הרב נחום לאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות רבנית ריקה. הרב נחום (נורמן) לאםאנגלית: Norman Lamm; כ"ו בכסלו ה'תרפ"ח, 19 בדצמבר 1927ח' בסיוון ה'תש"פ, 31 במאי 2020[1]) היה רב אורתודוקסי מודרני אמריקאי, מחבר ספרים ומנהיג קהילתי יהודי. כיהן כנשיאה השלישי של הישיבה יוניברסיטי מ-1976[2] עד 2003.[3] הוא המשיך כנגיד (chancellor) האוניברסיטה וראש הישיבה עד שהודיע על פרישתו ב-1 ביולי 2013.[4]

החזיק בתואר דוקטור בפילוסופיה יהודית. היה תלמידו של הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק, שהסמיך אותו לרב בישיבת רבינו יצחק אלחנן בשנת 1951.

קורות חיים

נחום לאם נולד בברוקלין, בניו יורק שבארצות הברית, נכד לרב יהושע בוימל.

בצעירותו למד במתיבתא תורה ודעת בוויליאמסבורג. קיבל תואר ראשון בהצטיינות בכימיה ב־1949 בישיבה קולג' (מכללה לתואר הראשון לגברים של הישיבה יוניברסיטי). תחילה רצה לעסוק במדע, אבל שוכנע על ידי הרב ד"ר שמואל בלקין, הנשיא השני של ישיבה יוניברסיטי, להצטרף לסגל הרבנים בישיבה יוניברסיטי. את הדוקטורט בפילוסופיה יהודית קיבל בשנת 1966.

הרב לאם נבחר לנשיא הישיבה יוניברסיטי באוגוסט 1976, והיה הנשיא השלישי שלה והראשון שנולד בארצות הברית. בכהונתו כנשיא הצליח לשפר את מצבו הפיננסי של המוסד (שהיה נתון בחובות כספיים), והשיג דירוג אקדמי (אנ') גבוה יותר למוסד. פרש מנשיאות האוניברסיטה ב-2003 והיה לנגיד (chancellor) שלה ועמד בראש הישיבה, וב-1 ביולי 2013 הודיע על פרישתו מתפקידים אלה.

נפטר ב-31 במאי 2020.[5]

קשר עם היהדות הלא אורתודוקסית

לאם היה מבקר חריף של ניסיונה של היהדות הרפורמית להגדיר מחדש את היהדות באופן חד צדדי. בתגובה להצהרתם כי אדם יכול להיחשב יהודי עם אב יהודי בלבד ולא אם יהודייה (בניגוד להלכה לפיה היהדות מועברת באופן מטריליני, כלומר, אתה נולד יהודי אם אמך יהודייה). לאם הצהיר שזהו "המעשה הכי חסר אחריות בהיסטוריה היהודית בת זמננו." למרות זאת, הוא פעל לאורך השנים לשמור על קווי תקשורת פתוחים בין היהדות האורתודוקסית והרפורמית, בתקווה שניתן יהיה לשמור על אחדות יהודית. לאם היה חסיד של עבודה משותפת עם היהדות הרפורמית והקונסרבטיבית במועצת בית הכנסת של אמריקה.

בהרצאה בפני קבוצת רבנים אורתודוקסיים קונסרבטיביים ורפורמים הוא טען כי רבנים לא-אורתודוקסים הם מנהיגים רוחניים "תקפים" של בני עדתם, בעוד שהאורתודוקסים הם מנהיגים דתיים "לגיטימיים". "תקף" מגיע מהמילה הלטינית validus שפירושה חזק, חזק - והם בהחלט מנהיגים יהודים חזקים ומשפיעים שיש לכבד את מאמציהם. אבל רק רבנים אורתודוקסים יכולים לטעון ל"לגיטימיות", מילה שמקורה בלטינית לקס, חוק. רק אחד המחויב באופן מלא להלכה יכול להיחשב לגיטימי יהודית כרב.

לאם היה אחד המנהיגים הבוטים ביותר באורתודוקסיה בתמיכתו בשיתוף פעולה עם הקונסרבטיבים והרפורמים. בשנים 1989 ו-1990 ביקש ראש ממשלת ישראל יצחק שמיר מלאם לסייע בפתרון המשבר הקשור ל"מיהו יהודי?" סוגיה, שפרצה כאשר מתגייר רפורמי רצה לעלות לארץ (הגירה למדינת ישראל). לאם הגה פתרון למשבר הדתי שדרש דיפלומטיה עדינה כמו גם רצון טוב מכל הצדדים. בתגובה להצעתו של לאם, מינה ראש הממשלה שמיר את מזכיר הממשלה אליקים רובנשטיין, לימים חבר בית המשפט העליון, שניהל משא ומתן חשאי במשך חודשים ארוכים עם רבנים מהיהדות הקונסרבטיבית, הרפורמית והאורתודוקסית, כולל סגל מישיבה יוניברסיטי, עם הרב לאם כראש הישיבה. התוכנית קראה להקים פאנל משותף שיראיין אנשים שמתגיירים ושוקלים לעלות לישראל, ויפנה אותם לבית דין שיגייר את המועמד לפי ההלכה המסורתית.

