המכלול:מיזמים/ערכים אנציקלופדיים חסרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
[[קטגוריה:]]

המיזם יווצר עם הגעת המכלול ל-200,000 ערכים, כדי לארגן השלמה של ערכים חשובים שנמצאים באנציקלופדיות אחרות, אך אינם קיימים במכלול. אי אפשר להמעיט בחשיבותו של מיזם זה לאנציקלופדיה שרוצה להיות המקיפה ביותר על פני כדור הארץ ומאז ומעולם. המכלול כאנציקלופדיה של האנציקלופדיות צריכה לכלול כל ערך שנמצא באנציקלופדיה מכובדת אחרת.

השלמת משימה זו, קשה ככל שתהיה, היא חשובה מאוד. ערכים שוליים יהיו בטלים בששים בים הערכים החשובים באמת. גם המכלול:בקשת ערך תורם רבות בכיוון הזה, אך נתון להטיות אף הוא, בשונה מריכוז של אנציקלופדיות מוכרות שרוכזו על ידי מגוון מו"לים בתקופות שונות ומקומות שונים.

מטרות המיזם

למרות שהמכלול הוא מהאנציקלופדיה הגדולות, עדיין איננו מכסה כל נושא המכוסה על ידי האנציקלופדיות המסורתיות ואחרות. בהנחה שאיכות הערכים מטופלת לאורך השנים בידי ההמון בהתאם להנחת היסוד של האנציקלופדיה החופשית שכל אחד יכול לערוך, מטרתו העיקרית של מיזם זה היא להבטיח שיהיה במכלול ערך מקביל לכל מאמר באנציקלופדיה זמינה כללית כלשהיא (ובהקשר העברי, כולל ויקיפדיה העברית וויקיפדיות בשפות אחרות).

דף זה ירכז כדפי משנה את המיזמים שהתמקדו באנציקלופדיות ספציפיות ואת אלו שיבוא בעקבותיהם.

כדי לקבל ערך מוסף, לשם השוואה ולשיפור יכולת בדיקת מקורות המידע, כדאי ליצור דפי משימה כאלה בצמוד לשמות הערכים במקור ובלי למחוק את שמות הערכים שנכתבו, כדי לקבל רשימה רציפה של הערכים באנציקלופדיה המקורית.

יעדים וניסיון העבר

מוקדם מדי לקבוע יעדים מבוססי ציפיות ריאליות למיזם זה, בוויקיפדיה האנגלית ובוויקיפדיה העברית קיים מיזם דומה ובעקבותיו נוצרו אלפי ערכים, אך תרומה לא פחות חשובה הייתה, הוספת סימוכין לערכים קיימים והסרת מידע בעייתי בהתאם לאמור באנציקלופדיות המודפסות. תועלת משנה נוספת וחשובה: יצירת הפניות חסרות לדפים קיימים.

סקירה מפורטת של התקדמות המיזם תהיה זמינה בדפי-המשנה.

הוראות

שלב הכנת הרשימות

המטרה שלך היא ליצור או להשלים את רשימת הערכים של אנציקלופדיה או לקסיקון מוכרים כלשהם, דף זה ישמש למטרות שונות גם כאשר כל הערכים בו יהיו כחולים.

רשימת הערכים תהיה דומה לרשימות שיוזכרו להלן. חובה לרשום את שם הערך בצורה שבה הוא מופיע במקור, אך לקשר אותו לצורה שבה הוא מופיע או אמור להופיע אצלנו לפי המקובל בוויקיפדיה העברית. אם ישנו ערך מקביל בוויקיפדיה אחרת רצוי לקשר אליו באמצעות תבנית {{אנ}} ודומותיה, ורצוי גם לרשום בסוגריים בכמה ויקיפדיות קיים הערך. אם אינו קיים בוויקיפדיה אחרת אך קיים במשאב רשת זמין אחר, מומלץ לקשר אליו בקישור מינימלי על ידי הכנסת [הכתובת המדויקת בסוגרים מרובעים] (תוצאה: [1]).

שלבי הטיפול בערכים אדומים

המטרה שלך היא להכחיל ערך אדום־קישור מאחת הרשימות דלהלן על ידי כתיבת ערך חדש או על ידי הפניית המונח לערך קיים בשם אחר.

  1. שם ערך הצבוע אדום, מורה שעדיין לא נמצא ערך כזה במכלול, אך בהחלט יתכן שהוא קיים, בשם שונה. וודאו כי אכן אין ערך כזה (למשל על ידי הרצת חיפוש על שם הערך).
  2. ליצירת ערך חדש, לחצו על הקישור האדום. ודאו כי גם לדעתכם זהו השם הראוי לערך העברי, וצרו את הערך כמו כל ערך.
  3. מיד אחרי הקישור האדום, מופיעה לעתים הפניה, בדרך כלל לוויקיפדיה האנגלית, וממנה ניתן לעבור לכל הוויקיפדיות בהן יש ערך כזה. אם אין הפניה לבינוויקי, יתכן שהערך אינו קיים בוויקיפדיות, אך יתכן שרק לא מצאנו אותו. הוספת קישור חסר לוויקיפדיה כלשהיא, תועיל מאד.

המלצה מן הנסיון: מטבע הדברים קשה שלא להיגרר להפרת זכויות יוצרים, תוך הסתמכות עיקרית על אנציקלופדיה אחרת. לכן עדיף שלא להסתכל כלל באנציקלופדיה מודפסת שזכויות היוצרים שלה בתוקף בעת כתיבת הערך, אף שכמובן אפשר להיעזר בביבליוגרפיה שלה.

אנציקלופדיות לטיפול

ויקיפדיות

אין צורך להציג את הניסיון היומיומי לכלול במכלול את כל הערכים הקיימים בוויקיפדיות למיניהם שנושאם עומד ברף החשיבות המקובל אצלנו. אך חשוב להצביע על נושא חשוב: ערכים שעוסקים ביהדות, הלכה, היסטוריה יהודית וכדומה, מכוסים לעתים טוב יותר בוויקיפדיות זרות (לא בויקיפדיה העברית), למרות שהמקורות לכתיבה בנושאים אלו לעתים עשירים יותר בשפה העברית. לכן ישנה חשיבות יתרה לתרגומם של ערכים בנושאים אלו.


אנציקלופדיות ולקסיקונים: רשימות מוכנות

אנציקלופדיות ולקסיקונים: רשימות בהכנה

נספח: רשימות אחרות של ערכים וערכים חסרים

Logo hamichlol 3.png
הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0