וילהלם ריטר פון גוטמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וילהלם ריטר פון גוטמן
Wilhelm Ritter von Gutmann
וילהלם ריטר פון גוטמן, איל הון יהודי
וילהלם ריטר פון גוטמן, איל הון יהודי
לידה 18 באוגוסט 1826
וינה, האימפריה האוסטרו-הונגרית
פטירה 17 במאי 1895 (בגיל 68)
וינה
מקום קבורה בית העלמין המרכזי בווינה, אוסטריה

וילהלם יצחק וולף ריטר פון גוטמןגרמנית: Ritter Von Gutmann; ‏18 באוגוסט 1826, לייפניק, מוראביה - 17 במאי 1895, וינה) סוחר ונדבן יהודי אוסטרי, נשיא הקהילה היהודית וינה בירת האימפריה האוסטרו-הונגרית, מייסד וראש ועד בית המדרש לרבנים בווינה. אביה של אליזבת פון גוטמן, נסיכת ליכטנשטיין.

רקע

וילהלם גוטמן נולד בלַייפּניק שבמוראביה, אוסטריה (כיום צ'כיה), בן למאיר ליב מרכוס לאופולד גוטמן ודוברש לבית שפירא-פרנקל. פון גוטמן ואחיו, דוד פון גוטמן, נדרשו לסייע בכלכלת המשפחה, ועסקו בתעשיית הפחם. הוא חכר מכרות פחם ממשפחת רוטשילד וייסד מפעלים ברחבי האימפריה האוסטרו-הונגרית. פון גוטמן צבר רכוש רב והיה לנדבן ידוע[1]. הוא ייסד בית יתומים לבנות בדובלינג, בית חולים לילדים ובית המדרש לרבנים בווינה.

בינואר 1891 נבחר לנשיאות הקהילה היהודית בווינה[2].

פון גוטמן היה נשוי פעמיים. נישואיו הראשונים היו ללאונורה לצקו. הזוג הביע לעולם שלושה ילדים, אשר נקראו ברטולד, מקס ורוזה. ב-1869 נישא לאידה לבית וודיאנר, והזוג הביא לעולם שלושה ילדים נוספים[3].

הלווייתו

ב-19 במאי 1895 נטמן פון גוטמן בבית העלמין המרכזי בווינה[4]. במסע הלוויה לקחו חלק מאות אנשים, ביניהם הרב אייזיק הירש וייס כמו גם ד"ר משה וולך, אשר נשאו הספדים, וכן הרב ד"ר אברהם שמידל:

בית מדרש הרבנים בווין היה יליד רוח המנוח גוטמאן ומעשהו. הוא לא שם ליבו לכל המעצורים אשר מצא על דרכו זה העולה בית אל, ויקדיש את כחו וכספו להוצאי לפעלות ידים את אשר הגה רוחו זה שנים מספר ואף חפצו הצליח: בית המדרש הרבנים מתנוסס כעת לתפארה בעיר מלוכת אוסטריה, תלמידים רבים מכל אפסי הממלכה יושבים בו ושותים בצמא את דברי מוריהם, ויחנכו בו אנשי תורה

יהודה ליב לנדא (היל"ל בן שכ"ר), ווילהלם ריטר פ. גוטמאן ז"ל, המגיד, 24 במאי 1895

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ א. פינקעל, מבתיי סופיים. אשכנז*, המגיד, ‏12 בפברואר 1891
  2. ^ עזריאל גינציג, אוסטריה-אונגריה, המגיד, ‏15 בינואר 1891
  3. ^ מתוך תעודת הנישואין - מידע מהארכיון היהודי בווינה
  4. ^ מידע מהארכיון היהודי בווינה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0