הרוצה בשלום ייכון למלחמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרוצה בשלום ייכון למלחמהלטינית: Si vis pacem, para bellum - סִי וִיס פָּאקֶם פָּרָה בֶּלוּם) הוא ביטוי המיוחס לסופר הרומאי, בן המאה הרביעית או החמישית וגטיוס.

מקור הביטוי

הרעיון בבסיס הביטוי, שעל מי שמעוניין בשלום להתכונן למלחמה, נמצא כבר אצל כותבים מוקדמים מוגטיוס, כגון אפלטון, וניתן להבין אותו גם מתוך אמנות המלחמה של סון דזה, ששאיפתו היא לנצח מבלי להילחם, אך מייחסים את הביטוי לוגטיוס, בהקדמה לספרו השלישי על מדעי הצבא[1] (De re militari), שם, בסיפא של ההקדמה, הוא מביע זאת במילים שונות מעט: ”Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum”. תרגום משפטי הסיפא של ההקדמה לספר השלישי הוא:

...לפיכך, הרוצה בשלום, ייכון למלחמה. השואף לניצחון, לא יחסוך כאב מאימון חייליו. והמקווה להצליח, יילחם לפי עקרונות סדורים, לא לפי יד המקרה. איש אינו מעז לאיים או לפגוע בכוח שעליונותו במלחמה ידועה.

שימושים נוספים

הביטוי זכה לורסיות שונות, כגון:"הרוצה במלחמה ייכון לשלום" המיוחסת לנפוליאון או גם היפוכי משמעות, כגון "הרוצה בשלום ייכון לשלום". הביטוי מצוטט על ידי קלאוזביץ ולידל הארט.

ביטוי זה מונצח ביצירות אמנות, על קירות מבנים בבסיסים, על סמלי יחידות בצבאות שונים, כשהוא משמש כמוטו של אותן יחידות ועל מטבעות. הביטוי הוא גם מקור שמו של אקדח הפרבלום.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ De Re Militari, הקדמה לספר השלישי, בלטינית [1]; באנגלית [2]
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0