זוג תצפיות תואמות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בסטטיסטיקה, זוג תצפיות תואמות הוא זוג תצפיות (נתוני) על שני משתנים הנמדדים בסולם סודר או סולם גבוה יותר, כך שיש התאמה בסדר בין שתי התצפיות.

הגדרה פורמלית

ההגדרה הפורמלית של זוגות תואמים ניתנה על ידי גודמן וקראסקל ב-1954[1]:

יהיו ו- שני משתנים מקריים הנמדדים בסולם סדר, רווח או מנה, ויהיו ו- זוג תצפיות על המשתנים ו- שעלו במדגם.

התצפיות נקראות תואמות (concordant) אם

.

כאשר

באופן דומה התצפיות הן בלתי תואמות (disconcordant) אם

.

דוגמה

במחקר שנערך על יכולות של תלמידי בית ספר תיכון, נאספו, בין השאר, נתונים על גבהי התלמידים ורמת ההצטיינות בספורט שלהם. בטבלה הבאה מוצגים נתונים של ארבעה תלמידים:

שם רמת הצטיינות בספורט גובה בסנטימטרים
ראובן גבוהה 180
שמעון בינונית 175
לוי נמוכה 180
יהודה גבוהה 170


שימו לב כי הגובה נמדד בסולם מנה בעוד שרמת ההצטיינות בספורט נמדדת בסולם סדר. לצורך ההדגמה הפורמלית נסמן את רמות ההצטיינות באותיות הלטיניות , - עבור רמה גבוהה, בינונית ונמוכה בהתאמה, ו.

  • התצפיות של ראובן ושמעון הן תואמות; הגובה של ראובן גדול מהגובה של שמעון, וכן רמת ההצטיינות של ראובן גבוהה מזו של שמעון. בניסוח מתמטי: וגם .
  • התצפיות של שמעון ויהודה הן בלתי תואמות; שמעון יות רגבוה מיהודה, אך רמת ההצטיינות שלו בספורט נמוכה מזו של יהודה. בניסוח מתמטי: אבל .
  • התצפיות של ראובן ולוי אינן תואמות וגם אינן בלתי תואמות; הגבהים שלהם שוים, אך רמת ההצטיינות בספורט של ראובן גבוהה מזו של לוי. בניסוח מתמטי: אבל .

שימושים

המושגים של תצפיות תואמות ובלתי תואמות משמשים להגדרה של מספר מדדים לעוצמת הקשר בין שני משתנים הנמדדים בסולם סדר, וביניהם מדד גאמא של גודמן וקראסקל, מדד Q של יול, מתאם טאו של קנדל, ומדד D של סומרס.

הערות שוליים

  1. ^ Goodman, L. A., & Kruskal, W. H., Measures of association for cross classifications, Journal of the American statistical association, 268 49, 1954, עמ' 732-764 doi: 10.1080/01621459.1954.10501231
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0