ואשרן מון ד'אור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ואשרן מון ד'אור
Vacherin Mont d'Or
Vacherin du haut Doubs.jpg

וַאשְרֶן מוֹן ד'אוֹרצרפתית: Vacherin Mont d'Or או פשוט Vacherin) היא גבינת חלב פרה (בצרפתית Vache פירושה "פרה"). קיימים שני סוגים עיקריים של גבינות ואשרן צרפתיות או שווייצריות.

סוגים

ואשרן מון ד'אור השווייצרי

סוג אחד של גבינת ואשרן נקראת Mont d'Or, או Vacherin du Haut-Doubs, מצרפת,[1][2] או Vacherin Mont-d'Or משווייץ[2][3] (אם כי היא נקראת על פי רוב רק ואשרן בחנויות המקומיות). זוהי גבינה רכה, עשירה ועונתית העשויה מחלב פרה הן בשווייץ והן בצרפת, בדרך כלל בכפרים באזור הרי היורה (המקור מבוקר רשמית מאז 1981) ובעלת קליפה שטופה בצבע אפור-צהוב. הגבינה עטופה ברצועה "sangle" העשויה מקמביום (שכבת רקמה המספקת תאים לצמיחת צמחים של עץ אשוחית נורווגית) למשך שבועיים לפחות, מה שנותן לגבינה טעם ייחודי.[4] היא מכילה בדרך כלל 45 עד 50 אחוז שומן חלב (בחומר היבש), ומיוצרת בין ה-15 באוגוסט לבין ה-15 במרץ ונמכרת בין ה-10 בספטמבר לבין ה-10 במאי. הגבינה Swiss Vacherin Mont d'Or (השווייצרית) עשויה בדרך כלל מחלב תרמי (שיטה לחיטוי חלב גולמי בחום נמוך כאשר הפיסטור אסור), ואילו Vacherin du Haut-Doubs הצרפתית אינה מפוסטרת כלל בשום צורה שהיא.[3][5] היא מיוצרת באופן מסורתי בחודשי החורף כאשר הפרות יורדות מהאלפג' (שטחי המרעה בהרים) ואין מספיק חלב להכנת גבינת קונטה.[6] היא משווקת בקופסאות עגולות בקטרים שונים עשויים מעץ אשוחית.[7] רצועות האשוחית נקטפות על ידי מומחים שנקראים "סנגלייה" (sanglier).[8] לעיתים קרובות היא מוגשת מחוממת באריזתה המקורית ונאכלת כמו פונדו.

הגנה

באופן רשמי, הגנת ה-AOC/PDO (כינוי מקור מוגן/כינוי מקור מבוקר) הצרפתי מאפשרת ייצור "אמן" ו"שיתופי" של מון ד'אור.[1] ישנם 11 יצרנים של ואשרן בצרפת (נכון ל-2009).[6]

ואשרן מון ד'אור השווייצרי מוגנת מאז 2003, על ידי כינוי מקור מבוקר (AOC), ומאז 2013, על ידי כינוי מקור מוגן (שווייץ) (AOP).[9]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ואשרן מון ד'אור בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 'French Cheeses' , DK, מסת"ב 1-4053-0666-1
  2. ^ 2.0 2.1 'Cheeses of the World' , RolIand Barthelemy; Arnaud Sperat-Czar, (2001) מסת"ב 1-84430-115-X
  3. ^ 3.0 3.1 "BBC Good Food - Vacherin Profile". נבדק ב-28 בנובמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "La sangle d'épicéa, secret d'un goût unique". Vacherin Mont-d'Or (בצרפתית). נבדק ב-11 בדצמבר 2022. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "Practically Edible - Mont d'or Profile". אורכב מ-המקור ב-31 באוגוסט 2010. נבדק ב-28 בנובמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ 6.0 6.1 "Mont d'Or ou Vacherin du Haut-Doubs". inao.gouv.fr. נבדק ב-23 בפברואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Denis Bonnot, Le Vacherin Mont d'Or Franco-Suisse; un fromage qui sort du bois & du froid. Lons-le-Saunier (France), Areopage, 2006, p. 133
  8. ^ Alamy Limited. "France, Doubs, Frasne, Forest, Sanglier Reaping The Straps On A Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Pic. 70394886". Alamy. נבדק ב-23 בפברואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "Un fromage qui revient de loin". Swiss Television. נבדק ב-15 בינואר 2023. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0