ונדי פרידמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. ונדי לורל פרידמןאנגלית: Wendy Laurel Freedman; נולדה ב-17 ביולי 1957) היא אסטרונומית יהודיה קנדית-אמריקאית. ידועה בזכות מדידתה של קבוע האבל וכמנהלת מצפי הכוכבים של מכון קרנגי בפסדינה בקליפורניה ובלאס קמפנאס בצ'ילה. היא מכהנת כפרופסורית לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה באוניברסיטת שיקגו.[1] תחומי המחקר העיקריים שלה הם קוסמולוגיה תצפיתית, בדגש על מדידת שיעורי התרחבות היקום בעבר ובהווה, ואפיון טבעה של האנרגיה האפלה.

ראשית דרכה

פרידמן גדלה בבית יהודי[2] בטורונטו שבקנדה. אביה, רופא פסיכיאטר, ואמה, פסנתרנית קונצרטים, עודדו את התעניינותה במדע. למדה פיזיקה בתיכון, ובעקבות זאת החליטה ללמוד פיזיקה באוניברסיטת טורונטו. בתחילה למדה ביופיזיקה, ובהמשך היא שינתה את המקצוע הראשי לאסטרונומיה. היא קיבלה תואר ראשון בשנת 1979.[3] היא המשיכה ללמוד באוניברסיטת טורונטו, וקבלה דוקטורט באסטרונומיה ואסטרופיזיקה ב-1984.[4] באותה השנה היא הצטרפה למצפה הכוכבים של מכון קרנגי בפסדינה כפוסט-דוקטורנטית. היא הפכה לחברת הסגל המדעי במצפה שלוש שנים מאוחר יותר, והייתה האישה הראשונה שהתמנתה לצוות המדעי הקבוע. ב-2003 היא מונתה למנהלת של מצפי הכוכבים של מכון קרנגי.[5] עבודתה המוקדמת התרכזה בעיקר בקנה המידה הקפאידי.

קבוע האבל

פרידמן הובילה במשותף צוות בין-לאומי אשר כלל 30 אסטרונומים ומטרתו הייתה לחשב את קבוע האבל, שהוא מספר מפתח להערכת גיל היקום. קבוע האבל הוא קבוע המתאר את קצב התפשטות היקום. לאחר חישוב של קבוע האבל, ניתן להסיק את גודל היקום הנראה ואת גיל היקום. הצוות מדד את המרחק ל-24 גלקסיות באמצעות כוכבים הנקראים משתנים קפאידים, ומדד את קבוע האבל באמצעות חמש שיטות בלתי תלויות. החוקרים, בראשות פרידמן, פרסמו את תוצאות המחקר הסופיות בשנת 2001[6][7]. עבודתם חישבה את קבוע האבל בדיוק של 10% ובכך פתרה מחלוקת ארוכת שנים.

טלסקופ מגלן הענק - GMT

פרידמן יזמה את פרויקט טלסקופ מגלן הענק וכיהנה כראש הדירקטוריון משלב היוזמה ב-2003 ועד לשנת 2015. פרויקט זה משלב אוניברסיטאות ומכוני מחקר מובילים בעולם במטרה לבנות טלסקופ אופטי בגודל 25 מטר בהרי האנדים שבצ'ילה. הטלסקופ צפוי להיות פעיל בשנת 2029.

הכרה ופרסים

פרידמן נבחרה כחברה באקדמיה הלאומית למדעים, בחברה הפילוסופית האמריקאית, באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים וכן בחברה האמריקאית לפיזיקה (אנ').

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ונדי פרידמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Koppes, Steve (7 באוגוסט 2014). "Wendy Freedman, world-leading astronomer, joins UChicago faculty". UChicago News (באנגלית). {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Miriam Coleman, Voyagers, Tablet Magazine, February 24, 2011; Maureen Searcy, Cosmic cuisine, The University of Chicago Magazine, 110,4 (December 21, 2016).
  3. ^ National Academy of Sciences, "InterViews: Wendy L. Freedman"
  4. ^ Carnegie Institution, "The Carnegie Observatories: Director"
  5. ^ Elizabeth H. Oakes, Encyclopedia of World Scientists, "Wendy Freedman"
  6. ^ National Academy of Sciences - http://www.nasonline.org, Wendy L. Freedman, www.nasonline.org
  7. ^ Freedman, W. L.; et al., Final Results from the Hubble Space Telescope Key Project to Measure the Hubble Constant, Astrophysical Journal 553: 47, 2001
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0