ועדת ההקצבות של הסנאט של ארצות הברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ועדת ההקצבות של הסנאט של ארצות הברית
United States Senate Committee on Appropriations
הכניסה לאולם בו מתכנסת הוועדה במשכן הקפיטול
הכניסה לאולם בו מתכנסת הוועדה במשכן הקפיטול
גוף פרלמנטרי ארצות הבריתארצות הברית הסנאט של ארצות הברית
ייסוד הוועדה 6 במרץ 1867
יו"ר ריצ'רד שלבי (המפלגה הרפובליקנית)
כהונה מ-10 באפריל 2018
חבר בכיר פטריק לייהי (המפלגה הדמוקרטית)
תחומי שיפוט הכנסת הפדיון הלאומי למען תמיכה בממשלה, ויסות ההוצאות הממשלתיות
חברים

רפובליקנים: מיץ' מקונל, סוזן קולינס, למאר אלכסנדר, ליסה מרקאוסקי, רוי בלאנט, לינדזי גרהאם, ג'רי מורן, ג'ון בוזמן, ג'ון הובן, ג'ון נילי קנדי, שלי מור קפיטו, סטיב דיינס, סינדי הייד-סמית, ג'יימס לנקפורד, מרקו רוביו

דמוקרטים: פטי מוראי, דיאן פיינסטיין, ג'ק ריד, דיק דרבין, ג'ין שאהין, טום יודול, ג'ף מרקלי, כריס קונס, בריאן שץ, כריס מרפי, תמי בולדווין, ג'ו מנצ'ין, כריס ואן הולן
Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של ועדת ההקצבות

ועדת ההקצבות של הסנאט של ארצות הבריתאנגלית: United States Senate Committee on Appropriations) היא ועדה קבועה בסנאט של ארצות הברית, מהחשובות והמשפיעות ביותר בקונגרס. תחום השיפוט של הוועדה מתפרש על כל החקיקה הקשורה בהוצאת כספים על-פי שיקול דעת עצמי. תפקיד הוועדה מוגדר על ידי חוקת ארצות הברית, המחייבת "הקצבות בחוק" לפני הוצאת כספים כלשהם מתקציב המדינה הפדרלי, ולכן היא אחת הוועדות החזקות ביותר בסנאט. הוועדה התכנסה לראשונה ב-6 במרץ 1867, אז הסמכות להקציב כספים ניטלה מידי ועדת הכספים של הסנאט. יו"ר הוועדה הנוכחי הוא הסנאטור ריצ'רד שלבי מאלבמה, והחבר הבכיר (המוגדר "סגן יושב הראש") הוא הוא פטריק לייהי ממדינת ורמונט, הוותיק ביותר בקרב חברי הסנאט של ארצות הברית.

תהליך ההקצבות

התקציב הפדרלי מחולק לשתי קטגוריות עיקריות: הוצאות לפי שיקול דעת והוצאות חובה (Discretionary and mandatory spending). כל ועדת משנה של ועדת ההקצבות מפתחת טיוטה ל"הצעת חוק מקציבה" המכסה כל סוכנות ממשלתית הנמצאת בתחום שיפוטה על בסיס החלטת תקציב הקונגרס, אשר מנוסחת על ידי ועדת התקציב המקבילה. על כל ועדת משנה לדבוק במגבלות ההוצאות שנקבעו בהחלטת התקציב וההקצבות שנקבעו על ידי כלל חברי הוועדה, אם כי מליאת הסנאט רשאית להציע ויתור על מגבלות אלה אם 60 סנאטורים יצביעו יתמכו בזאת. הוועדה בודקת גם הצעות חוק משלימות הקשורות בהוצאות ממשלתיות.

כל הצעת חוק מקציבה חייבת לעבור בשני בתי הקונגרס — בבית התחתון, בית הנבחרים של ארצות הברית ובבית העליון, הסנאט. אחרי שעברה חובה עליה להיחתם בידי נשיא ארצות הברית לפני תחילת שנת הכספים הפדרלית, שראשיתה ב-1 באוקטובר. אם ההצעה לא נחתמת עד יעד זה, הוועדה מנסחת תקן מאריך להצעה כמקובל בשנים האחרונות, המאושר בידי הקונגרס ונחתם על ידי הנשיא בכדי להפעיל את הממשלה הפדרלית של ארצות הברית עד לאישור הצעות החוק הבודדות.

תחומי שיפוט

בהתאם לכלל 25 של הסנאט בארצות הברית, כל הצעות החקיקה, ההודעות, העתירות וכל הנושאים האחרים הנוגעים לנושאים הבאים מופנים אל ועדת ההקצבות של הסנאט:

  1. הקצבת הפדיון הלאומי של ארצות הברית לתמיכה עבור הממשלה
  2. ביטול הקצבות שנבלמו בחוקי ההקצבות
  3. הסכום של הוצאות הרשות המבצעת המתואר בסעיף 401 לחוק תקציב הקונגרס משנת 1974, אשר אמור להיות תקף לשנת הכספים
  4. אישור הוצאות חדשות המתוארת בסעיף 401 לחוק תקציב הקונגרס משנת 1974

כמו כן, סעיף 7 לפסקה התשיעית בפרק 1 לחוקת ארצות הברית, המאציל סמכויות בכל הנוגע לשליטת הקונגרס בקופה הלאומית של ארצות הברית, קובע: ”אין למשוך כסף מקופת האוצר, אלא על פי הקצבות באמצעות חוק; ודין וחשבון סדיר על ההכנסות וההוצאות של כל כספי הציבור יפורסם מפעם לפעם[1].” סעיף זה הוא הבסיס לתהליך ההקצבות בקונגרס והמקור הבסיסי לכוח המוסדי של ועדת ההקצבות של הסנאט — ותקף כמו כן לתהליך ההקצבות בבית הנבחרים האמריקאי. הסעיף הנידון לעיל מחייב את הקונגרס של ארצות הברית לשלוט בהוצאות הממשלה ולהוות גורם של בדיקה ואיזון משמעותיים במערכת החוקתית האמריקאית.

קישורים חיצוניים

  • Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של ועדת ההקצבות של הסנאט של ארצות הברית (באנגלית)

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0