זמזומית המדבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזמזומית המדבר
Bellevalia desertorum 1.jpg
מיון מדעי

זמזומית המדבר (שם מדעי: Bellevalia desertorum) היא צמח ממשפחת האספרגאים. הזמזומית היא גאופיט ממשפחת האספרגיים (במיון ישן: ממשפחת השושניים).

מקור השם

מקור שמה של זמזומית המדבר הוא מקול הזמזום שנוצר כאשר ממוללים את תפרחתה וממקום גידולה במדבר[1]. הזמזומית נקראת גם "פעמוני גשם", בשל תצורת עליה המזכירה פעמון, ובשל פריחתה בעונת החורף, עת יורדים הגשמים[דרוש מקור]. שמו המדעי קרוי על שם הבוטנאי הצרפתי בן המאה ה-17[1].

מורפולוגיה

זמזומית המדבר היא צמח בעל בצל, פקעת או קנה שורש מעובה. פרחי הצמח קטנים, צינוריים, צפופים ובשרניים, וצבעם כחול או ורוד[2]. לפרח צינור בעל עלים מאוחים, ובקצהו שש אונות מפורדות, שאורכן מגיע לכרבע מאורך הצינור, ובבסיס כול אונה אבקן. עוקצי הפרחים קצרים מאוד, והם אינם מתארכים רבות במהלך הפריחה. גבעול הפריחה קצר ומגיע לאורך של 5–10 ס"מ. עלי זמזומית המדבר שטוחים, פרושים על הקרקע, לעיתים בצורה מפותלת, ועל פניהם שקעים לבנים[3]. זמזומית המדבר פורחת בחודשי החורף, מדצמבר עד מארס.

תפוצה

זמזומית המדבר גדלה בערבה (גאוגרפיה), בהנגב ובמדבר יהודה. אפשר למצוא אותה במקומות רבים במדבר, באזורים שבהם יש פחות מ-150 מ"מ גשם לשנה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זמזומית המדבר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 עזי פליטמן, קלרה חן, אבינעם דנין ואבישי שמידע, צמחי ישראל בתמונות, מסדה, 1983, עמ' 230
  2. ^ Sara Gold, Avraham Plotnitzky, Professor Amram Eshel, זמזומית המדבר, באתר www.wildflowers.co.il
  3. ^ "זמזומית המדבר – פורחת במדבר ובספר (ינואר 2017) - כלנית". כלנית. נבדק ב-2017-06-07.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0