגרפי אחר בעולם (לימודי אסיה, צפון אמריקה, המזרח התיכון וכו').

מבנה, ארגון ושמות

הכניסה למבנה הראשי, 27 rue St. Guillaume

כחלק מהיותו גרנד אקול, המכון נוסד בצו מיוחד המקנה לו מבנה ארגוני שונה ועצמאות נרחבת מיתר המוסדות להשכלה גבוהה בצרפת. המכון מורכב משני גופים:

  • FNSP: Fondation Nationale des Sciences Politiques - עמותה רשומה האחראית על ניהול ותיקצוב המכון.
  • IEP: Institut d'Études Politiques - הגוף האקדמי המתווה את המדיניות המקצועית במכון.

כמו כן כפופים למכון תשעה מכוני מחקר. ריבוי השמות וראשי התיבות יוצר לעיתים בלבול בעת התייחסות למכון במסמכים אקדמיים, אולם כאמור נהוג לכנות את המכון "סיאנס פו" בלבד בשפה המדוברת.

המכון הוא גוף ציבורי, אולם מאחר שהוא אינו כפוף לכללים החלים על אוניברסיטאות אחרות בצרפת, שכר הלימוד במכון נקבע על ידי חבר המנהלים שלו, ולא על ידי משרד החינוך הצרפתי. על כן, בעוד שבמרבית האוניברסיטאות בצרפת שכר הלימוד עומד על כ-200 אירו לשנה (שכר לימוד לאומי הנקבע כחלק ממדיניות סוציאלית של הממשלה), סיאנס פו גובה עד 13,000 אירו בשנה[1] כשכר לימוד, מה שהופך אותו לאחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה היקרים ביותר בצרפת. על אף מדיניות מלגות שמפעיל המכון, ארגוני סטודנטים וגופים פוליטיים שונים טוענים ששכר הלימוד הגבוה משמר אליטות חברתיות, ומונע ממעוטי יכולת את האפשרות למוביליות חברתית ולהצטרפות למעגל מקבלי ההחלטות במדינה[2].

בוגרים בולטים

שינויים בעת האחרונה

החצר הפנימית של הבניין המרכזי

על סיאנס פו עוברות רפורמות נרחבות מאז מינויו של רישאר דקואה לניהול המכון ב-1996. מאז ועד היום ביצע דקואה מהלכים שנועדו לייצא את התדמית שממנה נהנה המכון גם אל מחוץ לגבולות צרפת. בין היתר, מספר הסטודנטים גדל מכ-4250 סטודנטים בשנת 1997 לכ-10,000 סטודנטים בשנת 2011[3], בניגוד לאופי הסלקטיבי המסורתי של הגרנד אקול האחרים. התוכנית הלימודית הותאמה לתהליך בולוניה, ומרבית הסטודנטים מסיימים את לימודיהם אחרי חמש שנים עם תואר ראשון כללי ותואר שני בהתמחות ספציפית באחת מתוכניות הלימוד של המכון.

כחלק מהמאמץ לשוות למכון תדמית בינלאומית, כל הסטודנטים מחויבים להעביר את שנתם השלישית ללימודים בחילופי סטודנטים מחוץ לצרפת, באחת מ-350 האוניברסיטאות החתומות על הסכם חילופי סטודנטים עם המכון. מנגד, את שעות הלימוד שהוקצו בעבר ללימוד סטודנטים בשנתם השלישית מפנה המכון ללימוד סטודנטים בינלאומיים שמגיעים לשנת חילופי סטודנטים בפריז. נכון לשנת 2011, 40%[3] מגוף הסטודנטים במכון מורכב מסטודנטים בינלאומיים, רבים מהם בתוכנית לחילופי סטודנטים. כמחצית מכלל השיעורים במכון מתקיימים כיום באנגלית, באופן שיוצא כנגד המוסכמות החברתיות המסורתיות בצרפת הדוגלות בשימוש בצרפתית בלבד.

דקואה מיסד את המכון כבית לכנסים והרצאות, תוך ניצול קרבתו למעגל מקבלי ההחלטות בצרפת. אחת לשבוע מתקיימים בסיאנס פו הרצאה או דיון בהשתתפות חברי פרלמנט צרפתיים, ראשי מדינה ושרים זרים המבקרים בצרפת, או מנכ"לי תאגידים בינלאומיים. הרצאות אלו פתוחות לסטודנטים.

דירוגים

המכון לא מדורג במקומות גבוהים באופן יוצאי דופן בדירוגים אקדמיים. עם זאת, המכון מדורג בעקביות במיקום גבוה בדירוג העסקי של ה-Annual Higher Education Survey. הסקר בודק היכן סיימו את לימודיהם חמש מאות מנכ"לי החברות הבינלאומיות הגדולות ביותר בעולם. בשנת 2009 דורג המכון במקום ה-15, ירידה לעומת דירוגו במקום ה-8 בשנת 2007[4].

המכון וישראל

לסיאנס פו הסכם חילופי סטודנטים עם אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית והמרכז הבינתחומי הרצליה. במכון עצמו מתקיימת פעילות חברתית של ארגון הסטודנטים היהודיים UEJF.

בין חברי הסגל נמנה החוקר הישראלי סמי כהן.

קישורים חיצוניים

  • מדריך באנגלית וצרפתית לסטודנטים בינלאומיים חדשים המגיעים לסיאנס פו. בסוף המדריך נמצאת מפה ובה מיקומי הבניינים של המכון.

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0