הפילוסופיה של הטכנולוגיה (ספר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפילוסופיה של הטכנולוגיה
מידע כללי
מאת יוסף אגסי
שפת המקור עברית
סוגה ספר עיון
הוצאה
הוצאה הוצאת משרד הביטחון
תאריך הוצאה 1990
מספר עמודים 109

הפילוסופיה של הטכנולוגיה הוא ספר מאת פרופסור אמריטוס יוסף אגסי, מהפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב. הספר יצא לאור בהוצאת משרד הביטחון, אוניברסיטה משודרת, תש"ן 1990 תל אביב.

תוכן

בהנחה שהטכנולוגיה היא בחלקה אמנות ובחלקה מדע, הרי כל חידוש הוא יצירה, כל תגלית היא כוח מקורי הנובע מהיכולת של האדם. לכן כל חידוש הוא בחלקו חד-פעמי בחלקו נדיר. היות שאמנות ומדע משיקים ביניהם, התיחום בין שניהם לא תמיד נשמר בבהירות.

פרופ' אגסי טוען בספרו כי תכנון טכנולוגי כולל גם תכנון חברתי וגם פיזיקלי, אך את ההיבט החברתי נוטים להזניח. אגסי טוען כי ניתן לשפר במידה רבה את ההישגים הדלים של ניסיונות הניבוי הטכנולוגי והמדעי לתקופה ארוכה, אילו היו מבהירים היטב את ההנחות הכוללות, ולו היו בוחנים מחדש הנחות אחרות ומשווים אותן להנחות אלטרנטיביות. כדי להצליח בפיקוח על תוצרי הטכנולוגיה שעלולים להיות אסון לאנושות, לדעתו, איננו זקוקים לפחות פיתוחים ושכלולים או שיפורים טכנולוגיים, אלא לעוד קידום ופיתוח. לשם כך יש לשיטתו להרחיב את החינוך לטכנולוגיה תוך כדי הרחבת המימד הדמוקרטי בפיקוח על מדע ופיתוח טכנולוגי. הצרה היא שזיהום סביבתי, עוני, מחלות, מלחמות, פיתוחי נשק, התפשטות כלי נשק אטומיים הרסניים, התפוצצות אוכלוסין וכו' מהווים איומים על עתיד האנושות.

על הרפורמות הדמוקרטיות של גופים ציבוריים לקום בתוך הערים והכפרים כדי לפקח מקרוב על פעילויות מסוכנות מסוג זה כדי לדון, אך גם כדי לקבל החלטות נגד הכלים המאיימים על כולנו באסון. לדעת אגסי, חינוך דמוקרטי זה הוא הדרך הטובה ביותר להתמודד עם איומים של פיתוח וקידום מדעי וטכנולוגי, למען עתיד טוב יותר לילדינו.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0