זפיר (אוכל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
זפיר
Зефир
Зефір
Zefyras
Зефир бело-розовый.jpg

זפיררוסית: Зефир; באוקראינית: Зефір; בליטאית: Zefyras) הוא סוג של ממתק רך המיוצר על ידי הקצפת רסק מחית פירות ופירות יער (בעיקר רסק תפוחים) עם סוכר וחלבוני ביצה עם תוספת שלאחר מכן של חומר מסמיך כמו פקטין, קראגן, אגר או ג'לטין.[1] הוא מיוצר במדינות ברית המועצות לשעבר.[2] השם שניתן לו על שם האליל היווני של הרוח המערבית הקלה זפירוס מסמל את מרקמו האוורירי העדין.[3]

היסטוריה

זפיר מופק ממוצר הקונדיטוריה הפסטילה הרוסית[4] המסורתית, אך בתוספת קצף חלבון ביצה וחומר מסמיך ג'ל.[5] התוספת למתכון של חלבוני ביצה לא מוקצפים מקורה בעיירה קולומנה במהלך המאה ה-15,[6] ובמאה ה-19 קינוח הזפיר הופיע ככל הנראה בצורתו המודרנית עם חלבונים מוקצפים כעיבוד צרפתי של המתכון שהוחזר מאוחר יותר לרוסיה.[7]

צורה ומרקם

הצורה של המוצר דומה בדרך כלל למרנג מסורתי.[8] עם זאת, בניגוד למרנג מסחרי, הזפיר אינו פריך. בניגוד לרוב מוצרי הקונדיטוריה דמויי המרשמלו המצופים בשוקולד (כמו קרמבו למשל), זפירים מגיעים ללא שכבות של עוגיות או ביסקוויטים.

זפיר הוא בדרך כלל לבן חלבי, אך מגיע גם בסוגים של צבע ורדרד לטעמים המכילים פירות יער ודובדבנים, או עשוי להיות בצבע ירוק אם הוא בטעם תפוחים. זפיר נמכר גם עם מעטפת חיצונית דקה ושוקולדית, ולעיתים הזפיר מכיל בפנים ריבה בטעם פירות יער. זפיר דומה במרקמו למרשמלו או לקרמבו.[9]

הכנה

זפיר מיוצר באופן מסורתי עם בסיס מחית, כאשר סוכר וחלבוני ביצים מתווספים לפני הקירור. לאחר מכן משלבים את התערובת עם חומר עיבוי מחומם (כגון אגר או פקטין), ולאחר מכן מקציפים (או בזמנים המודרניים מערבבים עם מערבל חשמלי), עד שהוא בעל מרקם דביק היוצר צורת פסגות. לאחר מכן מוציאים אותו מתוך תבנית בצורת כוכב ומשאירים אותו לייבוש. על אף שהחלק החיצוני יהפוך מוצק יותר עם מרקם יבש, החלק הפנימי יישאר אוורירי ודביק.[7]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זפיר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Zefir – light and healthy national Russian dessert". russia-travel-guide.com. נבדק ב-2023-06-02.
  2. ^ ГОСТ-6441-96, Изделия кондитерские пастильные, общие технические условия (Interstate Standard 6441-96, Pastila type confectionery. General specifications, in Russian)
  3. ^ "Зефир". Школьный этимологический словарь русского языка. Происхождение слов. Москва: Дрофа. 2004. ("Zefir". School Etymological Dictionary of Russian Language (ברוסית). Moscow: Drofa. 2004.)
  4. ^ Rombeck, Terry (22 אפר' 2006). "Ethnic markets put world on a plate for Lawrence residents: Sellers of global cuisine offer international delights". Lawrence Journal-World. pp. 9C. נבדק ב-2 יוני 2023. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "Зефир". Большая энциклопедия кулинарного искусства. Москва: Центрполиграф. 2008. ISBN 978-5-9524-3563-6. ("Zefir". Great Encyclopedia of Culinary Arts (ברוסית). Moscow: Centrpoligraf. 2008.)
  6. ^ Strange, Nicole Rossetti le (2020-06-22). "Zefir". 196 flavors (באנגלית). נבדק ב-2023-06-02.
  7. ^ 7.0 7.1 Drey, Victoria (2017-08-14). "Zephyr: Why is this favorite Russian dessert named after a Greek god?". Russia Beyond (באנגלית). נבדק ב-2023-06-02.
  8. ^ International Food Information Service (2009). IFIS Dictionary of Food Science and Technology (באנגלית) (2 ed.). Hoboken: Wiley-Blackwell. p. 462. ISBN 9781405187404.
  9. ^ Petrosian, Irina; Underwood, David (2006). Armenian Food: Fact, Fiction & Folklore (באנגלית). Bloomington: Yerkir. p. 232. ISBN 9781411698659.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0