הרן בר דור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

הֲרן בר דור (1923 - 27 ביולי 1955) היה איש מודיעין ישראלי, מהרוגי מטוס אל על שהופל בשמי בולגריה בקיץ 1955.

ביוגרפיה

הרן בר דור, "הרברט פנסטר" בשמו המקורי, נולד בווינה בשנת 1923. בנעוריו הצטרף לתנועת הנוער הציונית "השומר הצעיר", ובמסגרתה התבלט כמדריך וכמארגן. עלה לארץ ישראל בגיל 16, בשנת 1939, לאחר סיפוח אוסטריה לרייך השלישי, והיה בין אחרוני העולים של "עליית הנוער" מאוסטריה. רבים מהנערים שהגיעו עמו באותה עת, לא זכו לראות יותר את בני משפחותיהם שנותרו באירופה ונספו בשואה.

בר דור הצטרף לחברת נוער של "השומר הצעיר", שעשתה הכשרתה בקיבוץ שער העמקים, והצטרפה בשנת 1942 לקיבוץ עין החורש שבעמק חפר. הוא התבלט מיד עם הגיעו, ונבחר למזכיר הצעיר של הקיבוץ. בשנת 1946, יצא מהקיבוץ ועבד במסגרת תנועת "השומר הצעיר" הארצית. קודם ליציאתו מהקיבוץ פגש שם את רחל פרנס, והשניים נישאו בפברואר 1949, לאחר שרחל התגרשה למענו מבעלה הראשון. לזוג נולדו שתי בנות.

בשנת 1948, במהלך מלחמת העצמאות, התגייס לצה"ל. בתחילה שירת כקצין-תרבות ועסק בתרגום ועריכה של ספרות צבאית מהשפה הגרמנית. בהמשך, שירת בר דור באמ"ן, במחלקת האיסוף, והיה בין החניכים המצטיינים בקורס הבין-זרועי הראשון למודיעין, שצה"ל ערך בשנת 1949.

הוא עזב את הקיבוץ והצטרף לצבא הקבע. בר דור הושאל למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, והחל בנסיעות תכופות לאירופה. בקיאותו בלשון הגרמנית והיותו יליד אוסטריה, איפשרו לו להתקדם בשירותו והוא הגיע לדרגת רב-סרן. בין שנת 1953 לשנת 1955 ביקר בארצות אירופה השונות, כנראה למטרות איסוף מודיעיני. בשנת 1955 קיבל תפקיד קבע בגרמניה המערבית: להקים את הנספחות הצבאית של ישראל במדינה, שקשרה אז יחסים דיפלומטיים עם מדינת ישראל.

בקיץ 1955 השלים הרן בר דור את הכנת הבית בגרמניה לאשתו ושתי בנותיו, ועלה על מטוס אל על, כדי לשוב לארץ לתקופת החופשה ולהכין את נסיעת המשפחה לחו"ל. הוא לא זכה להגיע. המטוס הופל מעל בולגריה והרן בר דור נספה עם 57 נוסעים ואנשי צוות. נפוצו שמועות שהמטוס הופל לשם הריגתו של בר דור, אך לאחר חקירה, הן נמצאו חסרות בסיס.

בן 32 היה במותו. הובא למנוחות בבית העלמין קריית שאול בהלוויה ממלכתית. הוא נטמן בקבר אחים של חללי המטוס הישראליים.

לקריאה נוספת

  • חנן עזרן, תעלומה בנתיב ההתרסקות, הוצאת תמוז, 2005
  • תאודור לויטה, מחפש צרות, תרגמה לעברית: נורית יהודאי, א"ל הוצאה מיוחדת, תל אביב

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0