זיקוק דודי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דודי זיקוק

חלק עיקרי מתהליך הכנת משקאות אלכוהוליים הוא תהליך הזיקוק, שבו מעלים את אחוז הכוהל בתמיסה ונפטרים מתוצרי הלוואי הקיימים בתירוש (כמו קליפות, שמנים ומים), ישנם שני תהליכי זיקוק: "זיקוק רציף" ו"זיקוק דודי"

זיקוק דודי היא בעצם השיטה ה"ישנה" וה"פרימיטיבית" לזיקוק אלכוהול אך היא עדיין מאד נפוצה בהכנת משקאות אלכוהוליים מסוימים.

מבנה הדוד

גוף הדוד הוא כדמוי סיר ענק עשוי נחושת כשבחלקו העליון במקום מכסה יש צוואר נחושת לאחר מטר או שניים שהצוואר נמתח למעלה הוא מתעקל למצב מאוזן ולאחר מכן מתעקל שוב למצב מאונך כשבשלב זה עוטף אותו צינור אחר בו זורמים מים קרים.

תהליך הזיקוק הדודי

מכיוון שטמפרטורת הרתיחה של כהל היא 78.3 מעלות צלזיוס וטמפרטורת הרתיחה של המים היא 100 מעלות צלזיוס עקרון הזיקוק הדודי עובד על עקרון החימום, אורכו של תהליך זה הוא 12 שעות לכל זיקוק. התהליך עובד בצורה הבאה: מכניסים את תערובת התירוש המותססת המכילה 12–16 אחוזי כוהל לגוף הדוד, מחממים את הדוד ל-78.3 מעלות צלזיוס, הכוהל מתאדה ועולה לאורך הצוואר, שם הוא מתעקל יחד איתו ומגיע לחלק שאותו עוטף הצינור עם המים הקרים שם אדי הכוהל מתקררים ומתעבים משם הם נשפכים לכלי הנקרא "ספיריט סייב" ובכלי זה הוא מתחלק לשלושה חלקים ע"פ שעות בצורה הבאה:

1-4 ראש- החלק הזה מכיל הרבה לכלוכים ואחוזי כוהל גבוהים מאד אך בעיקר מסוג מתנול הידוע כרעיל על כן הוא נזרק

4-9 לב- החלק הזה שקוף ושמנוני ומכיל בזיקוק הראשון 30% כוהל בעיקר מסוג אתנול ועל כן הוא נשמר

9-12 זנב- החלק הזה מכיל הרבה לכלוכים ואחוזים נמוכים של כוהל ועל כן גם הוא נזרק.

לאחר הזיקוק הראשון ניתן לעשות זיקוק שני (בדיוק באותה הצורה רק כשמכניסים לדוד את הנוזל המזוקק במקום את התירוש) על מנת להעלות את אחוזי הכוהל מ-30% ל-70%. לאחר מכן ניתן לבצע זיקוק שלישי על מנת להעלות את אחוזי הכוהל בתמיסה ל-85%, ממצב זה גם אם ננסה לזקק שוב נגיע ל-85% כוהל ולא יותר.

יתרונות וחסרונותיו של הזיקוק הדודי

יתרונות

הזיקוק הדודי שומר על טעמו המקורי של הפרי ממנו הכינו את התירוש.

בייצור משקאות מסוימים ניתן לתלות רשת בתוך הדוד מעט מתחת לצוואר ועליה מניחים תבלינים כדי שכאשר הכוהל יתאדה הוא יספוח את טעמם של התבלינים, לדוגמה ליקר התפוזים "גרנד מרינייר" עובר זיקוק דודי שכזה (ולכן צורת הבקבוק היא של דוד).

חסרונות

זיקוק דודי אורך 12 שעות, ובדר"כ נדרש להגיע לאחוז כוהל של 40% ועל כן נדרש זיקוק דודי כפול. בזיקוק דודי הרבה מאד חומר נזרק, היחס בין החומר שהוכנס לדוד לחומר היוצא מהדוד הוא 1:12, דבר שהופך את התוצר ליקר.

משקאות העשויים רק בזיקוק דודי

קוניאק, ברנדי, טקילה, ויסקי לתת וויסקי אירי

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זיקוק דודי בוויקישיתוף