הקסוקינאז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Hexokinase 3O08 structure.png
Hexokinase-glucose.png

הקסוקינאז הוא אנזים אלוסטרי המזרחן סוכרים בעלי שישה פחמנים, הקסוזות, לקבלת הקסוז פוספט. ברוב האורגניזמים והרקמות הסוכר הוא גלוקוז המשמש כסובסטרט החשוב ביותר והתוצר הוא גלוקוז- 6- פוספט. הקסוקינאז נוכח בכל רקמות הגוף, אנזים פעיל מאוד, בעל ערך Km נמוך.

ההקסוקינאז נמצא בכל האורגניזמים מחיידקים דרך שמרים וצמחים עד ליונקים ובני האדם. לאנזים גרעין של אתר קישור ל-ATP. בעל מספר איזופורמים או איזואנזימים בתוך אותו זן.

השלב הראשון בגליקוליזה הוא הזרחון של הגלוקוז על ידי ההקסוקינאז. המטרה המרכזית לזרחון זה היא למנוע מהגלוקוז לצאת מהתא בדיפוזיה. הזרחון מוסיף פוספט ליצירת גלוקוז-6-פוספט ולגרום לקוטביות. לכל האורגניזמים יש את הגנים לייצור הקסוקינאז. פעולת הזרחון מתבצעת על ידי העברת קבוצת פוספט ממולקולת ATP למולקולת החד סוכר. זירחון הקסוזה כמו גלוקוז מתחיל תהליכים מטבוליים אחרים כמו: גליקוליזה או סנטוז של גליקוגן.

רוב ההקסוקינאזות החיידקיות הם בגודל של 50kD אך בצמחים ושאר בעלי חיים עילאיים האנזים יכול להגיע ליותר מ-100kD.

האיזואנזימים המצויים ביונקים

- הקסוקינאז A/I – נמצא בכל הרקמות בגוף, בעל אפיניות גבוהה לגלוקוז. פעילות נשארת קבועה תחת שינויים פיזיולוגיים. אנזים זה נמצא בדופן החיצוני של המיטוכונדריה, אשר מאפשרת קרבה ל – ATP.

- הקסוקינאז B/II – מצוי ברוב הרקמות, מצוי ברקמת השריר והלב. אנזים זה נמצא בדופן החיצונים של המיטוכונדריה, אשר מאפשרת קרבה ל – ATP.

- הקסוקינאז C/III – מעוקב על ידי גלוקוז, הסובסטרט של האנזים, מעט ידוע על תפקידו הביולוגי.

- הקסוקינאז D/IV – מכונה בשם גלוקוקינאז, נמצא בכבד, לבלב, היפותלמוס ובמעי הדק.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הקסוקינאז בוויקישיתוף
Chem template.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0