ויליאם דלברט גאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ויליאם דלברט גאןאנגלית: William Delbert Gann;‏ 6 ביוני 1878 - 14 ביוני 1955) היה סוחר פיננסי אמריקאי, שנודע גם בשל תחזיותיו הפיננסיות והספרים שכתב בתחום זה. התחזיות שלו היו נתונות במחלוקת, וחלק מהמומחים בתחום (ובהם בנו) טענו כי לא היו אותנטיות.

ביוגרפיה

נולד בלופקין, טקסס, למשפחה נוצרית עם רקע מתודיסטי. אביו היה חקלאי שגידל כותנה, ואמו הייתה עקרת בית.

ב-1902, כשהיה בן 24, החל לסחור במניות וסחורות. ב-1908 הוא עבר לניו יורק ופתח חברת ברוקרים משלו. בתחילת דרכו נכשל במסחר פעמים רבות, והפסיד את כל כספו מספר פעמים, אך בהמשך נודע כסוחר מצליח מאוד. גאן עצמו טען כי הרוויח מעל חמישים מיליון דולר בסחר פיננסי.

גאן תיאר לראשונה את שיטתו לחיזוי פיננסי, "זוויות גאן" (Gann angles), בספרו "The Basis of My Forecasting Method"‏ (1935). בספריו ניסה להסביר את שיטתו לביטוי יחס בין מספר יחידות מחיר לבין מספר יחידות זמן. הוא חילק את שיפועי התנועה של המחירים לשמונה זוויות, וטען שהחשובה בהן היא זווית 45 מעלות, אותה כינה "זווית 1*1" (1 יחידת מחיר * 1 יחידת זמן); באמצעות שרטוטים גרפיים של זוויות אלו, טען כי ניתן לחזות מחירי שיא ושפל של סחורות, היפוכי מגמות של המחיר לאורך זמן והתנהגות של מחירים.

בתחילת שנות החמישים עבר גאן למיאמי, שם המשיך לכתוב, לפרסם וללמד אך לא לסחור. אחת מהתובנות החדשות שלו היו לגבי הקשר בין זמן וחיזוי, ולא רק מחיר.

גאן זכה בפרס השנתי של "אגודת המנתחים הטכנים של השוק" בשנת 1983 עבור תרומתו הרבה לתחום הניתוח הטכני.

לאורך השנים עלו מחלוקות רבות לגבי התחזיות שלו. היו שטענו כי הוא היה בעל יכולות חיזוי נדירות. לעומתם היו שטענו כי בספריו לא חלק את שיטות המסחר האמיתיות שלו, וכי מעולם לא גילה את סוד המסחר המוצלח שלו. מתנגדיו טענו כי הוא לא היה יותר מאשר פרסומאי שרצה לעשות את הונו במכירת ספרים והרצאות.

ספריו

  • Tunnel Thru The Air, or looking back from 1940
  • Truth of The Stock Tape
  • Wall Street Stock Selector
  • How to Make Profts Trading in Commodities
  • 45 Years in Wall Street
  • Magic Word
  • How to Make Profits Trading In Puts And Calls (an early text on trading options)

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0