התמרה חושית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בפיזיולוגיה, התמרה חושית או טרנסדוקציה היא תהליך של הסבת גירוי חושי מצורה אחת לאחרת. תהליך התמרה זה מתרחש במערכת העצבים והוא אופייני לתאי חוש.

טרנסדוקציה במערכת העצבים מתייחסת לאירועים בהם גירוי מכני, פיסי וכו' נהפך לפוטנציאל פעולה, אשר בהמשך מועבר לכיוון מערכת העצבים המרכזית שבה הגירוי מעובד.

בתהליך ההתמרה החושית הופכים גירויים חושיים חיצוניים לאותות חשמליים בתוך התא. הגירויים הפיזיקליים (למשל פוטונים, לחץ פיזי, או מולקולה מסוימת) פוגעים בקולטני חישה, ובאמצעות תהליכים שונים גורמים לשינוי במתח החשמלי של ממברנת התא. האות החשמלי שנוצר בתא החוש מכונה פוטנציאל קולטן (Receptor Potential), והוא נושא בתוכו מידע על אופיו של הגירוי החושי. מידע זה מועבר הלאה דרך סינפסות לתאי עצב במערכת העצבים ההיקפית והמרכזית.

תהליך זה נקרא התמרה חושית, כיוון שהאירועים החושיים מותמרים, כלומר "הופכים", לשינויים בפוטנציאל הממברנה של התא. ניתן לתאר את התהליך גם כהמרה של אנרגיה מצורה אחת לאחרת. בחוש השמיעה למשל, אנרגיה מכנית מתנודות של אוויר הנקלטות באוזן עוברת המרה לאנרגיה חשמלית ואנרגיה כימית המשמשות להעברת מידע בתוך מערכת העצבים.

התמרה חושית במערכת הראייה

במערכת החזותית התמרה היא אחת מן המערכות, השנייה בסדר הפעולה (1. קליטה, 2. התמרה, 3. קידוד), שתפקידה להעביר את האנרגיה הפיזית לדפוסים אלקטרו-כימיים בעצבי החישה. תאי חישה הנקראים "מדוכים" ו"קנים" ברשתית מעבירים את האנרגיה הפיזית של אותות האור לדחפים חשמליים המגיעים למוח. גירוי האור גורם לשינוי הסתגלותי בחלבון רודופסין (אופסין מיוחד המצוי בקנים). השינוי ההסתגלותי גורם לתחילתה של סדרת אירועים מולקולאריים שסופה בהקטנת המדרון האלקטרוני סביב הפוטורצפטור. הירידה בשיפוע האלקטרו-כימי גורמת להקטנת האותות החשמליים הזורמים אל המוח. לכן, בדוגמה הזאת יותר אור פוגע בפוטורצפטור הגורם לטרנסדוקציה של אות לתוך פחות דחפים חשמליים, ובאופן אפקטיבי מועבר הגירוי אל המוח.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • ריטה ל. אטקינסון, ריצ'רד צ. אטקינסון, אדוארד א. סמית, דאריל ג'. בם, ארנסט ר. הילגרד ;, מבוא לפסיכולוגיה, מהדורה עשירית, כרך ראשון , הוצאת ספרים "לדורי" תל אביב, 1992
  • Stanley coren, Lawrence M. Ward, James T. Enns ;, Sensation and Perception, Fifth Edition, , Harcourt Brace College Publishers, 1992
  • ניל ר' קרלסון; הפיזיולוגיה של ההתנהגות כרך א', מהדורה תשיעית, כרך א, הוצאת ספרים האוניברסיטה הפתוחה, 2008
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0