הסכם סוגאולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ציור הממחיש את ההסכם
ההשלכות הטריטוריאליות בעקבות ההסכם

הסכם סוגאוליאנגלית: Treaty of Sugauli, בנפאלית: सुगौली सन्धि) הוא הסכם אשר נחתם בין חברת הודו המזרחית הבריטית לבין נפאל ב-2 בדצמבר 1815 ואושר ב-4 במרץ 1816 בעקבות המלחמה האנגלו-נפאלית (1814 - 1816), ואשר הגדיר את תוואי הגבול הנוכחי של נפאל. מצד נפאל חתם ראג' גורו גאראג' מישרה בסיוע צ'נדרה שקר אופדהיאיה, ומצד החברה חתם לוטננט קולונל, פאריס ברודשה. ההסכם קבע כי:

  1. חלק משטח נפאל אשר נשלט על ידה יועבר להודו הבריטית
  2. הודיע על פתיחת נציגות בריטית בקטמנדו
  3. העניק אפשרות לבריטים לגייס לוחמי גורקה לשירות צבאי בצבא בריטניה

כמו כן נמנעה מנפאל הזכות להעסקת אמריקאים ואירופאים בכל שורותיה (כמה מפקדים מצבא צרפת הוכשרו על מנת להכשיר לוחמים בצבא נפאל).

בעקבות ההסכם איבדה נפאל חלק ניכר משטחה, לרבות כל שטחי נפאל אשר נכבשו במלחמותיו של המלך במהלך 25 השנים שקדמו להסכם, כמו ממלכת סיקים במזרח וממלכות קומאון וגרוואל במערב. חלק מאדמות טראי בדרום נפאל הוחזרו לנפאל ב-1816 וב-1860, כהוקרה למאמציהם ולנועזותם בדיכוי המרד ההודי הגדול ב-1857.

הנציגים הבריטים בקטמנדו היו המערביים הראשונים שהורשו להתגורר בנפאל בתקופה שלאחר שושלת מאלה אשר שלטה נפאל עד 1779 (יש לציין כי כמה משלחות מיסיונריות גורשו על ידי אנשי הגורקה לאחר שכבשו את נפאל באמצע שנות ה-80 של המאה ה-19). הנציג הבריטי הראשון היה אדווארד גרדנר, שמושבו הוקם צפונית לקטמנדו. אזור זה נקרא כיום "לָזִימְפָּט", המהווה שדרה מסחרית בו שוכנות מספר שגרירויות וקונסוליות כגון שגרירות הודו ושגרירות בריטניה (וכמו כן שגרירות ישראל).

הסכם סוגאולי הוחלף בדצמבר 1923, כאשר בריטניה ונפאל חתמו על הסכם ידידות נוסף. בשנת 1950 נחתם הסכם נפרד בין הודו (3 שנים לאחר עצמאותה) לנפאל אשר כונן יחסים דיפלומטיים בין שתי המדינות.

P history.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0