וולטינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


וולטינג אנגלית: Equestrian vaulting) הוא השם המקובל להתעמלות וריקוד על גב סוס, למטרה אומנותית או כספורט תחרותי. הענף פתוח לגברים ונשים כאחד. לוולטינג יש חובבים רבים ברחבי העולם, אך בעיקר בגרמניה, שם הוא מהווה לעיתים קרובות חלק מאימון הרכיבה הבסיסי.

תרגילי חובה

מתעמלים מבצעים תרגילים רבים על גב הסוס בזמן שהסוס דוהר. מתעמלים מתחילים מבצעים את התרגילים בזמן שהסוס בהליכה או בטרוט (ריצה קלה). יש שישה תרגילי חובה שכל מתעמל חייב לבצע ללא ירידה מהסוס במהלך התרגילים.

תרגיל תיאור
ישיבה בסיסית המתעמל יושב על הסוס כמו שרוכב רגיל יושב, זרועות מושטות בגובה האוזניים. כפות הידיים צריכות להיות כלפי מטה עם אצבעות צמודות אחת לשנייה, עם האצבעות מוטות כלפי מטה. רגלי המתעמל חובקות את הסוס. כפות הרגלים פונות לאחור עם קצות האצבעות כלפי מטה. המתעמל צריך להחזיק את התנוחה במשך 4 צעדים של הסוס.
דגל מישיבה בסיסית המתעמל מנתר לברכו ומושיט את רגל ימין לאחור במקביל לעמוד השדרה של הסוס. עם רגל שמאל צריך לחלק את משקל הגוף על השוקה השמאלית, כך שרובו יהיה על הקרסול כדי למנוע לחץ וכאב לגב הסוס. יד שמאל מושטת קדימה בגובה הרגל המונפת עם האצבעות צמודות אחד לשני. כף הרגל הימנית צריכה להיות בקשת מפונות כלפי מאלה. המתעמל צריך להחזיק את התנוחה במשך 4 צעדים של הסוס אחרי שזרוע ורגל מונפים.
טחנת רוח מישיבה בסיסית, המתעמל מביא את הרגל ימין מעל צוואר הסוס. בזמן שמעבירים את הרגל מעל צוואר הסוס צריך לעזוב את ידיות החבק באופן זמני. רגל שמאל מובאת בקשת מעל זנב הסוס. אחרי שרגל ימין נעה בעקבות שמאל, צריך לשנות את אחיזת הידיות, והרגל השמאלית מובאת מעל הצוואר הסוס כדי לגמור סיבוב המלא אל ידי המתעמל. בזמן שהרגל עוברת, המתעמל צריך להחזיק את הרגליים ישרות לחלוטין, עם האצבעות בפוינט. כאשר הרגליים נמצאים באותו צד של הסוס, הן צריכות להיות צמודות זו לזו. המתעמל מבצע כל תנועת רגל במשך ארבעה צעדים של הסוס, כלומר הוא מסיים את תרגיל "טחנת רוח" בשישה עשר צעדים של הסוס.
מספריים מישיבה בסיסית המתעמל מניף את גופו לעמידת ידיים. בשיא של עמידת הידיים, גופו של המתעמל צריך לפנות ללונג'ר (זה ששולט בסוס), והרגל הפנימית של המתעמל מצטלבת מעל הרגל החיצונית. כשהמתעמל יורד הוא נוחת עם הפנים לכיוון זנב הסוס. לאחר מכן המתעמל מבצע מספריים שוב, כך שהמתעמל מניף את גופו לעמידת ידיים בזמן ההיפוך הרגל החיצונית צריך לעבור מעל הרגל הפנימית והמתעמל נוחת עם הפנים לכיוון התנועה. המתעמל צריך לנוחת בעדינות על הגב של הסוס כי אם ינחת בכבדות יגרעו ממנו נקודות רבות. תרגיל זה מוערך על ידי גובה התנועה (גובה עמידת הידיים).
עמידה מישיבה בסיסית המתעמל מנתר לברכו, ומיד מנתר לכפות רגלו ומשחרר את ידיות החבק. לאחר מכן המתעמל מישר ושומר על ברכיים כפופות וזרותו כפי שהם בישיבה בסיסית. המתעמל צריך להחזיק את התנוחה במשך 4 צעדים של הסוס.
פלָאנק (Flank) מישיבה בסיסית המתעמל מניף את רגליו קדימה כדי לייצר תנופה, ומיד מניף את רגליו לאחור כמעט עד לעמידת ידיים. בשיא של עמידת הידיים המתעמל מקפל את גופו ומפנה את גופו לפנים המעגל, ולאחר מכן מחליק את גופו לישיבה צדדית (שתי רגליו באותה צד של הסוס) עם הרגליים כלפי פנים המעגל. לאחר מכן המתעמל מיישר את רגליו בזמן שהוא שומר אותן צמודות זה לזו, מעביר את רגליו מעל הסוס ועוזב את ידיות החבק בזינוק לאחור. המתעמל נוחת מחוץ למעגל עם הפנים לכיוון התנועה. המעמל מקבל ניקוד על פי דיוק, גובה ונחיתה.

תרגילי חובה מתבצעים בסדר הנ"ל ללא הפסקות או ירידה מהסוס. בנוסף, המתעמלים מקבלים ניקוד על העלייה על הסוס. המתעמלים אשר מבצעים את תרגילי החובה בהליכה לא מקבלים ניקוד עבור העלייה. התחרויות קבוצתיות, כלומר, כל קבוצת מתעמלים מבצעת את שלושת התרגילים הראשונים, ולאחר מכן את שלושת התרגילים הנותרים. סדר העלייה על סוס הוא לפי גובה (מהגובה ביותר לנמוך ביותר).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וולטינג בוויקישיתוף
P sport.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ספורט. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0