ולטר מוזס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ד"ר ולטר מוזס (1892 - 2 באפריל 1955) היה ממייסדי דובק ואספן ציפורים ועתיקות שהוריש את רכושו לעירית תל אביב להקמת מוזיאון ארץ ישראל.

ביוגרפיה

מוזס נולד בגרמניה והיה ממייסדי אגודת בלאו-וייס בברלין[1]. הוא גם היה פעיל בהסתדרות הציונית בגרמניה[2]. הוא עלה לארץ ישראל בשנת 1925[3] עם רכוש רב וניהל את בית החרושת הראשון לסיגריות בבעלות יהודית, ש. לובלינר[4]. בהמשך הקים עם נחום וסקביץ חברת תוצרת של סיגריות מבית חרושת לובלינר, שנודע גם תחת המותג מוזס-וסקביץ[5]. באמצע שנות ה-30 הם התאחדו עם שותפים נוספים להקמת "דובק"[6]. בשנות ה-30 הוא היה פעיל בהנהלת הבנק הישראלי לתעשייה[7] והיה ממקימי חוג עולי גרמניה[8].

מוזס התגורר בגפו ברחוב בוגרשוב בדירה בה אסף ציפורים בתור תחביב[9]. הוא היה יו"ר אגודת הציידים של תל אביב. בשנת 1942 הוא הכין צוואה בה הוריש את כל רכושו, כולל אוסף הציפורים שלו, לעירית תל אביב לצורך הקמת מוזיאון לידיעת המולדת[3] ומינה את פנחס רוזן וישראל רוקח כנאמנים[10]. בסביבות שנת 1943 עבר לאסוף עתיקות, במיוחד כלי זכוכית, חרס ומטבעות[11][12].

מוזס נקבר ב-3 באפריל 1955 בבית הקברות נחלת יצחק. בהלווייתו השתתפו, בין השאר, ראש עירית תל אביב, חיים לבנון ושר המשפטים, פנחס רוזן[13]. עזבונו, בשווי של 2-3 מיליון לירות, הועברה על פי צוואתו לידי עיריית תל אביב, עבור מוזיאון ארץ ישראל[14]. בפרוץ מבצע סיני, הגיעו מהעירייה לדירתו לפנות את האוספים למרתף של ביתן הזכוכית במוזיאון תל אביב, מחשש שיפגע בהפצצה מצרית[11].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0