כל הצדדים המשא ומתן הגיעו להסכמה כי: (1) יש לבצע גיורים על פי ההלכה, (2) בית הדין המפקח על הגיור יהיה אורתודוקסי, אולי ממונה על ידי הרבנות הראשית לישראל, ו-(3) יהיה ועדה המורכבת מנציגי כל שלוש הקבוצות לראיון מתגיירים פוטנציאליים לגבי כנותם. רבנים רפורמים רבים נעלבו מהתפיסה שהבית הדין חייב להיות הלכתי ואורתודוקסי למהדרין, אך הם הסכימו. עם זאת, כשהדברים על הפרויקט הזה התפרסמו, פרסמו מספר רבנים חרדים הודעות גינוי לתוכנית. הרב משה שרר, אז יו"ר ארגון אגודת ישראל העולמי, קבע כי "כן, שיחקנו תפקיד בהפסקת הפארסה ההיא, ואני גאה שעשינו זאת."

בשנת 1997 פולמוס "מיהו יהודי?" שוב התעורר במדינת ישראל, ולאם תמך בפומבי בוועדת נאמן, קבוצת רבנים אורתודוקסים, קונסרבטיביים ורפורמים הפועלים לפיתוח תוכניות משותפות לגיור ליהדות. בשנת 1997 הוא נשא נאום במועצה העולמית למנהיגות אורתודוקסית, בגלן ספרינגס, ניו יורק, וקרא ליהודים אורתודוקסים לתמוך במאמץ זה.

הרב לאם אמר לשומעיו שעליהם להעריך ולעודד את המאמצים של מנהיגים לא-אורתודוקסיים לשלב בצורה רצינית יותר מנהגים יהודיים מסורתיים בחיי חסידיהם. עליהם לברך על הקמת בתי ספר יומיומיים קונסרבטיביים ורפורמים ולא לראות בהם איום על עצמם. בקהילות רבות, בבתי ספר אורתודוקסיים, או בתי ספר קהילתיים בעלי אוריינטציה אורתודוקסית, יש מספר רב של תלמידים ממשפחות לא אורתודוקסיות. יש להעריך ולעודד את התנועות הליברליות כי הן עושות משהו יהודי, גם אם זה לא הדרך שיהודים אורתודוקסים היו רוצים שיעשו, אמר. "מה שהם עושים זה משהו, ומשהו עדיף מכלום", אמר בנאומו. "אני תוקף בגלוי מאוד את התפיסה שלפעמים אנחנו מוצאים בקהילה האורתודוקסית ש'עדיף להיות גוי'".

פרסומיו

  • יהדות אורתודוקסית לאור כמה שאלות ותשובות באתר דעת
  • מאמרי הרב נחום לאם באתר רמבי"ש
  • "תורה לשמה במשנת ר חיים מוולוזין ובמחשבת הדור", ירושלים, מוסד הרב קוק, 1971.
  • הפרדס, מס' 28, 11 באוגוסט 1954: בדין מצות עשה להתפלל בכל יום
  • הדרום, מס' 23, 1966: הערה לעניין תשעה-באב בימי בית שני
  • הדרום, מס' 32: בעניין מצות קידוש
  • הפרדס, נובמבר 1977: ברירה ורשות
  • הפרדס, אוקטובר 1983: דיני ממונות בשלשה
  • הפרדס, מס' 58, 5 בפברואר 1984: החסיד המעולה וראש הישיבה (הספד על הרב ירוחם גורליק)
  • בית יצחק, 1985: בדין לבישת בגדי כהונה שלא בשעת עבודה
  • הפרדס, מרץ 1985: ברוך שם כבוד לעולם מלכותו ועד
  • הפרדס, מאי 1986: לעניין ספירת העומר
  • בית יצחק, 1987: קריאת שם הולד על שם אדם חי
  • הפרדס, מאי 1987: אין קידוש אלא במקום סעודה
  • הפרדס, אפריל 1988: צדקה וחסד
  • הפרדס, יולי 1992: כעס בהלכה ובמוסד היהדות
  • הפרדס, נובמבר 1993: הכרת הטוב בהלכה
  • הפרדס, יוני 1994: מודה במקצת הטענה ישבע
  • הפרדס, אפריל 1995: כהן בעל תשובה שהרג את הנפש ועבד עבודה זרה
  • הפרדס, מאי 1995: דין כהן שהרג את הנפש אם ומתי מותר לו לישא

בנוסף, כתב כעשרה ספרים ומאמרים רבים באנגלית, הרשומים בערכו בוויקיפדיה באנגלית (אנ').

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב נחום לאם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Rabbi Norman Lamm, longtime head of Yeshiva University and prolific author, dies at 92". Jewish Telegraphic Agency (באנגלית אמריקאית). 2020-05-31. נבדק ב-2020-05-31.
  2. ^ Spiegel, Irving (August 9, 1976). "New Head of Yeshiva U. Norman Lamm". New York Times. p. 18., נצפה 26 בינואר 2020.
  3. ^ Wanted: University President/Religious Leader (אנגלית).
  4. ^ Yeshiva University Chancellor Apologizes for Sexual Abuse Scandal (אנגלית).
  5. ^ הרב נחום לאם, ראש הישיבה יונברסיטי הלך לעולמו, באתר כיפה, 31 במאי 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0