המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ
לוגו המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ
לוגו המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ
ישראל
שפה רשמית עברית
מטה הארגון תל אביב-יפו
תקופת הפעילות 1986–הווה (כ־38 שנים)

אתר האינטרנט הרשמי של המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ

https://aleppojews.co.il/

המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ (המרכז למורשת יהדות ארם-צובא) הוא מכון להעצמה של מורשת יהדות סוריה ויהדות ארם-צובא (חלב) בישראל.

רקע

ארגונים של יוצאי דמשק וסוריה היו פעילים בישראל החל משנות ה-30 של המאה ה-20. הארגונים עסקו בנושאים שונים, למשל בתהליכי הקליטה בארץ ישראל.

המרכז העולמי למורשת יהדות ארם-צובא קם בשנת 1986 ברחוב הרב אהרונסון 4 בתל אביב[1].

מטרות

המטרה הרשמית של המרכז היא להוות מוקד ריכוז של חומרים היסטוריים הנוגעים למורשת יהדות ארם-צובא עתיקת היומין שתרמה להיסטוריה העולמית של עם ישראל בגולה[2].

אלו הן המטרות המוצהרות של המרכז:

  • ריכוז חומר היסטורי מקיף, שייתן ביטוי לקהילת יהודי ארם-צובא (חלב) עתיקת היומין ולמורשת שלה.
  • עריכת מחקר על תולדות קהילת ארם-צובא וסביבותיה מהיבטים: היסטוריים, כלכליים, חברתיים, דתיים, תרבותיים ורוחניים תוך דגש על היותה קהילה ותיקה ושורשית שממנה יצאו מלומדים בתורה שכתבו ספרים ודברי הלכה והגות שמהווים חלק מהתרבות של עם ישראל.
  • טיפוח וקיום מורשת קהילת ארם-צובא במסגרת טיפוח מורשת העדות בישראל המתחדשת. המייסדים הקימו את המרכז לאור הרעיון, שטיפוח המורשת של הקהילה ושימורה, למען הדור הזה והדורות הבאים, חיוניים לידיעת תולדות העם היהודי, לקיומו ולשמירת עושרו הרוחני[3].

היסטוריה

הנשיא הראשון של המרכז היה עו"ד שלמה תוסייה כהן. תוסייה כהן, עורך דין ונוטריון מבכירי המשפטנים בארץ ישראל ופעיל בתחומים ציבוריים רבים, נולד בשנת 1917 בארם-צובא סוריה ונפטר בירושלים בשנת 1994. הנהלת המרכז הנציחה את זכרו בהקמת ”קרן עו“ד תוסייה-כהן למחקר“ שמעניקה מלגות ופרסי מחקר לעבודות אקדמיות אודות מורשת יהדות חלב.

יושב הראש הראשון של המרכז היה מנחם ידיד. בספרו "ידיד נפש", כתב ידיד שהמרכז מהווה נקודת ציון בחייהם של רבים מבני העדה שמסתייעים במרכז שמהווה עבורם השפעה בהתנהלות מקצועית ובכלל בחייהם[4]. מנחם ידיד היה בנו של המקובל רבי יום טוב ידיד הלוי. נולד בחלב ועלה כנער לארץ ישראל. היה איש תנועת ה"חרות" מיום היווסדה, וכיהן כחבר כנסת בכנסת השישית, השביעית והשמינית (1966–1977). פעל למען שארית הפליטה בסוריה ובארצות ערב.

הערות שוליים

  1. ^ המרכז העולמי למורשת ארם צובא, באתר המרכז העולמי למורשת ארם צובא
  2. ^ המרכז העולמי למורשת יהדות ארם-צובא (חלב) (ע"ר), באתר גיידסטאר
  3. ^ מטרת המרכז, באתר המרכז העולמי למורשת ארם צובא, ‏14 בדצמבר 2018
  4. ^ מנחם ידיד, ידיד נפש, המרכז העולמי למורשת יהדות ארם צובא (חלב), 2001
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0